;
Close

Кое е по-важно – качеството или количеството на съня

sleep problems

 

Когато говорим за съня и ползите от него, две са основните неща, на които трябва да обърнем внимание – количеството и качеството на съня. Не е достатъчно само да прекараме 8-9 часа в сън. По-важното е колко качествен е бил този сън. От време на време всички ние имаме проблеми със съня. Това е неизбежна част от живота ни и за щастие тези епизоди отминават бързо. Сериозните проблеми на съня обаче не могат да бъдат преодолени толкова лесно.

 

В момента има над 100 официално признати заболявания на съня. Това са различни патологични състояния, които могат да бъдат от различно естество, но крайният резултат често е един – проблеми със набавянето на достатъчно качествен сън през нощта. В резултат се наблюдава силна сънливост през деня и невъзможност за поддържане на нормална работоспособност. Сигнал за проблемите със съня обикновено подава половинката на страдащия, а не той самият. Най-често потърпевшият не е наясно с проблема. Повечето от тези състояния са свързани с множество прекъсвания на съня и събуждания през нощта. За повечето от тези събуждания не се формира никакъв спомен, което обяснява, защо потърпевшите не са наясно със състоянието си. Това с което са наясно обаче е колко зле и изморени се чувстват на следващия ден. Хората често се оплакват, че са спали достатъчно (между 7 и 9 часа), но въпреки това се чувстват изморени и отпаднали. Нерядко те не могат да определят истинската причина, а тя е многобройните прекъсвания на съня през нощта, в резултат на което, тялото не може да си набави достатъчно дълбок сън.

 

Едно от най-разпространените заболявания на съня се нарича сънна апнея. Това е състояние, което се характеризира с прекъсване на дишането или с повърхностно дишане по време на сън. Обикновено се комбинира с хъркане. Двете водят до фрагментиран и прекъснат сън. Хората, които страдат от тях, не само се чувстват изморени и имат проблеми и със загубата на тегло по принцип.

 

Инсомнията или безсънието е друго често срещано състояние. През 2005 г. е разпознато като заболяване на съня и в момента лекарите приемат, че хроничното безсъние е факт. Какво представлява инсомнията? Най-общо казано инсомнията е свързана с проблеми със заспиването, спането, събуждането по някое време  и невъзможността да се заспи отново или заспиване часове по-късно. За да се определи състоянието като инсомния, е необходимо това състояние да оказва негативно влияние върху дневните дейности. Учените смятат, че причината за това е неспособността на хиперактивните центрове в централната нервна система да се изключат, въпреки че тялото спи.  Има различни начини за третиране на инсомнията, сред които бихевиористична терапия с или без медикаменти. При всички случаи обаче първите стъпки започват с разпознаване на състоянието.

 

Друг често срещан проблем е събуждането посред нощ от спазми, особено в прасците или ходилата. Този проблем може да се усили значително в периоди, в които има повишена мускулна активност. Обикновено спазмите са ясен симптом на дефицит на магнезий. За щастие това лесно се преодолява с втриването на магнезиево олио или гел в ходилата или прасците непосредствено преди лягане. Необходими са няколко втривания, за да се почувствате по-добре.

 

При всички случаи, ако подозирате, че имате проблеми със съня, коментирайте това с вашия лекар.

 

В следващата статия ще споделя няколко изпитани практики за подобряване на съня

 

 

Гергана Радович

 

Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор, практик по ТЕС на майсторско ниво и Пренареждане на матрицата


 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!