;
Close

Ползите от мелатонина

мелатонин

 

Мелатонинът е хормон, който традиционно се свързва със съня и хората, които страдат от проблеми със съня обикновено приемат мелатонин, за да заспят или да спят по-дълго време през нощта. Нарастващ брой изследвания показва обаче, че мелатонинът е много повече от това.

 

Но преди да посегнете към опаковката с мелатони, е добре да имате предвид, че той преди всичко е хормон и като всеки хормон употребата му трябва да бъде внимателна и съобразена с установените конкретни нива в организма. Допълнително, не всеки човек, страдащ от безсъние, се повлиява благоприятно от приема на мелатонин, но за много хора това е единственият начин да спят по-пълноценно. И последно - когато приемате мелатонин, информирайте се добре за качеството и чистотата на продукта. 

 

Д-р Майк Хаймън споделя повече за ползите на мелатонина, част от които ще намерите в настоящата статия.

 

Мелатонинът регулира циклите на съня за хора, страдащи от безсъние или умора, дължаща се на промяната на часовите зони, за хората, работещи на смени и дори за слепите (група изключително засегната от безсъние.)

 

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата и клетките в храносмилателния тракт, за да контролира циркадните ритми на тялото. Циркадните ритми са денонощните флуктуации в организма, свързани със дневната светлина и тъмнина. Към тях спадат цикълът на сън и будност, кръвното налягане, усещането за глад и ситост и други.

 

Естествените циркадни процеси и производството на мелатонин могат да бъдат нарушени от редица фактори като стрес, дълги работни часове пред компютъра, липса на адекватна почивка, храни и други. Резултатите от това са нарушен ритъм на съня и безсъние и за променят това, някои хора посягат към допълнителния прием на мелатонин.

 

Количеството мелатонин, произведен в храносмилателния тракт, е дори по-голямо от това в епифизата и той играе много важна роля в гастроинтестиналната подвижност, служи за местно противовъзпалително и модерира висцералните усещания.

 

Така според някои изследвания, мелатонинът може да се използва за третиране на синдром на раздразненото черво.  Според д-р Хаймън тази диагноза се поставя на хора, страдащи от широк обхват от храносмилателни оплаквания като запек, диария, стомашна болка, подуване и крампи и други. Приемът на 3 мг мелатонин помага на някои от участниците в изследването да намалят стомашните болки и да подобрят качеството си на живот.

 

Други изследвания показват, че мелатонинът може да помогне при гастроезофагеален рефлукс, като количества между 3 и 6 мг допринасят за намаляване на киселините и епигастричната болка.

 

Мелатонинът има значителни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да обяснят някои от споменатите благоприятни въздействия.

 

Мелатонинът намаляват свободните радикали и стимулират антиоксидантните ензими, съществуващи в тялото. Повишената концентрация на мелатонин в митохондриите (енергийните централи на клетката) може да помогне за третиране на заболявания, свързани с възрастта и клетъчното остаряване. С възрастта производството на мелатонин постепенно намалява, а проблемите, свързани със съня, се увеличават.

Изследванията показват, че ползите от мелатонина са значителни, въпреки че е необходима още изследователска работа в тази насока.

 

Но както казахме и в началото, подходете внимателно преди да посегнете към добавките с мелатонин. Някои храни съдържат естествен мелатонин и чрез консумацията им можете да се снабдите едновременно с него  и с важни хранителни вещества. Към тях спадат: бял и червен ориз, леща, жълтите чушки, кашу, орехи, череши, дори кафе (за добър сън е препоръчително да избягвате кафето след 14 часа следобед).

 

За да си осигурите здрав и щастлив живот, не приемайте допълнително хормони без да се консултирате със своя лекар и да изследвате хормоналните нива в организма си.

 

Ако се окаже, че все пак имате нужда от прием на допълнително мелатонин, изберете този на CaliVita, защото е с високо качество и от естествен произход. 

 

Тази статия има единствено информативен характер. Преди да предприемете действие и особено, ако имате силни симптоми на споменатите по-горе състояния, непременно се посъветвайте със своя лекар.

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт, член на Европейското дружество по медицина на съня


 

Източници 

Herxheimer  A, Petrie  KJ. Melatonin for the prevention and treatment of jet lag. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 2. Art. No.: CD001520. DOI: 10.1002/14651858.CD001520.

 

Karasek M. (2004), Melatonin, human aging, and age-related diseases. Experimental Gerontology, 39 (11–12): 1723-1729. doi:10.1016/j.exger.2004.04.012

 

Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients9(4), 367. doi:10.3390/nu9040367

 

Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food & nutrition research56, 10.3402/fnr.v56i0.17252.

 

Reiter, R. J., Mayo, J. C., Tan, D. , Sainz, R. M., Alatorre‐Jimenez, M. and Qin, L. (2016), Melatonin as an antioxidant: under promises but over delivers. J. Pineal Res., 61: 253-278. doi:10.1111/jpi.12360

 

Siah, K. T., Wong, R. K., & Ho, K. Y. (2014). Melatonin for the treatment of irritable bowel syndrome. World journal of gastroenterology20(10), 2492-8.

 

https://www.pharmacytoday.org/article/S1042-0991(16)30687-9/fulltext?utm_source=Broken+Brain&utm_campaign=94aa7c4343-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_29_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_e9a7b3b4f1-94aa7c4343-114357885&mc_cid=94aa7c4343&mc_eid=28ee02e598