;
Close

Аз и плетенето

knitting

 

Споделено мнение на една млада плетачка

 

През януари проведох една кратка лекция за ползите от плетенето като част от по-голямо събитие, насочено към преодоляване на стреса в Hour Space. Цялата лекция може да изгледате тук. 

Няколко седмици по-късно Дима ми писа, за да ми сподели нейните впечатления от лекцията и най-вече резултатите, които тя е постигнала. Искрено се зарадвах да прочета това писмо, защото то ми показа, че съм успяла да вдъхновя един прекрасен млад човек да посегне към плетката. Вижте какво сподели Дима с мен.

 

„Като по-малка баба ми ме научи да “плета“, ако може изобщо така да се нарече. Години по-късно посетих събитие, на което Гергана Радович говореше как да превъзмогнем стреса чрез плетене. Замислих се, че до момента не съм виждала човек, който да плете и да е раздразнен или под напрежение. Прибрах се и първото нещо, което направих, беше да потърся прежда и куки. Минути след това вече плетох. След няколко дни осъзнах, че не плетката не само ме успокоява и ме разсейва от ежедневието и трудностите, но и ми дава неистово желание да продължавам и да не спирам да го правя. Няколко седмици по-късно осъзнах, че освен това вече имам и нов шал.

 

Разрових се из интернет и прочетох повече за плетката, за видовете и за влиянието на тази дейност на здравето. През 2007 г. е направено проучване от Харвардското Медицинско училище, което установява, че плетенето намалява сърдечната честота със средно 11 удара в минута и предизвиква “състояние на спокойствие”, почти като йогата.

 

Това е хоби, което често свързваме с възрастните хора. Оказа се, че то действа при борбата със самотата и увеличава чувството за полезност . Още една причина да го правят толкова отдадено.

 

От тази лекция на Гергана Радович, аз буквално се пристрастих и добавих тази дейност към останалите ми хобита. Сега нося плетката си с мен почти навсякъде и хората са изключително впечатлени, че млад човек плете шал, пуловер или нещо, което все още не е ясно какво ще стане.“

 

Тази първа лекция сложи началото на редовни срещи по плетене, които позволиха на повече хора не само да изплетат нещо със собствените си ръце, но и да се почувстват по-спокойни, по-уверени и по-щастливи.

 

Ако искате и вие да се похвалите с подобни резултати, следете ни във Фейсбук, за да разберете кога стартира нашия следващ курс по плетене в София.

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт и запалена плетачка

 

">