;
Close

Смути с горски плодове

smuti-gorski-plodove

Понякога имаме нужда от нещо свежо за закуска – вкусно, но без много въглехидрати или мазнини. В такива дни аз се обръщам към смутитата. Те изискват само няколко минути за приготвяне и са фантастичен вариант за набавяне на зеленолистни зеленчуци, плодове и полезни мазнини към храненето ни.

 

Аз лично не обичам много сокове, но си живея доста добре на смути. Това, което ви предлагам днес, е отлично за топлите летни дни, защото е освежаващо и засищащо, без да е калорично.

 

3-4 порции


Рецепта

1 чаша замразени горски плодове

 

1 чаша нискомаслено зърнесто сирене (котидж) (1-4%) – извара също би свършила работа

 

1 – 2 чаши вода (в зависимост колко гъсто го искате)

 

2 дози обикновен неподсладен протеин на прах (придава кремообразна структура, но може да го пропуснете и просто да добавите още извара или зърнесто сирене). Внимателно подберете протеинът, който използвате. 

 

1 с. л. колаген на прах

 

Сокът на половин лимон

 

Стевия на вкус

 

Сложете всички съставки в блендера и блендирайте добре. Ако предпочитате, може да добавите ледени кубчета, но аз го обичам без лед. Подсладете и добавете вода според собствения си вкус. Аз го предпочитам не много сладко. Имайте предвид, че зърнестото сирене и протеинът на прах маскират сладостта на стевията, затова подслаждайте постепенно и опитвайте.

 

Тази рецепта комбинира плодове с нисък гликемичен индекс с протеин, така че осигурява достатъчно енергия за тялото, без да повишава кръвната захар. Много подходяща е за сутрешна или следобедна закуска, когато ни се иска да похапнем нещо засищащо и набързо. 

 

Гергана Радович, холистичен терапевт