;
Close

Куркумата - естественият антибиотик

turmeric


Не е тайна, че куркумата има удивителни лечебни свойства. В действителност това е едно от най-изследваните растения в човешката история. Още преди хиляди години хората са използвали куркумата като храна и лекарство, дори при лечението на животозастрашаващи болести.

 

Изследователите от GreenMedInfo, организация, посветена на предоставянето на света на ресурси, базирани на доказателства, откриват, че куркумата има над 600 възможни превантивни и терапевтични приложения и 175 различни ползотворни физиологични ефекти. Тук може да видите медицинските изследвания относно куркумата. 

Куркумата е древна подправка, използвана в Индия от векове, която придава жълтият цвят на кърито. Тя е не само вкусна, но и съдържа ефективни компоненти с медицински свойства. Най-полезната съставка в нея е куркуминът, който е и най-активният агент, осигуряващ силни антивъзпалителни и антиоксидантни свойства.

 

Изследователски проект на GreenMedInfo открива, че куркумата е способна да замести значителен набор от конвенционални медикаменти, създадени за третиране на различни състояния, включително натрупване на плака в артериите, възпаления и оксидация при диабет от втори тип, възпаление на окото, депресия, артрит и много други.

 

Доказано е, че куркумата може да се използва като естествено обезболяващо и антивъзпалително средство вместо аспирин или ибупрофен.

 

По-долу са посочени конвенционалните медикаменти, които куркумата може да замести, според откритията на GreenMedInfo.

 

Липитор/Аторвастатин (лекарство срещу холестерола): Изследване, публикувано през 2008 в списание Drugs in R & D, открива, че куркуминоидите, съдържащи се в куркумата, могат да се използват за третиране на ендотелна дисфункция, състояние, засягащо функционалността на кръвоносните съдове. Учените смятат, че куркуминът помага за намаляване на възпаленията и оксидацията при болни от диабет тип две.

 

Кортикостероиди (стероидни лекарства) През 1999 г. изследване, публикувано в списание Phytotherapy Research, разкрива че куркумата може да третира хронично възпаление на окото, подобно на стероидните средства, но по-безопасен и здравословен начин.

 

Друго изследване показва, че куркумата може да служи като алтернативна терапия за защитаване на уврежданията, свързани с трансплантация на бели дробове, по същия начин като кортикостероидния медикамент дексаметазон, но без странични ефекти. 

Прозак/Флуоксетин и Имипрамин (антидепресанти): През 2011 г., изследване, публикувано в списание Acta Poloniae Pharmaceutica, разкрива, че куркумата е ефективна при третиране на депресия, като може да замени психотропни лекарства като прозак.

Аспирин (разреждащо за кръвта): През 1986 г., изследване, публикувано в списание  Arzneimittelforschung (Изследване на медикаментите), разкрива, че куркумата има ефекти подобни на аспирина и може да бъде ефективно използвана за третиране на пациенти, които имат склонност към сгъстяване на кръвта и имат нужда от анти-артритна терапия.

 

Противовъзпалителни лекарства: Изследване от 2004 г., публикувано в списание  Oncogene, разкрива, че куркумата е ефективна алтернатива на аспирина, ибупрофена, противовъзпалителни и противоракови медикаменти.  

 

Оксалиплатин (лекарство при химиотерапия): Изследване от 2007 г., публикувано в списание International Journal of Cancerразкрива, че куркумата може да се използва при лечение на рак на дебелото черво, потенциално заменяйки лекарството оксалиплатин.  

Метформин (лекарство при диабет): Изследване от 2009 г., публикувано в списание Biochemical and Biophysical Research Communications, разкрива, че куркумата може да бъде много ценна при третиране на диабет и повишаване на усвояването на глюкоза. Изследователите мислят, че куркумата е способна да потисне произвеждането на глюкоза в черния дроб при пациенти с хепатоцелуларен карцином (рак на черния дроб), едно от най-често срещаните ракови заболявания в света.  

 

Учените откриват, че куркумата е между 500 и 100 000 пъти по-потентна от лекарството срещу диабет метформин.

 

Като цяло, ползите от куркумата са изключителни. Не е чудно, че хората я използват от хиляди години. Ако решите да приемате куркумата като хранителна добавка, изберете качествена такава. Задължително го комбинирайте с прием на черен пипер, съдържащ пиперин, естествена съставка, която подпомага абсорбацията на куркума. Имайте предвид, че не всяка куркума се усвоява достатъчно добре, т.е. не всичко, което приемате, ще ви донесе очакваните ползи.

 

Ако се чудите откъде да се сдобиете с качествена куркума, изберете Curcuma Pro на CaliVita. Тя съдържа микроактивна формула на куркумина, създадена по собствен патент, както и пиперин, който усилва действието на куркумина. Свържете се с мен на 0888 27 68 02, ако искате да купите добавките по цени на едро. 

 

И последно, куркумата се разтваря в мазнина, така че е добре да се приема с храна, богата на мазнини.

 

Вижте повече как да си направите лесна и много ефективна освежаваща маска за лице с куркума

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!


 

Гергана Радович, холистичен терапевт


 

Допълнителни източници:

https://www.clinicalkey.com

http://www.drugs.com

http://heartdisease.about.com

http://https://www.nhlbi.nih.gov

http://authoritynutrition.com