;
Close

Алтернативен подход към множествената склероза

MS and eft

 

Какво представлява МС? Множествената склероза е автоимунно заболяване, което уврежда нервните клетки и води със себе си симптоми като умора, скованост, влошаване на речта и мускулна атрофия. За много хора диагнозата МС е шокираща (разбираемо), но това не значи, че не е обратима. С правилен подход, хранене, движение и грижа за себе си, човек може да се върне към активен и пълноценен начин на живот.

 

Д-р Майк Хайман наскоро публикува нова информация, свързана с множествената склероза (МС), части от която споделям с вас. Д-р Хаймън е само един от многото холистични лекари и терапевти, който твърдо стои зад концепцията, че тялото е единство на дух, материя и емоции и трябва да се третира като цяло, а не „на парче“.

Препоръките на д-р Майк Хайман, допълнени от мен, са:

 

- Придържайте се към пълноценна и противовъзпалителна диета. Това включва риби и други източници на Омега 3 мастни киселини, горски плодове (богати на полифеноли), тъмнозелени листни зеленчуци, оранжеви сладки картофи и ядки. Добавяйте противовъзпалителни подправки и треви, включително куркума, джинджифил и розмарин. Изключете храни, водещи до възпаление, като рафинирани мазнини, включително от соя, царевица и слънчоглед.Проверете за скрити инфекции като вируси, бактерии, Лаймска болест, плесен. Използвайте квалифициран практик по функционална (или алтернативна, бел. на авт.) медицина, за да идентифицирате и се справите с тези инфекции.

 

- Проверете за скрити алергии и дефицити като витамин D. Отново използвайте квалифициран практик по функционална (или алтернативна, бел. на авт.) медицина, за да идентифицирате и се справите с тях.


- Тествайте за тежки метали. Живакът и другите метали могат да доведат до автоимунно състояние.


- Подобрете състоянието на чревната си флора. Повече от 60% от имунната система се намира в тънките черва, под повърхностния слой на червата с дебелина една клетка. Ако този слой се наруши, имунната система се активира и започва да реагира на храни, отрови и дори на добрата чревна флора. Най-лесният начин да започнете да подобрявате състоянието на червата си е да приемате пълноценни, противовъзпалителни храни (вж. първата точка по-горе) и да отстраните глутена и другите храни, които причиняват чувствителност – включително соя, царевица и млечни.


- Движете се редовно. Редовните упражнения са естествено противовъзпалително средство. Но не е нужно да ставате фитнес маниак, но трябва да бъдете активни – игра с децата в парка, каране на колело, домакинска работа, всичко това се брои.

 

Като треньор знам, че някои форми на движение са много по-ефективни от други, например Ти-Тап. Като метод на мускулна активация, който засяга цялото тяло, Ти-Тап води до бързи и устойчиви резултати. Помага на тялото да намали възпалението, да активизира лимфния дренаж, да възстанови връзката между мозъка и мускулите, да изгради по-силни и здрави мускули и кости. Повече за Ти-Тап научете тук или вижте това видео.

 

">

 

">- Спете достатъчно. За повечето хора това означава 8 часа на нощ. Изследванията са недвусмислени: липсата на сън или некачественият сън увреждат метаболизма, предизвикват желание за захар и въглехидрати, карат ви да ядете повече и повишават риска от множество състояния, от диабет до автоимунни заболявания. Набавянето на достатъчно качествен сън е от основно значение за добро здраве и за преодоляване на възпаленията.

 

- Релаксирайте ежедневно. Стресът активира имунната реакция. Ежедневно практикувайте техники като дълбоко дишане, йога, биофийдбек, масажи, за да се отпуснете.

 

Енергийната психология и по-специално техниките за емоционална свобода или ТЕС са много подходяща алтернатива на вече посочените.  И естествено, начин, който аз лично предпочитам. 

 

Зад автоимунните заболявания често стоят сериозни неразрешени емоционални травми. В тази статия ще научите повече за това и ще видите откъде да започнете с ТЕС, за да се почувствате по-добре бързо.

 

МС и останалите автоимунни заболявания не са съзнателен избор за никого. Но това, което важно да се знае, че при правилен подход към тях и промяна на начина на живот, симптомите на болестта могат да се ограничат или дори да изчезнат. Не спирайте да търсите и не се отказвайте!

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт

 

 

Източници: Getting to the Root Cause of MS and Chronic Fatigue Syndrome


 

По темата:

Фестивал на енергийната психология – как да подобрите живота си лесно с ТЕС и енергийната психология.

3 юни, 2017 г. х-л Хемус, София

 

Какво представляват автоимунните заболявания

 

Присъда ли са автоимунните заболявания