;
Close

Как да си направим сами предпазна маска за лице

Настоящата ситуация ни изправи пред крайно неочаквани предизвикателства. Ако само допреди няколко месеца изглеждаше странно, ако не и смешно, някой да носи маска по улиците, днес нещата са коренно различни.

предпазна маска за лице

В същото време еднократните маски по аптеките не достигат, а проблемите, свързани с тяхното изхвърляне и евентуално рециклиране тепърва предстоят.

 

Затова реших да направя маски за многократна употреба за мен и моите близки. Споделям как и вие можете да го направите стъпка по стъпка.

 

В интернет има много схеми за маски, аз използвах тази кройка, като в последствие малко я доработих, за да ми пасне по-добре. Препоръчвам да направите една тестова маска и по нея да коригирате кройката, ако се налага. Това направих и аз.

 

Използвах памучен плат, който имам вкъщи, като сложих само два слоя плат, защото едва дишах през три и повече слоя. При необходимост може да се сложи допълнителна хартиена салфетка отвътре. Ако предпочитате, можете да добавите и допълнителен слой.

 

Необходими материали за една маска:

Памучен плат с плътна сплитка или нетъкан текстил – необходимо е парче с големина около 40 х 40 см

Ластик – 36 см

 

Ако шиете повече от един размер, обозначете си всеки шаблон с името на човека, за който го правите.

 

предпазна маска

 

След като сте тествали и коригирали кройката, може да пристъпите към ушиването на истинските маски. Аз направих по две за всеки член от семейството. Най-лесно и бързо става, ако скроите всичко наведнъж и после само ги зашиете.

 

Изрежете по две парчета за горната част и долната част на маската.

Отрежете две парчета ластик по 18 см всяко.

 

предпазна маска

 

Зашийте предните две парчета едно за друго, както и задните. Изгладете тегелите.

 

предпазна маска

 

Ако имате зиг-заг ножица внимателно изрежете останалите резерви. Това ще даде по-добра извивка на предната част на маската. Ако нямате, не се тревожете, изрежете резервите да станат 5 мм.

 

 предпазна маска

 

Зашийте ластика към лицевата страна на долната (вътрешна) част на маската.

 

предпазна маска

 

Обърнете внимание на поставянето на ластика – по горния и по страничния ръб. Така е по-удобно да се закачи на ушите.

 

предпазна маска

 

Сложете двете части на маската лице с лице и внимателно зашийте страничните ръбове като оставите отвор за обръщане отдолу. Изрежете ъглите, за да обърнете маската по-добре и да оформите хубав ъгъл.

 

предпазна маска

 

Обърнете внимателно.

 

предпазна маска

 

Изминете тегел на 1-2 мм от края на маската, като затворите и отвора за обръщане.

 

предпазна маска

 

Изгладете и сте готови!

 

предпазна маска

 

Тази маска е най-простата превантивна мярка, която всеки може да си направи сам без усилие. Отнема по-малко от час и можете да я използвате винаги, когато се налага. Не забравяйте да я изперете веднага след като се приберете вкъщи и да я изгладите с гореща ютия.

 

предпазна маска

 

Поздрави,

Гергана