;
Close

Персоналният треньор – необходимост или излишен разход

персоналният треньор

 

Опцията да си наемеш треньор, който да се грижи за теб по време на тренировката ти става все по-популярна. Хората по-често свързват персоналните треньори с фитнеса, но ползите от индивидуалните тренировки важат за почти всеки друг спорт като плуване, Ти-Тап, аеробика, Пилатес и други.

 

Вероятно поне веднъж и вие сте се питали струва ли си да инвестирате пари и лично време в това и какви са ползите от него. Краткият отговор на тези въпроси е „Да“ - определено си струва и парите, и усилията. Да видим защо и как да се спрем на най-подходящия за нас човек.  

 

КАКВО ДА ТЪРСИМ В ПЕРСОНАЛНИЯ ТРЕНЬОР?

 

Персоналният треньор се нарича така, защото той обръща внимание само на вас по времето, в което работите заедно. Ако е професионалист, той първо ще се запознае с вашата история – физическо състояние, хранене, дали приемате медикаменти или други добавки, дали спортувате редовно или не, дали имате някакви заболявания, които могат да повлияят върху състоянието ви и тренировките и прочие. На база на тази информация треньорът изготвя персонална програма, която е най-подходяща за вас към момента. В последствие, тази програма трябва да се развива заедно с вас и вашия напредък с тренировките. Затова е важно да останете с треньора си за по-дълъг период от време. В началото на прилагането на програмата, той внимателно ще следи реакцията на организма ви към тази програма. Възможно е тя да се окаже прекалено лека или прекалено тежка за следване. Това е нормално. Това, което ще направи добрият треньор е да види как може по-добре да я адаптира за вашите нужди, така че хем да не ви изтощава прекалено, хем да ви кара да вървите напред.

 

Когато избирате личен треньор, обърнете внимание на неговата квалификация – притежава ли сертификат, който да удостовери, че е компетентен в тази област, има ли други квалификации, може ли да ви помогне да подобрите не само тренировките, но и храненето си, както и други препятствия, които стоят пред вас. Ако е възможно, вижте какво споделят другите за него, но винаги имайте едно наум. Всички ние сме се сблъсквали с прекалено ласкателна или прекалено негативна обратна връзка, която в последствие се оказва невярна. Четете между редовете и слушайте сърцето си. В крайна сметка направете решаващата стъпка и му се обадете за среща.

 

На срещите търсете човек, с който да си допаднете. Срещнете се с няколко различни треньори и вижте дали говорите на един език. Обърнете внимание на речника му, на термините, които използва, накарайте го да ви обясни защо е важно да правите точно тези упражнения. Внимателно изслушайте какво ви казва, задайте и други въпроси. Не се страхувайте да питате, става дума за вас и вашето тяло. За да работите добре с личния си треньор, между вас трябва да има изградена връзка на доверие, което изисква време и разговори.

 

Същевременно бъдете внимателни към това дали той ви изслушва докато обяснявате какво искате и какво целите да постигнете или напротив, не може да вземете думата от него. Добрият треньор е там заради вас, а не за да показва себе си и своите постижения, колкото и големи да са те. Ако попаднете на хора от втория тип, бягайте далече. Но все пак не забравяйте, че наемате треньор, а не душеприказчик и му дайте възможност да изрази мнението си, когато му дойде времето. Той е там, за да ви помогне да се движите напред и знае повече от вас точно в тази сфера. Доверете му се.

По време на тези опознавателни срещи е нормално някои хора да не ви допаднат, но когато намерите човек, с който да сте на една вълна, не се колебайте да го наемете, резултатите ще си струват!

 

Добрите треньори са тези, които искрено се интересуват от успехите на своите клиенти и то не защото това е добре за имиджа. Просто те искат да помогнат на клиентите си да стигнат по-далече, откъдето са си представяли, че е възможно. Същевременно, добрите треньори знаят, че има моменти, в които човек има нужда да забави темпото и да се отпусне. В тази ситуация те са до клиента си, за да му помогнат да премине през този период. Разбира се, ако клиентът позволи това. Добрият треньор е по-скоро коуч, който те кара да намериш силата и вярата в себе си и да ги използваш по най-добрия начин. Добрият треньор се различава от този, който само брои колко серии повторения си направил днес и те съди, че не си направил нужното. Добрият треньор се опитва да разбере защо не си направил нужното. А след това се опитва да помогне.

 

И последно, добрите резултати се постигат тогава, когато между треньор и клиент цари атмосфера на доверие и комуникация. Но това е двустранен процес и зависи, колкото от треньора, толкова и от клиента.

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!


 

Гергана Радович, холистичен терапевт и мастер Ти-Тап треньор