;
Close

Как да спрем тялото да не атакува само себе си

inflamation

 

Д-р Марк Хайман е един от любимите ми автори и водачи в областта на здравето. Той е един от първите, който заговори, че мазнините са полезни, а въглехидратите, особено захарта, изключително опасни за тялото и здравето ни. Директор е на Клиниката по функционална медициа в Кливланд, основател е на център за здраве UltraWellness Center и десет пъти е бил най-продаван автор на Ню Йорк Таймс. Затова когато д-р Хайман говори, ние всички слушаме.

 

В една скорошна статия той предлага няколко основни стъпки, с които да спрем тялото да атакува само себе си. Да споменем най-важните от тях.

 

Възпалението


Една от основните причини за почти всички хронични заболявания - като сърдечни заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, аутизъм, деменция, е наличие на възпаление в тялото.

 

Други болести, тясно свързани с възпалението, като алергии, астма, артрит и автоимунните заболявания се повишават с драматични темпове. Д-р Хайман казва, че конвенционалните лекарите се подготвят единствено да потиснат възпаленията с аспирин, противовъзпалителни, стероидни и други силни медикаменти за потискане на имунната система, които имат сериозни странични ефекти.

 

И в същото време, продължава д-р Хайман, лекарите нямат подготовката да търсят основната причина за възпалението при хроничните заболявания. Така скритите алергени, инфекции, токсини, стрес и храните, които предизвикват възпаления, са истинските причини за възникване на тези състояния.  

 

Само в САЩ автоимунните заболявания като ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, щитовидни проблеми и други,  засягат 24 милиона души. Стресът играе много важна роля в отключването на почти всички съвременни заболявания.

 

Най-често автоимунните заболявания са третирани със силни медикаменти за потискане на имунната система, които не адресират основната причина. Това е все едно да сте стъпили на кабърче и да вземате аспирин, докато най-правилното лечение е просто да махнете кабърчето.

 

Функционалната медицина

 

Докато конвенционалната медицина се е фокусирала върху симптомите, функционалната медицина търси и атакува причините. Основният въпрос, който тя задава, е ЗАЩО си болен, а не КАКВА болест имаш. Това е изобщо различен начин на мислене относно състоянието на болния – като се третират основните причини за възпалението, а не неговите последствия или симптоми.

 

Автоимунните заболявания са свързани с един важен биохемичен процес: основен автоимунен процес, познат като цялостно системно възпаление, което води до това, че тялото атакува собствените си тъкани.

 

Успешното преодоляване на състоянието е възможно, ако се открият и третират причините за него. Като постоянният стремеж за поддържане на високо ниво на качествен и пълноценен живот е изключително важно.

 

За да е успешен този процес, трябва да се спомене какво представлява автоимунитетът, как възпалението излиза извън контрол и какво то причинява в тялото. По този начин автоимунните заболявания – от алергии до артрит, могат да бъдат преодоляни.

 

Автоимунитет: какво представлява и как се появява


Само в САЩ има епидемия от алергии (60 милиона), астма (30 милиона) и автоимунни състояния (24 милиона). Автоимунните заболявания включват ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, псориазис, цьолиокия, щитовидни проблеми и много други, трудни за класифициране синдроми на 21ви век.

 

Всички тези автоимунни заболявания са свързани със цялостно системно възпаление, което кара тялото да атакува собствените си тъкани.

 

Задачата на имунната система е да разпознава клетките на собственото си тяло и да атакува останалите напрапници. Автоимунитетът започва, когато имунната система се обърка и започва да греши. Обикновено в този момент тя се бори с нещо – инфекция, токсин, алерген, храна или реагира на стреса, но в един момент пренасочва атаката към собствените стави, мозък, щитовидна жлеза, черва, кожа или дори към цялото тяло. 

 

immune system

Имунната система засича и елиминира натрапниците.


Объркването настъпва в резултат на „молекулната мимикрия“. Конвенционалната медицина няма решение за откриването на причината за проблема, докато функционалната медицина е способна да определи молекулата, която клетките наподобяват.

 

Интересен факт е, че автоимунните заболявания съществуват предимно в развитите страни. По-бедната част на света, в която няма течаща вода и вътрешна тоалетна, миялни машини и блестящо чисти дворове, автоимунните заболявания са почти непознати. Оказва се, че играта в калта, мръсотията, прекият контакт с насекоми и инфекции помага на имунната система да разпознае какво собственото от чуждото тяло. 

 

kid_dirt

Мръсотията и контактът с животни повишава имунитета на детето


Само в САЩ, автоимунните заболявания представляват сериозен товар за здравето. Те са осмата по ред причина за смъртност сред жените, като скъсяват живота на пациентите с около 8 години. Разходите за тях (120 милиарда долара годишно) надхвърлят почти двойно разходите от рака (70 милиарда долара годишно).

 

Д-р Хайман споделя, че конвенционалните медикаменти често карат пациентите да се чувстват по-зле. Те могат да доведат до вътрешен кръвоизлив, бъбречна недостатъчност, депресия, психоза, склероза, загуба на мускулна маса, диабет, инфекции и рак (2). 

 

Когато се използват внимателно, тези лекарства могат да върнат живота в ръцете на човека, но те не са дълговременно решение. Те са моста, по който минава пациентът, за да разбере и излекува основната причина за заболяването си.

 

Д-р Хайман споделя своя начин за третиране на автоимунните заболявания със следния пример.

 

Сам е пациент, който минава по дългия път на конвенционалното лечение, преди да се свърже с д-р Хайман. В продължение на пет години той ходи от лекар на лекар, получайки различни диагнози без реално лечение.

 

Всичко започва, когато Сам внезапно развива поредица от възпалителни състояния, включвайки хронични синусови и простатитни инфекции. Лекарите му назначават различни антибиотици.

 

Скоро след той получава силна болка в гърдите и отива в бърза помощ. При прегледа лекарите откриват подути лимфни възли и му казват, че има лимфома, вид рак. Сам живее три седмици в страх, чакайки резултатите, но те са изненадващи – няма рак, а автоимунно заболяване. Обаче не се знае какво точно е заболяването…

 

Кръвните тестове на Сам не са добри. Те показват ниско ниво на белите кръвни телца и тромбоцитите, високи нива на всички видове антитела (те атакуват собствените тъкани), високи нива на имуноглобулини и автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Лекарите обаче не могат да определят какво не е наред и не могат да го диагностицират.

 

Междувременно, в резултат на цялостното възпаление в тялото си, Сам развива метаболитен синдром и трупа килограми (пред-диабетно състояние).

 

Тогава той се среща с д-р Хайман и функционалната медицина и поема по пътя на откриването и третирането на основните причини за състоянието си.

 

Д-р Хайман започва да изследва токсините, алергените и инфекциите - честите причинители на възпаления и открива истинската причина за симптомите.

 

Сам е взел толкова много антибиотици, че те са променили неговата чревна флора и са предизвикали силното нарастване на неблагоприятни гъбички и микроорганизми, засягащи цялото му тяло – нокти, пръсти, слабини, скалп. Сам има хеликобактер пилори в храносмилателния тракт, синдром на пропускливите черва и е чувствителен към много храни, включително млечни и глутен. Заради работата си е изложен на токсини и високи нива на живак. Като допълниение към това, страда и от хронична инфекция на синусите.

 

За начало на лечението д-р Хайман използва медикаменти, за да се пребори с гъбичките и хеликобактера, изчиства хранителните алергии, подсилва чревната флора, детоксикира от металите и почивства синусите.

 

След това преминава към подсилване на имунната система чрез нутриенти – цинк, рибено масло, витамин D, билки и пробиотици и поставя Сам на анти-възпалителна диета, състояща се от чисти храни, без алергени.

 

Това води до подобрение във всички аспекти – физическо, психическо и когнитивно. Паметта, концентрация и нивото на енергия са много по-добри, има загуба и на тегло. Лабораторните изследвания показват, че кръвните му показатели са нормални, а имунните му показатели – спокойни.

 

Сам е пример за това как функционалната медицина стига до и лекува съществото на проблема, вместо да потиска симптомите с медикаменти. 

 

food

Балансираната, алкална диета, е в основата на преодоляването на заболяванията


И накрая, ако имате автоимунно заболяване, ето според д-р Хайман основните стъпки, които трябва да предприемете.

 

Девет стъпки за преодоляване на автоимунното заболяване:

  • С помощта на лекар проверете за скрити инфекции – вируси, бактерии, Лаймска болест, и ги третирайте.
  • Проверете за скрити хранителни алергии или чувствителност.
  • Тествайте се за цьолиакия.
  • Тествайте се за отравяне с тежки метали като живак и други.
  • Оправете чревната си флора.
  • Приемайте нутриенти като рибено масло, витамин С, витамин D и пробиотици, за успокояване на имунната реакция.
  • Правете упражнения редовно.
  • Релаксирайте дълбоко – йога, дълбоко дишане, био обратна връзка, масаж, за намаляване на стреса, който пряко влияе върху имунната реакция.
  • Разберете ролята на функционалната медицина, за откриването на скритите причини за заболяванията.

Ако адресирате всички тези причини, е много вероятно да се почувствате много по-добре съвсем скоро. Отговорите са във вас самите! 

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт


 

Източници:

 

1. http://upliftconnect.com/how-to-stop-attacking-yourself/

2. http://www.cghjournal.org/article/S1542-3565%2809%2900052-4/abstract