Close

Де-мистификация на медитацията

meditation

 

Преди известно време моята скъпа приятелка Рене Маклафлин сподели с мен една статия на Джо Диспенза за медитацията. Признавам, че тази статия ме накара да гледам по съвсем нов начин на процеса на медитация. Затова я преведох и я споделям с вас. 

 

Ако вашата медитация изисква Херкулесови усилия и не може да спрете да мислите, анализирате и да се чудите дали я изпълнявате правилно, то вие правите точно обратното на това, което се опитвате да постигнете. Затова искам да де-мистифицирам медитационния процес.

 

Целта на медитацията е да забавите мозъчните си вълни и да се прехвърлите над мисленето и аналичния ум. Това, което искам да разберете е, че вие вече знаете как да го правите това, защото го правите всеки ден.

 

Ако започнете практиката си с разбирането, че всичко което се иска от вас е да отпуснете тялото си (точно както, когато заспивате) докато поддържате съзнанието си будно и нащрек, и ако можете продължително да навлизате по-дълбоко в това състояние на релаксация докато се фокусирате върху нищо (или не мислите), вие отворихте вратата между съзнателния и подсъзнателния ум.

 

Стълбата на съзнанието


Когато съзнателният ум е буден и функционира оптимално, той е в състояние на бета-честота. Когато мозъкът е в състояние на висока бета или с други думи, когато е в прекалено възбудено, силно активно състояние, това е индикация, че някой се намира в режим на извънредна ситуация – познат като бий се или бягай.

 

Ако се прехвърлите отвъд бета, първият слой на подсъзнанието е алфа състоянието. В алфа, дишането ви започва да се забавя, гласът в главата ви затихва и колкото повече се отпускате, толкова повече се плъзгате надолу към тета и делта състоянието. Това изисква да сте отпуснати, да ви е удобно и да спрете да мислите, че трябва да промените физиологията на тялото и мозъка си – вие правите това всяка нощ докато заспивате.

 

Антитезата също е вярна. Когато не можете да заспите през нощта, това обикновено се дължи на факта, че съзнанието ви спринтира и вие мислите за семейството, работата, здравето си, за лошото събитие, което ви се е случило по-рано през деня, и разбира се – за най-лошия бъдещ сценарий, който всъщност не съществува.

 

Този тип непрекъснато, негативно мислене провокира отделянето на съответните химикали в мозъка, които сигнализират на тялото да активира емоциите. Веднъж като изпаднем под влиянието на тези емоции, като раздразнение, преценяване, страх или гняв, ние започваме да произвеждаме още повече мисли, които съответстват на тези ограничаващи емоции. Когато това се случва отново и отново, тялото ни се привързва към тези емоционални състояние и става зависимо към хормоните на стреса – все повече завличайки ни в негативни обратни връзки. В резултат, вместо потъване по-дълбоко в съзнанието, мозъчните ни вълни отиват към по-високите бета мозъчни честоти. Всъщност, това е моментът, в който ние влизаме във високите мозъчни вълни и съзнанието ни става прекалено активно.

 

Чрез медитацията ние можем да влезем в подсъзнанието и да подменим нашите нежелани програми. Представете си подсъзнанието като операционната система на мозъка. Чрез навлизането в операционната система на мозъка, ние можем да променим навици, поведение и да премахнем емоционални белези. Ако не се опитвате да промените нищо, можете просто да се отворите за получаване на неподозирани възможности и да създадете нещо ново.

 

Заспало тяло, будно съзнание


Погледнете на това по този начин – заспиването и събуждането не е нещо, което трябва да се научим да правим, нали?

 

Тези два момента от деня е времето, в което вратата към подсъзнанието се отваря естествено. Когато си лягаме вечер, нощният невротрансмитер мелатонин кара мозъчните вълни да преминат от бета в алфа, от алфа в тета и от тета в делта състояние. Когато се събудим сутрин, серотонинът – дневният невротрансмитър – създава обратния процес: мозъчните вълни преминават от делта към тета, от тета към алфа и от алфа към бета.

 

Когато затворим очи и започнем да медитираме, ние променяме мозъчната си химия от серотонин към мелатонин и мозъчните вълни следват този процес. Докато оставаме неподвижни и с отпуснато тяло, спираме да мислим, защото мозъкът ни естествено обработва по-малко информация.

 

Ако можем да позволим на телата си да започнат да заспиват, докато ние оставаме осъзнати за вътрешния си свят, ние сме в идеалното състояние да започнем трансформационната и/или креативната си работа. Точно както е трудно да заспим, ако съседът ни си коси моравата, синът ви тийнейджър свири хип-хоп в другата стая или в кухнята се вари кафе – така е трудно да влезем в медитационно състояние, защото има прекалено много външна информация, която ни държи фокусирани върху външния свят, вместо върху вътрешния.

 

Заключение

Също както карането на колело или играта на тенис, искам да разберете, че отпускането на тялото докато съзнанието е активно е умение, което се развива (има причина, поради която наричаме медитацията практика). Когато можеш да отпуснеш напълно тялото си и да останеш в съзнание, това е реалмът, в който непознатото и мистичното се случват.  

 

Чрез осъзнаването на преходността на околното пространство и превръщането в не-тяло, никой, нищо, никъде, по никое време – вашето тяло, другите хора, нещата в обкръжението ви, миналите и бъдещи събития вече не са обект на вашето внимание. Вие (като съзнание, не като тяло) не приемате сензорна информация около вас, което означава, че вече не сте движени от хормоните на стреса. В това състояние, вие не сте будни, но и не спите, не сънувате, вие сте в трансцендентално състояние. Това е непознат реалм и в него се отварят вратите за събития като събития извън тялото, спонтанно излекуване и мистични моменти.

 

Така че следващия път, когато седнете да медитирате, искам да си спомните, че вече знаете да правите това. Забавете процеса и наистина почувствайте всяка една от тези фази. Останете осъзнати, навлезте в бъдещето, което винаги сте искали и се свържете с чувствата от това бъдеще.

 

 

Знайте, че животът, който винаги сте искали, ви очаква. Вие само трябва да извършите пътуването. 

 

Оригиналната статия може да бъде открита тук

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!

 

 

http://www.drjoedispenza.com/blog/meditation/demystifying-the-meditation-process/?inf_contact_key=a2f124a461f3691f00fe7dbeb100d52ea8eb059ba0fac935330d3a7d4c9e02f9