;
Close

Седмица за информираност на ревматичните заболявания

Преди време получих покана от името на Организацията на пациентите с ревматичните заболявания в България (ОПРЗБ) да проведа семинар за ползите от холистичния подход за хората с подобни проблеми. Този семинар слага началото на седмицата за информираност на ревматичните заболявания между 8 и 14 май.

 

Повече за инициативата може да научите от интервюто на Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматичните заболявания (ОПРЗБ).

 

Темите на семинара засягат основните проблеми, с които се сблъскват хората с автоимунни и хронични проблеми, мястото на пълноценното хранене и движение и не на последно място – мястото на практиките за овладяване на стреса, паниката и страха, като неизменни спътници на заболяването.

 

Често болните се обръщат към лекар и изобщо забравят (или не знаят), че за да се почувстват по-добре и да се възстановят, от тях се изисква да вземат активно участие в процеса на лечение. В момента науката смята, че някои от заболяванията са нелечими, но това не означава, че няма други начини за облекчаването на състоянието на пациента и продължаване на активен начин на живот. Целта на тази първа среща е да покаже точно това. Диагнозата не трябва да означава край на живота, а ново предизвикателно начало!

 

Местата се запълниха много бързо. Следете страницата на ОПРЗБ и групата във Фейсбук за следващи подобни инициативи.

 

Бъдете здрави!

 

Гергана Радович, холистичен терапевт