;
Close

Сън и памет

study sleep

 

Спи добре, за да помниш по-добре - връзка между паметта и съня


Сънят все още не е напълно разбран и изцяло проучен процес. Но въпреки това, за всеки който поне веднъж в живота не си е доспивал, едно нещо е напълно ясно – има директна връзка между недоспиването и паметта.

 

Учените тепърва разкриват процесите, които стоят зад това и това не е случайно. Сами по себе си и сънят, и паметта са изключително сложни, недостатъчно изследвани и динамични физиологични процеси, които зависят от много други фактори.

 

Паметта има три различни процеса:

 

Кодиране или въвеждане на нова информация.

 

Консолидиране или съхраняване на информацията.

 

Извличане или припомняне на вече съхранена информация.

 

Всеки един от тези процеси може да бъде повлиян положително или отрицателно от качеството и количеството на съня. Когато човек се е наспал добре, способността му за възприемане на нова информация е значително увеличена. Това, което се случва в действителност преди тежък изпит или приключване на важен проект, е че хората вместо да спят повече, за да подсилят паметта си, правят точно обратното – намаляват съня, за да свършат повече работа. Погрешно!

 

Докато по-ранните изследвания на съня се въртят около хипотезата, че сънят спомага за усилването на паметта, като пречи на появата на други интерфериращи процеси, новите изследвания все повече наблягат на активната роля на съня за по-доброто запомняне или консолидирането на информацията. Особено важна роля тук заема периода на бавния или дълбокия сън.

 

В тази статия може да научите повече за физиологията на съня.

 

Консолидирането на паметта включва възприемането на новата информация, стабилизирането и съхранението й за бъдеща употреба, както и вземането на мерки да не се наруши или загуби с времето. Наред с това се освобождават нови центрове за възприемане на информация на следващия ден.

 

Все още се търси точния механизъм за това, но като цяло се смята, че запомнянето се осъществява в няколко различни етапа от съня през нощта. Хипокампусът играе много важна роля в този процес. Въпреки че новите изследвания поставят на преден план мястото на бавния сън, REM сънят също играе своята роля при формиране на някои типове памет.

 

Изследвания показват, че бавният сън подсилва декларативната памет, докато REM сънят подсилва процедурната и емоционалната памет.

 

И последният процес – извличането на вече съхранената информацията в паметта, е не по-малко зависим от съня. Изследвания показват, че когнитивните процеси са значително повлияни от недоспиването. Краткосрочната и дългосрочната памет до различна степен зависят от качеството и количеството на съня.

 

Така че ако искате да се представите добре на изпита или да завършите качествено проекта си, по-добре отделете време да се наспите, вместо да будувате до малките часове на нощта. По този начин в деня на представянето ще сте най-подготвени да си спомните това, което знаете.

 

Разбира се, когато се говори за съня, качеството и количеството на съня едновременно оказват влияние. В тази статия може да прочетете повече за това.

 

Не забравяйте, че подобряването на съня започва лично от вас.

 

Ограничете консумацията на кофеинови напитки (в това число и стимулиращи напитки) и алкохол.

 

Намалете стреса и положете усилия да се справите с него. ТЕС е чудесна практика за това. 

 

Ставайте и си лягайте по едно и също време всеки ден. Стремете се да лягате между 22 и 23 часа и да си осигурявате поне 7-8 часа сън на нощ.

 

За повече полезни правила за добър сън вижте тази скорошна статия

 

Гергана Радович

 

Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор, практик по ТЕС на майсторско ниво, практик по Пренареждане на матрицата 

 

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук

 

Ако смятате тази информация за полезна, моля споделете я с приятели! Благодаря!