;
Close

Ти-Тап - откъде да започнем

 

Една от най-добрите страни на Ти-Тап е, че може да го практикувате сами вкъщи с дивидито. За целта са създадени разнообразни комплекси упражнения, които да задоволят различни потребности. Не случайно това води до въпроса „Откъде да започна?“.

 

От практиката си мога да кажа, че това е един от най-често задаваните въпроси от хората, които искат да започнат да практикуват Ти-Тап или дори от тези, които имат известен опит с него. Най-краткият отговор на въпроса е да се насочите към треньор, който да ви препоръча подходящи упражнения. Ако това, обаче, не е опция, четете нататък. Различните комплекси представляват поредица от дивидита с упражнения, всяко с продължителност между 15 и 65 минути.

 

За постигане на оптимален ефект, когато избирате дивиди с упражнения, първо се съобразете с възрастта си и физическото си състояние. Като цяло можем да разделим упражненията на две основни групи – за начинаещи и за напреднали. Основната разлика е, че упражненията за напреднали включват допълнителни насоки за максимизиране на мускулната активация за хората, които са вече са достигнали до определено ниво. Ако сте начинаещ и решите да започнете направо с упражненията за напреднали с цел да ускорите процесите, по-скоро ще забавите прогреса си. Това не е случайно – ефикасността на Ти-Тап е силно свързана с изграждането на връзката между мозъка и мускулите на тялото, върху което се базират комплексите за начинаещи.

 

Отделно сериите с упражнения могат да бъдат класифицирани според специфични параметри като трудност и продължителност, упражнения за земя или в изправено положение, упражнения за специфични области на тялото, упражнения за разтягане, кардио комлекси (ходене) и други.

 

Пред начинаещите има четири основни пътя, в зависимост от физическо състояние и възраст на трениращия. Тези основни серии се фокусират върху установяване на фундаменталните принципи на Ти-Тап. Тези серии са основното, и понякога единственото нещо, от което ще имате нужда. Това са комплексите упражнения:  Basic, Total, HHMM и Senior Fit Workout.

 

В Ти-Тап разделението между начинаещи и напреднали по същество е степента на мускулна активация, до която достигат едните и другите по време на тренировка. Затова е възможно едни и същи упражнения да се изпълняват за дълъг период от време. С практиката, мускулите заякват и извличат повече от една и съща серия упражнения.

 

Да видим по какво се различават тези комплекси упражнения.


Basic Workout (BWO+) – серия от упражнения с продължителност само 15 мин. Могат да се практикуват ежедневно.

 

Total Workout – основният комплекс упражнения с продължителност около 55 мин. Дълги години Basic и Total са единствените налични серии с упражнения. Това е гръбнакът на Ти-Тап.

 

HHMM (Healthy Hormones for Menopausal Management) – включва основния комплекс упражнения, но е модифициран за хора, страдащи от хронична умора, хормонален дисбаланс, намалена мобилност и други. Може да се практикува и от напълно здрави хора. Особено ефикасен е за жени между 30 и 50 години.

 

More Workout – включва основния комплекс упражнения, но е модифициран за хора, с намалена мобилност, с наднормено тегло, здравословни проблеми или в напреднала възраст. Може да се практикува и от други. Темпото е забавено, което позволява вникване във всяко упражнение и фокусиране върху формата, а не върху скоростта на изпълнение.

 

Senior Fit Workout – един от най-новите комплекси упражнения. Може да се изпълнява от всички, но е специално създаден да не позволи на тялото да поеме по пътя на най-малкото съпротивление докато изпълнява упражненията. Намаля възпаленията в организма, увеличава мобилността и работи за възстановяване на обхвата на движение. Изключително подходящ за хора със здравословни проблеми или хора над 50 годишна възраст.

 

Как да изберете най-подходящата серия упражнения за вас?

 

 

На възраст сте между 20 и 40 години.

-          Нямате здравословни оплаквания и сте физически активни.

В този случай двата основни комплекса упражнения Basic Workout (BWO+) и Total Workout са отлично начало.

-          Нямате здравословни оплаквания, но не сте особено активни и предпочитате нещо не толкова интензивно.

Отлично начало за вас е HHMM.

-          Имате здравословни или физически оплаквания – започнете с HHMM или More Workout More Workout.

 

На възраст сте между 40 и 60 години.

-          Нямате здравословни оплаквания и сте физически активни.

Изберете HHMM.

-          Имате здравословни или физически оплаквания – изберете между  More Workout или Senior Fit Workout.


На възраст сте над 60 години.

-          Изберете Senior Fit Workout.


При специални нужди.

В повечето случаи Ти-Тап може значително да облекчи състоянието ви, ако имате здравословни и/или физически проблеми, сериозно обездвижване, бременност. Преди за започнете, непременно потърсете съвет от лекар. Допълнително:

  1. В офиса на Ти-Тап предлагат безплатна консултация или съвет. Свържете се с тях по телефон или имейл.
  2. Обърнете се към квалифициран Ти-Тап треньор, който да ви насочи към най-доброто решение за вашия конкретен случай.

Серии за земя или ходене.

Ако търсите нещо конкретно като упражнения за корема или по-динамични кардио упражнения, се снабдете с HTF Workout или SATI (Step Away The Inches).

-          HTF Workout e 30-минутен комплекс с упражнения на земя. Може да се изпълнява комбинирано с всеки един от горните комплекси.

-          SATI e 20-минутен комплекс упражнения за дните, в които искате повече аеробно натоварване. Може да се изпълнява всеки ден или комбинирано с всеки един от горните комплекси.

 

В обобщение искам да кажа, че което и дивиди с упражнения изберете вече сте направили първата стъпка към успеха. Сега ви остава само да практикувате редовно.

 

Тренировки на живо или онлайн.

И разбира се, ако имате възможност посетете тренировки на живо или онлайн. Независимо дали сега започвате или практикувате от известно време, срещата с треньор ще промени практиката ви. Ще можете да видите какви грешки допускате и да ги коригирате, какво можете да направите по-добре и как да минете да следващото ниво.

 

Повече за онлайн тренировките можете да намерите тук

 

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Свържете се с единствения Ти-Тап треньор в България тук

 

 

Гергана Радович

Мастер Ти-Тап треньор

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!