Close

Десет отличителни разлики на силните жени

strong woman

 

Жените сме странни същества. Хем сме по-слабия пол, хем ни казват, че сме силни. Хем нямаме права, хем ни еманципират. Лично аз смятам, че живеем в много интересно време, което се случва за пръв път в човешката история и от което по-добре да се възползваме от него.

 

Наскоро подочух разговор между мъж и жена. Той й каза: „Не можеш да го направиш, защото си жена“.  Обсъждаха нещо, не я чух какво отговори, но я видях как се напрегна. Като страничен наблюдател се сетих за няколко подходящи отговора: „Не мога“, „Не мога, защото не искам“ и „Така смяташ ти! Само гледай!“. Всяка от нас през живота си е минавала и минава и през трите и това е нормално. Това ни прави хем слаби, хем силни, хем особени. Кои са качествата на силната жена? 

 

Жена, която решава сама и действа сама. Това е жената, която знае, че като има проблем той трябва да се реши. Тя не чака някой до го решава вместо нея или й държи ръката докато го прави. Тя търси решения и ефективност.

 

Тя не се оплаква. Е, може би съвсем мъничко, ако има близък човек наоколо, но като цяло тя не търси отдушник, на когото да прехвърли товара си. Тя знае, че понякога се случват и лоши неща и те трябва да бъдат преодолени.

 

Ако нещо й хареса, тя го казва. Ако нещо не й хареса, тя отново го казва. Няма начин да си в присъствието й и да не го усетиш. Разликата между силната жена и останалите е, че тя няма нужда да обиди другия, за да демонстрира несъгласието си.

 

Тя е уверена. Много добре знае предимствата и недостатъците си. Това й помага да запази самообладание, когато е в трудна ситуация. Силната жена използва предимствата си с разум и чар. В същото време работи над недостатъците, така че те да бъдат нейно оръжие, а не слабост. Тя знае, че съвършени хора няма.

 

Тя си е самодостатъчна. Това не означава, че няма нужда от други, а просто, че може и сама и това е ОК. Често това означава, че се прибира по-рано от парти или среща, защото й е скучно.

 

Тя се самомотивира. Тя знае какво предстои да се свърши, кога трябва да се свърши и че трябва да го свърши сама, ако иска да върви напред. Тя генерира идеи, сила и енергия, за да се справи с тях.

 

Тя не се нуждае от непрекъснато одобрение. Ако другите я харесват, това е добре. ако не я харесват, няма драма – това просто не е нейната група. Животът продължава. Вместо да съди или моли, тя просто продължава напред.

 

Тя има цели. Силната жена е ориентирана към целите – били те семейство, кариера, развитие. Тя си поставя цели и върви към тях без да се отклонява много. Ако не постигне целта си, това означава просто, че целта отдавна е загубила привлекателността си.

 

Тя поема рискове. Силната жена е тази, която знае кой риск си заслужава да бъде поет и кой не.

 

Тя знае, че самата тя е най-добрата си инвестиция. Затова работи за собственото си развитие. Инвестира време, пари и отдаденост в това, което прави. Ходи сама (ако трябва) на курсове, практики, семинари, защото знае, че най-ценното е вътре в теб.

 

А ти силна жена ли си? И, ако случайно отговорът е не, какво можеш да направиш, за да промениш това?

 

Ще се радвам да чуя вашите коментари. Пишете ми!

 

Ако смятате тази статия за интересна и полезна, моля споделете я с други силни жени!

 

Снимка: Prostooleh / Freepik