;
Close

Присъда ли са автоимунните заболявания

autoimmune seminar

 

На 8 май започна информационната седмица за ревматичните заболявания. По покана на Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматичните заболявания (ОПРЗБ) проведох семинар на тема „Автоимунните заболявания – присъда или възможност да се погрижим за себе си“. Голяма част от ревматичните заболявания са точно автоимунни.

 

Така станах част от нещо красиво - хора, които приемат това, което им поднася животът, и продължават напред! Благодаря на Боряна Ботева за поканата, на всички участници, които дойдоха на семинара, както и на всички, които помогнаха това да се случи!

 

Автоимунните и другите хронични заболявания не трябва да са присъда, а начин да откриеш своя път напред!

 

Едно интервю за самия семинар може да видите на в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Във втората половина на интервюто ще видите и демонстрация на Ти-Тап упражнение на стол. 

 

Автоимунните и хроничните заболявания са един от бичовете на съвременното общество. Причините за възникването им са различни, но най-общо последствията могат да се сведат до наличие на възпаления в тялото – тъкани, стави, кости, нарушен хормонален баланс и възникване на различни резистентности, натрупване на тегло, намалена мобилност, често придружена от физическа болка, понижаване на тонуса и обща слабост. Като цяло наличието на подобно заболяване води до цялостно непълноценно функциониране на тялото и намалена подвижност, а това от своя страна прави грижата за себе си изключително трудна.

 

Често болните се обръщат към лекар и изобщо забравят (или не знаят), че за да се почувстват по-добре и да се възстановят, от тях се изисква да вземат активно участие в процеса на лечение. В момента науката смята, че някои от заболяванията са нелечими, но това не означава, че няма други начини за облекчаването на състоянието на пациента и продължаване на активен начин на живот.

 

Целта на семинара беше да запознае с основните проблеми, които срещат хората с ревматичните и други автоимунни проблеми и да покаже алтернативи за тяхното подобряване като основни насоки за хранене, подходяща форма на движение и методи за справяне с физическите и психическите последствия на заболяването.  

 

Пълноценното и здравословно хранене и движение са важни предпоставки за овладяване и забавяне на заболяването. Здравословното хранене може да означава различни неща за различните хора, но от гледна точка на хората с автоимунни проблеми то се свежда до хранене, което намалява възпаленията в тялото.

 

Основна част от семинара е отделена на демонстрирането на Ти-Тап, метод на рехабилитация, който помага за възстановяване на тялото отвътре навън и има доказани ползи за заздравяване на мускулите и костите, увеличаване на мобилността, намаляване на възпаленията и регулиране на хормоналния баланс.

 

От друга страна Техниките за емоционална свобода (ТЕС) са много ценен способ за овладяване на страха, паниката и стреса, които са неизменни спътници на хората в подобно затруднено положение, както и за техните близки.

 

Много хора не разбират, че има тясна връзка между емоциите и физическото състояние на тялото и се опитват да лекуват тялото, без да обръщат внимание на емоциите. Една от основните задачи на този семинар беше да даде гласност точно на този аспект и да позволи на повече хора да живеят активен и щастлив живот, въпреки състоянието, в което се намират.

 

Повече може да прочете в тази статия.  

 

За мен беше огромно удоволствие и чест да помогна на хората, които имат нужда от това, да постигнат по-добър, по-осъзнат и по-здрав живот!

 

Бъдете здрави!

Гергана Радович

 

Прочетете още:

 

Седмица за информираност на ревматичните заболявания

 

За автоимунните заболявания отблизо