;
Close

Какво стои зад автоимунните заболявания

autoimmune eft

 

За автоимунни заболявания се говори, когато имунната система на тялото започва да атакува здрави клетки, тъкани и органи в собственото тяло. От друга страна тялото е отлично проектирана и работеща машина, създадена, за да бъде здрава и да съществува в баланс. За тази съвършена машина е неестествено да атакува сама себе си без причина. Причините могат да са различни –физическа, психическа, емоционална, токсична, химична сила, субстанция или проблем, който причинява дисбаланс. Когато тялото се бори да компенсира този дисбаланс, настъпва заболяване, влошено състояние или дисбаланс.

 

Хората рядко си дават сметка, че много често автоимунните заболявания са свързани с емоционален компонент, който стои зад физическите и умствените симптоми. И точно тук е мястото, в което ТЕС може да бъде от голяма полза.

 

Честа причина за автоимунните заболявания са едно или повече негативни събития, с които пряко свързва отключването на състоянието си. Това може да е загуба на близък човек – роднина или приятел, лично травмиращо преживяване, преживяно насилие и други.

 

Важна роля за здравословното състояние, емоционално и физическо състояние на човек заемат нагласите, които всеки носи в себе си и на които по правило не обръща внимание. Сред тези убеждения може да е вярването, че остаряването е неизменно свързано с възникване на проблеми – заболявания, деменция или загуба на мобилност. Или убеждението, че ако в семейството има близки развили определени състояния това е наследствено и ще засегне и останалите. Скритите нагласи и травматичните събития, които водят до възникване на тези нагласи, определено могат да накарат тялото да „посегне“ на себе си. Енергийната психология помага за идентифицирането и премахването на тези скрити убеждения.

 

Идентифицирането на скритите убеждения изисква работа и време, но се отплаща. Много от убежденията са свързани с нагласите в семейството, често тези, които са най-близо до нас директно ни прехвърлят своите убеждения. Замислете се какво казват най-често вашите близки и проверете дали това не е част от вашите убеждения. Дори да не се идентифицирате на съзнателно ниво с тези убеждения, много е вероятно те да са част от вашия неосъзнат свят. Не е задължително те да са логични, подсъзнанието не е логично. Ако не можете да се справите сами, потърсете опитен терапевт, който може да ви помогне.

 

Когато гледате назад в живота си, обърнете внимание и на периода, в който майка ви е била бременна с вас. Като част от нея, всичко, което тя е изпитвала – страх, безнадеждност, вина, болка, страдание, финансови проблеми, срам, е било част и от вашия емоционален свят. Ако бременността е била изненадваща и бебето – нежелано, това допринася към състоянието. Бебето директно се свързва и изпитва емоциите на майката – вина, непълноценност, срам, страх, непотребност да живее и други негативни емоции, които при наличието на външни стимули, рано или късно се проявяват.

 

Външните стимули като стресови фактори, токсични субстанции или други са последната капка, която прелива чашата и тялото се предава. Конвенционалната медицина слага „етикет на състоянието“ или диагноза и изписва медикаменти за потискане на симптомите. Алтернативният подход търси причината за възникване на състоянието на първо място и наблюдава симптомите. В тази насока ТЕС може да направи много за облекчаване на състоянието и за премахване на първопричините за него.

 

Нагласи като „не съм достатъчно добър“, „не заслужавам да съм здрав“, „не заслужавам да живея“, „няма да успея“, „няма да съм щастлив/обичан“, „няма надежда да заживея добре“ и прочие са сред най-често срещаните при наличието на автоимунни заболявания.

 

ТЕС за автоимунни състояния

 

Открийте вашата собствена история. Обърнете внимание на вътрешния си глас. Ако той е предимно негативен, постоянен и не може да бъде лесно заглушен, това е добра отправна точка за потупване. Потупвайте върху нещата, които ви казва.

 

Най-важното при ТЕС не е какво ще кажете, а просто да започнете и да го практикувате редовно. Потупвайте върху:

- Симптомите

- История на заболяването

- Допълнителни фактори (посочени по-горе)

- Диагноза и интервенции

- Житейски проблеми и ситуации, обикновено сериозна промяна

- Връзка и взаимодействие с останалите

- Надежди или очаквания от бъдещото

 

Никога не е късно да започнете и няма погрешно начало! Просто го направете!

 

 

Често, ние сме по-добри анализатори на околните, отколкото на самите себе си. Ако откривате ваш близък или приятел в горните редове, не се колебайте да му изпратите тази статия.

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт

 

 

По темата: 

Фестивал на енергийната психология – как да подобрите живота си лесно с ТЕС и енергийната психология.

3 юни, 2017 г. х-л Хемус, София

 

Какво представляват автоимунните заболявания

 

Присъда ли са автоимунните заболявания?