;
Close

За кафето с любов

espresso

Турска поговорка казва, че кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта.


Кафето – най-широко разпространеният и най-легалният наркотик в света. Кафето е неделима част от нашия живот от векове. Първоначално открито в Етиопия, днес то е разпространено в целия свят и употребата му непрекъснато нараства.  Същевременно дебатът доколко е полезно или вредно кафето гори с пълна сила. Няма еднозначни отговори на въпроса и има множество изследвания, които подкрепят и едната, и другата страна. Повечето от тези изследвания обаче не отчитат простия факт, че когато говорим за кафето, ние не просто обсъждаме течността в чашата пред нас. Ние споделяме емоция, преживяване, вкус, релаксираме и се потапяме в този специален момент. За много от нас фразата „да изпием по кафе“ е много повече от кафето – това е специалната връзка, която съществува или се създава между хората по време на пиенето на кафе. Вероятно сте усетили, че често след хубава вечеря кафето има по-друг вкус отколкото след неприятна среща в офиса. И обратното – ако кафето не е хубаво, това влошава спомена за цялата вечер.

 

brewed coffee

 

Когато говорим за кафето, не трябва да забравяме и че хубавото кафе за различните хора изглежда по различен начин. Многобройни са видовете кафени напитки, които се сервират по света – ристрето, много късо еспресо; еспресо; макиато, еспресо с млечна пяна; лате, еспресо с мляко и млечна пяна; капучино, с повече пяна и по-малко мляко; виенски меланж, австрийският вариант на кафето; ирландско, с уиски; испанско, с мед; италианско, с резен лимон; мексиканско кафе, подсладено и с подправки; турско кафе; кубинско кафе; шварц кафе; мока, кафе със шоколад или какао; айс-кафе; гръцкото фрапе и всякакви други разновидности на горещата (и студена) напитка. 

 

Колко чаши кафе на ден трябва да консумираме?

 

Смята се, че кафето в малки количества тонизира и ободрява, а в големи води до нервност, влошаване на съня, треперене, умора, зависимост и други. В зависимост от вида кафе, който пиете, съдържанието на кофеин в него е различно, а оттам и препоръчителният брой кафета на ден. Еспресото съдържа между 60 и 100 мг кофеин. Филтърното и вареното кафе съдържат между 80 и 140 мг кофеин.  Разбира се, тези числа са ориентировъчни, тъй като зависят от вида и големината на кафето.

 

Хората реагират различно на кафето и кофеина. Някои не могат да заспят, ако консумират кафе следобед, а други не могат да заспят, ако не завършат вечерята си с късо еспресо. И едните, и другите имат своите аргументи. Като цяло се смята, че кафето започва да действа около 30 минути след изпиване и действието му продължава до 4-6 часа след това.

 

coffee

 

Дневна доза от 10 грама кофеин на ден би била смъртоносна. Добрата новина е, че това се равнява на около сто кафета еспресо, т.е. трудно бихме могли да ги изпием физически за един ден. Но не трябва да забравяме, че кофеинът присъства и в други напитки, храни и дори медикаменти.

 

Пиенето на кафе е и навик, също както цигарите и други вредни навици, които имаме. Но от друга страна, отказването от всички навици е невъзможно. Затова аз лично предпочитам да пия с наслада по няколко чаши кафе дневно и да обърна внимание на отстраняването на други навици, отколкото да се самоизмъчвам, че трябва да спра кафето на всяка цена и да компенсирам с храна.

 

Това, което прави кафената напитка вредна не е толкова съдържанието на кафе в нея, а в нещата, които добавяме към кафето в тази напитка.

 

От една страна хубавото кафе е чистото кафе. От друга страна, прието по този начин то може да дразни стомаха, затова е хубаво да му се добави прясно или ядково мляко, сметана, канела, какао, захар или други подсладители.

 

latte

 

Кое прави кафето особено вредно обаче?

 

Една от причините е голямото количество добавено прясно мляко, което не е особено полезно. Млякото се преработва трудно в организма на възрастния човек и може да създаде храносмилателни и други проблеми. Особено ако напитката се консумира и с храна. Една чаша прясно мляко с 3% масленост съдържа около 10 грама въглехидрати, което не особено подходящо за хора, спазващи нисковъглехидратен режим на хранене. Капучиното е предпочитана напитка от доста хора, но противно на общите очаквания, италианците я пият само сутрин.  Ако не можете да се откажете от млякото напълно, намалете количеството му. Заменете го с малко количество истинска сметана (става много по-вкусно и от млякото) или с ядково мляко. Обърнете внимание, че соевото мляко, широко дискутирано като алтернатива на прясното мляко, вече е отречено. Вместо това изберете мляко от бадеми, лешници, дори оризово. Не изискват много усилия да си ги направите вкъщи и нямат нищо общо с купените от магазина.

 

Второ нещо, което влошава качеството на кафето е добавянето на голямо количество захар или други подсладители. Много хора не обичат горчивината на кафето и го подслаждат. Като начало по-добре е да подслаждате със захар, отколкото с изкуствени подсладители. Може да замените захарта с малко мед или стевия. Имайте предвид, че дори полезните подсладители като меда, в големи количества добавят много ненужни количества въглехидрати. Алтернативата е стевията – билка без калории, със силно изразен сладък вкус. Минусът е, че тя има особен вкус, който не се харесва на много хора. Това лесно може да се тушира с канела или какао.

 

turkish coffee

 

И не на последно място, много от готовите кафени напитки, които купуваме съдържат големи количества бита сметана от растителен произход. Вместо това добавете лъжица-две студенопресовано кокосово масло към кафето си. Поръсете с канела, кардамон или какао и сте готови. Получава се ароматна и полезна напитка. Кокосовото масло подобрява метаболизма, предпазва лигавицата на стомаха и подпомага функциите на надбъбречните жлези. Канелата контролира нивата на кръвната захар и придава чудесен аромат и вкус. Какаото придава нежен шоколадов вкус, пълно е с антиоксиданти и понижава кръвното налягане.

 

coffee with cream

 

И последно, не забравяйте, че кафето доставя наслада и на другите сетива – изберете подходяща (или любимата си) чаша и му се насладете спокойно. За мен лично изпиването на първото кафе сутрин е особен ритуал. Независимо къде се намирам, винаги отделям 5-10 минути, за да го изпия на спокойствие без телевизор, интернет или приказки. Предпочитам го късо и силно, с малко млечна пяна и повече канела. След това денят ми може да започне.

 

 

Елате и ни разкажете във Фейсбук как вие предпочитате кафето си.


Ако смятате тази статия за полезна или интересна, моля споделете я с приятелите си! 

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт


 

hot coffee