Close

Да си направим дезодорант вкъщи

made at home deodorant

 

Несъмнено лятото е най-хубавият от всички сезони. Слънцето ни дава светлина, енергия и повишава настроението. Много хора обаче свързват слънцето с неприятно изпотяване и се опитват всячески да избегнат това. На пазара има огромен набор от продукти, които целят предотвратяване на изпотяването и премахване на лошата миризма свързана с него. По-големият брой от тези продукти съдържат опасни и вредни вещества, които запушват порите и увреждат здравето в дългосрочен план. За щастие има и по-безопасни алтернативи, които са базирани на натурални, растителни продукти и могат да се приготвят дори и вкъщи. Какви са ползите от използването на подобни продукти.

  1. Намаляване на токсичните вещества, които прилагаме върху кожата си.
  2. Намаляване на токсичните вещества, които изхвърляме в природата.
  3. Намаляване на опаковките, които остават.
  4. Не е нужно да се тестват върху животни.
  5. Евтини са.
  6. Знаеш точно какво слагаш в продуктите и може да експериментираш с различни аромати.

Основните съставки на тези продукти включват сода бикарбонат, оцет, кокосово масло, царевично нишесте и етерично масло по избор. От тях могат да се направят дезодорант, шампоан, балсам за коса, паста за зъби, балсам за тяло. В началото може да ви изглежда странно, но опитайте и ще забележите разликата веднага. Тялото ви съвсем скоро ще ви благодари!

 

Един от основните ежедневни продукти, които можем да си направим вкъщи е дезодорантът. Всички сме опитвали какви ли не начини за предотвратяване на неприятното изпотяване. Някои от тези начини са били по-успешни от други, но в крайна сметка истината е една – повечето от дезодорантите включват алуминий и парабени, чиято задача е да блокират отделянето на потта. Изпотяването е много важен процес, който от една страна подпомага поддържането на хомеостазата или равновесното състояние на тялото, а от друга страна извежда токсините от организма. През лятото е нормално да се потим повече, просто температурите са високи и тялото има нужда от охлаждане. Същевременно пием и повече вода, която също трябва да се изхвърли. Ако блокираме изпотяването, токсините не само остават заключени в тялото, но и има опасност от прегряване.  От друга страна, все повече се говори за връзката между употребата на антиперспиранти и възникването на рак на гърдата. Дебатът е ожесточенен, а интересите, които се засягат – многобройни. Въпреки че могат да се намерят доказателства в подкрепа и на едната, и на другата теза, по-безопасната позиция е да заменим продуктите, които можем, с натуралните им еквиваленти.  

 

В основата на сухия дезодорант стоят две основни съставки – кокосово масло и сода бикарбонат. Останалите неща са по желание. Ето няколко рецепти.

 

Рецепта 1 (основна рецепта):

Време на приготвяне 3-5 минути.

 

¼ чаша сода бикарбонат

¼ чаша кокосово масло (разтопено)

 

Разбъркайте съставките в подходящ съд и после ги прехвърлете в бурканче с капак. Ако е прекалено гъсто, добавете още малко кокосово масло. Ако пък е прекалено рядко, добавете малко сода. Съхранявайте в банята (ако го предпочитате по-разтопено) или в хладилник.

 

Рецепта 2:

¼ чаша сода бикарбонат

¼ чаша кокосово масло (разтопено)

¼ чаша царевично нишесте

 

Приготвя се по същия начин като основната рецепта.

 

Рецепта 3:

¼ чаша сода бикарбонат

¼ чаша кокосово масло (разтопено)

¼ чаша царевично нишесте

Няколко капки масло от чаено дърво, лавандула или друго етерично масло по избор

 

Приготвя се по същия начин като основната рецепта, като накрая се добавят етеричното масло и се разбърква добре.

 

Рецепта 4:

Този дезодорант помага за намаляване на прекомерното потене и способства за елиминиране на токсините, отговорни за причиняването на неприятната миризма. Ето как да си го приготвите в домашни условия.

 

Необходими продукти:

1/4 чаена чаша сода за хляб

1/4 чаена чаша арарут на прах – може да се замени с царевично нишесте, оризово брашно или брашно от тапиока

2 супени лъжици какаово масло

1 супена лъжица кокосово масло

1 супена лъжица бадемово масло (или зехтин)

5 капки етерично масло от грейпфрут

3 капки етерично масло от чаено дърво

 

Начин на приготвяне:

Разтопете какаовото, бадемовото и кокосовото масло на водна баня. Към тях добавете содата, арарута и етеричните масла. Разбъркайте добре съставките до получаване на еднородна консистенция. Изсипете сместа в бурканче с херметическо затваряне и я оставете да се охлади напълно, преди да поставите капак на съда. Съхранявайте продукта в хладилник.

 

Аз замених маслото от грейпфрут с портокалово, а това от чаеното дърво с лавандулово. Стана вълшебно, иде ти да го ядеш, а не да го мажеш.


mate_at_home_deodorant

Оригиналната рецепта е оттук.

 

Начин на приложение:

Нанесете тънък слой от дезодоранта върху предварително почистена кожа. Повтаряйте процедурата всеки път след взимане на душ или вана, като изчакате малко да попие преди да се облечете.

 

Въпреки че звучи странно, ефектът от този дезодорант е поразителен, а цената му минимална. Не блокира изпотяването, особено когато е много топло, но предотвратява миризмата на пот и усещането за дискомфорт.