;
Close

Колаген и остеопороза

ostoporosis

 

Всички знаем колко важен е калцият за изграждането на костите. Сам по себе си обаче, той не е в състояние да им придаде сила и издръжливост. Мъдрата Природа е подсилила нашия скелет, влагайки в него протеини, без които костите биха били толкова крехки и чупливи, колкото е черупката на яйцето. Тези протеини са колаген, протеогликани и гликопротеини, които се синтезират в организма от специализирани клетки – фибробласти и хондроцити. От тях колагенът има най-голямо присъствие в костите и свързващите тъкани – костни хрущяли, лигаменти, сухожилия.

 

Основните съставки на костната тъкан безспорно са минералите калций и фосфор, а колагенът се явява необходимият „хоросан”, който й придава гъвкавост и устойчивост на теглене и натиск. Процесът на минерализация на скелета протича през целия ни живот и наподобява строеж на стена от тухли: пласт „цимент” - колаген, пласт „тухли” - минерали, пак колаген и минерали и т.н.

 

Тези знания за строежа на костния скелет имат особено голямо значение при лечението на остеопорозата. С увеличаване продължителността на човешкия живот в цивилизованите страни, това заболяване заема все по-централно място в лечението и профилактиката на социалнозначимите болести на нашето съвремие.

 

След 30 годишна възраст започва реалното стареене на костите. Процесите на разпад на костната тъкан започват да надделяват над процесите на синтез. Менопаузата при жените ускорява разграждането на костите. Постепенно намалява усвояването в организма на микроелементи и витамини, които стимулират продукцията на колаген. Свободните радикали, токсините и ензимът колагеназа системно атакуват и разграждат колагеновите влакна.

 

Наред с подходящия диетичен режим за набавяне на необходимите минерали в организма и грижата за тяхното пълноценно усвояване, заедно със задължителната двигателна програма – гимнастика и спорт, включваме и приема на колаген като неотменна съставка на костите.

 

Известно е, че структурата на „белтъка на младостта и дълголетието”, генетично се унаследява. Слабият колаген предразполага към болести – възпалителни процеси, туморни образувания, остеопороза. Тази слабост безпогрешно се диагностицира по ирисите на очите, чиято повърхност е ¾ колагенова структура. Рехавият ирис с множество вдлъбнатини издава слаба съединителна тъкан /основно колаген/ не само в очите, но и в целия организъм. Колагенът присъства навсякъде в тялото, но най-стабилен е в костите, където се обновява всяка година.

 

Чувствителен метод за ранна диагностика на остеопорозата е компютърната квантова диагностика. Тя е безкръвен, удобен и напълно безопасен метод. Чрез нея се откриват причините за остеопорозата, което е ключът към правилното й лечение.

 

Важно е да се знае, че за пълноценното усвояване на натуралния колаген в организма са необходими витамин Ссилиций в билката полски хвощ и продуктите червено цвекло, бяла ряпа, овес, ечемик, зелен фасул, грах, домати, банани, касис, лешници, сяра в лук, чесън, карфиол, броколи, брюкселско зеле, зеле, яйца, също така храните пшеничен зародиш, елда, тиквено семе, чушки, боровинки, кайсии, смокини, вишни, сьомга и риба тон.

 

Моят съвет като лекар е - хранете се пълноценно, спортувайте редовно и укрепвайте съединителната тъкан с колаген за здрави кости и устойчив имунитет.

 

 

Д-р Весела Коевска

холистичен лекар, ирисолог

компютърна диагностика

 

Ако искате да се срещнете лично с д-р Коевска, можете да се свържете с нея на 089 679 8965.

 

В София д-р Коевска приема пациенти и в Медицински Център Качествен Живот. Адрес на центъра: бул. Витоша 164, София, телефон за контакти 0878941010.

 

 

Снимка katemangostar / Freepik