;
Close

Сън и отслабване

sleep and weight loss

 

Скорошни изследвания върху съня и навиците за сън на хората показват обезпокоителни резултати. Недоспиването е сериозен спътник в живота на много хора, особено в развитите страни, като европейските страни, САЩ, Австралия, Япония и други. От една страна недоспиването се свързва с повишаване на риска от възникване на сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, а от друга – с нарастването на обиколката на талия и невъзможност за отслабване или намаляване на теглото. Много често жените, пък и мъжете, които искат да отслабнат, се фокусират само върху храненето и спортуването, без да обръщат внимание на количеството и качеството на съня, който имат.

Защо недоспиването пречи на отслабването?

Ето няколко основни причини за това.

  • Недостатъчното количество сън обърква баланса в тялото и предизвиква хормонален хаос.

Метаболизмът се забавя. В същото време секрецията на лептин (хормонът, който се отделя при засищане на глада) намалява, а производството на грелин (хормонът на глада) се увеличава. Така тялото сигнализира, че има нужда от още храна, дори когато погълнатото вече количеството е било напълно достатъчно.

От друга страна, изследвания показват, че са необходими само 4 последователни нощи с 4.5 часа сън, за да се понижи реакцията на инсулина на участниците към покачването на кръвната захар. Това води до по-бързото натрупване на мазнини.

  • Достатъчното сън води до изгаряне на повече калории

Изследване на Американското списание по клинична нумерология (American Journal of Clinical Nutrition) показва, че хората, които се наспиват, изразходват 5% повече енергия докато почиват, отколкото хората които не си доспиват. Първите изразходват и 20% повече калории след хранене, отколкото първите. Да, докато ядете също изгаряте калории!

  • По-малко време за обиколки на хладилника

Ако се наспивате добре, имате по-малко време (и необходимост) да обикаляте хладилника посред нощ. Изследване на Университета на Пенсилвания показва, че нощното ядене може да доведе до качване на един килограм на седмица. Участниците в това изследване са разделени на две групи – едната група спи между 23 и 8 часа, а другата само от 4 до 8 часа сутринта. След седмица се установява, че участниците във втората група са качили средно по един килограм, защото са изяждали средно по 550 калории повече, докато другата група е спала. 550 калории се равнява на един стограмов шоколад.

  • Липсата на достатъчно сън води до желание за калорична храна

 

Сънят е жизнено важен за правилното функциониране на тялото. При липсата на сън, тялото не се зарежда с достатъчно енергия. За да компенсира този недостиг, то изпитва нужда от калорична храна – обикновено въглехидратна, солена или сладка, мазна храна – пасти, хляб, чипс, пакетирани храни или храни, които доставят най-бързо енергия. За съжаление, това са и храните, които доставят предимно празни калории и се лепят най-лесно върху талията.

 

Изследване, публикувано в американското списание Затлъстяване (Obesity), разкрива, че недоспалите мъже са купили храни с около 1300 калории повече, отколкото наспалите се. И двете групи са били закусили еднакво предварително.

 

  • Недоспиването затруднява отслабването и изгарянето на мазнини

 

Изследване на Университета на Чикаго сравнява резултатите на две групи участници. Едната група спи само 5.5 часа, а другата – 8.5 часа. Двете групи имат сходен калориен прием – около 1450 калории на ден. Резултатите сочат средна загуба от около 3 килограма, но при групата, която е спала повече, половината от тези килограми е мазнини, докато при другата – само една четвърт от количеството са мазнини. Защо е важно това? Защото хората на диета, искат да се отърват от мазнини (които имат повече обем), а не от течности и мускулна маса, което се случва обикновено. 

  • Наспиването помага за контролиране на размера на порциите

В шведско изследване две групи участници имат за задача да изберат идеалната порция храна на компютърен екран. Групата, която не е доспала, избира храни, които носят с около 35% повече калории, отколкото групата, която се е наспала добре.

 

И не на последно място – наспиването помага за концентрацията и чувството за щастие и контрол върху ситуацията. Колкото сме по-отпочинали, толкова по-добре мислим и по-обмислени решения вземаме. Това важи с пълна сила за решенията, относно храненето и спортуването, с които се сблъскваме ежедневно.

 

А вие как спахте снощи?


Ако не сте доволни от качеството или количеството на съня си, вижте как мога да ви бъда полезна с програмата „Да се наспим“.

 

 

Гергана Радович


Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор, Практик по ТЕС на майсторско ниво и Пренареждане на матрицата