;
Close

Преодолей мързела с Ти-Тап

Най-често срещаните извинения, за да не тренираме и как да се преборим с тях с помощта на Ти-Тап (Първа част)


преодолей мързела

 

Тренирате ли редовно, като под редовно имам предвид 2-3 пъти седмично? Ако отговорът на този въпрос е да, поздравления! Продължавайте така! Ако обаче отговорът е не, кое е най-честото извинение, което използвате? 

 

Бърза справка в интернет показва, че този въпрос е много наболял и съответно широко дискутиран. Да видим кои са най-използваните извинения и как най-вече как можем да се преборим с тях с помощта на Ти-Тап.

 

1. Нямам достатъчно време – всички ние разполагаме точно с 24 часа на ден. Основният проблем не е липсата на време, а по-скоро неспособността ни да управляваме времето си ефективно. Тук е моментът да направите една проверка наум – дневно колко време отделяте, за да гледате телевизия, да ровите из интернет, да разглеждате Фейсбук, да играете игри или просто да пазарувате, за да минава времето? Помислете как да ограничите времето, което прекарвате с несъществени неща, а вместо това да увеличите времето за важните неща като тренировките. Ако времето ви наистина е ограничено, помислете как да тренирате по-умно, вместо повече. Ти-Тап е отличното решение в тази ситуация, защото 15 минути са всичко, от което имате нужда, няколко пъти седмично. Така погледнато, всеки може да отдели 15 минути дневно, нали?

 

2. Много съм изморен/а – дори така да е, не се отказвайте от движението. Много изследвания ясно показват връзката между заседналия начин на живот и умората1.  Ние всички се изморяваме, това е част от нормалния живот. Ако нямате някакви сериозни медицински проблеми като синдром на хроничната умора, проблеми със щитовидната жлеза или други подобни, обичайната умора не е проблем, дори напротив – трябва да добавите малко спорт към деня си, за да се почувствате по-добре после.  Под спортуване нямам предвид да прекарвате часове във фитнеса или пред дивиди плейъра, ако правите упражнения вкъщи. По-добре е да се движите по-малко, но няколко пъти седмично, отколкото да прекарате 2 часа в тежки тренировки и след това да почивате една седмица.  Ти-Тап предлага разнообразие от кратки, но много ефективни серии упражнения. Ако имате някакви медицински проблеми, задължително се консултирайте с вашия лекар преди да започнете каквото и да е движение. Но не се отказвайте, винаги има подходящ вариант.

3. Много съм зает/а – погледнете първия аргумент. Допълнително помислете как да включите няколко къси периоди на физическа активност през деня си, например преди работа или в обедната почивка и поне час през уикенда. Не забравяйте, че е по-добре да тренирате редовно по малко, отколкото веднъж на две седмици по два часа.

 
4. Твърде стар/стара съм за упражнения – никой не е твърде стар, за да се движи, дори напротив – движението ни държи във форма по-дълго време. Има различни видове активност, които са подходящи за всяка възраст и физическо състояние. С възрастта ние губим мускулния си тонус, тялото и костите отслабват, ставите се сковават и се появява артрит. Упражненията са тези, които ни помагат да обърнем процесите, да изглеждаме и да се чувстваме по-добре и да сме по-здрави по-дълго. Ти-Тап има специална серия упражнения, наречена Senior Fit, която е много подходяща за хора с намалена мобилност или здравословни проблеми.

 
5. Аз съм млад/млада и не се нуждая от упражнения – младостта е най-хубавият период от живота ни, но можем да го направим още по-хубав. Тялото ни има нужда от движение, за да ни служи добре през годините напред. Движението води до повишена енергичност, еластичност и мускулна сила, която прави животът още по-хубав. Редовното движение е превенция срещу наднорменото тегло и болестите свързани с него. Един от най-страшните бичове за съвременното общество е глобалната тенденция средното теглото на хората да се увеличава, а възрастовата граница на засегнатите да намалява. Ти-Тап има специална серия упражнения, наречена T-Tapp Total Workout, която може да изпоти и зареди с енергия всеки само за 50 минути. Тя е специално адресирана към младите и енергични хора.

 
6. В добра физическа форма съм и нямам нужда от упражнения – упражненията не са само за хората с наднормено тегло, те са за всеки, който иска да живее пълноценно. Външният вид е важен, но много по-важно е как се чувствате и какво се случва с организма ви отвътре. Ти-Тап помага на тялото да регулира хормоните си, подобрява лимфоотока, заздравява костите, тонизира мускулите и подобрява съня. И нека не забравяме, че точният размер дрехи, който носим няма значение, това което е важно е как се чувстваме в тях.

 
7. Аз съм в лошо физическо състояние и не мога да се движа или съм твърде слаб/а физически – подходящ спорт винаги има, стига да не се отказвате да го търсите. Ако сте здрави и водите заседнал начин на живот, започнете с енергично ходене пеша няколко пъти седмично и постепенно добавете леки тренировки. Ако лошото ви физическо състояние се дължи на заболяване, непременно се консултирайте с лекар. Ако не ви се излиза навън, опитайте Ти-Тап и специалния комплекс Senior Fit.

 
8. Храня се здравословно, нямам нужда да се движа – храненето и движението са две различни неща. Те работят добре заедно, но са взаимнозаменяеми. Ако обръщате внимание на това, което ядете, вероятно се стремите да се грижите добре за тялото си. Защо да не направите още една крачка напред като се раздвижите малко? То ще ви се отблагодари.

 
9. Ако тренирам, ям повече – разбира се, че го правите! Изморените мускули имат нужда от храна, за да се възстановят и заякнат. Но това не е всичко – тяло с повече мускули изгаря повече калории или с други думи, мускулите изгарят мазнини дори в състояние на покой.  Тонизираното и стегнато тяло винаги изглежда по-добре от отпуснатото тяло. Тереза Тап, създателката на Ти-Тап метода, често казва, че в модната индустрия никой не пита моделите колко тежат, само как изглеждат. Поддържането и стегнато тяло винаги е за предпочитане – на него и грозните дрехи стоят добре.


10. Не мога да оставя децата си сами – тук има различни стратегии, които може да приложите, но не се отказвайте, винаги има вариант. Започнете с промяна на фокуса. Не мислете, че не може да оставите децата си сами, а подходете по различен начин. Запитайте се „Как мога да уредя това?“. Например, запишете се във фитнес клуб, в който има детски занимания. Или останете вкъщи и определете час от деня, който е само за вас и ясно обяснете на децата си, че не искате да ви занимават с нищо за тези 30 минути. После дори да се чуват крясъци и бой, ги оставете да се разберат сами. С времето ще се научат да уважават вашето лично време.


Има и друг вариант – включете децата в тренировката си вкъщи. Опитайте T-Tapp Core. Каквото и да решите, знайте, че не сте сами. Познавам две прекрасни жени, сред многото други, " target="_blank">Шарлът Сиймс, която има 12 деца, и Триш Ричардсън, която има 9 деца. Те не само обучават децата си сами вкъщи, но и намират време за редовни тренировки. Двете постигат сериозен успех, губят значително тегло и сантиметри от обиколката си. И двете избират да станат Мастер Ти-Тап треньори, за да споделят знанието и опита, които са придобили с останалите. Ако те могат да го постигнат, всеки може, стига да не се предава. И двете споделят, че поне 75% от техните тренировки са били с продължителност около 15-20 минути. Шарлот се придържа предимно към T-Tapp Basic Workout (BWO+). Докато любимите упражнения на Триш са от T-Tapp More Workout.


11. Не знам откъде да започна – не е страшно, има спасение стига да потърсите помощ. Все повече фитнес клубове предлагат консултации и тренировки с персонални треньори. Ако във фитнеса ви е скучно, обърнете се към Ти-Тап треньор за съвет и подкрепа . Или погледнете как да започнете сами с Ти-Тап.


12. Нямам подходяща екипировка – изберете упражнения, които не налагат използването на такава. Правете упражненията вкъщи по пижама, ако трябва, но само се движете. Не се заблуждавайте, че дрехите правят тренировката. Тялото в тях е важно, а не екип в последния писък на модата. Ти-Тап може да ви спаси и тук. За Ти-Тап тренировката не е необходимо нищо друго освен желание, чифт маратонки и 2 квадратни метра пространство.


13. Нямам излишни пари за харчене – парите, които отделяме за спорт са инвестиция в нас самите, но понякога времената наистина са тежки. За щастие има много неща, които можем да направим. Тичането или енергичната разходка в парка са безплатни, също както и карането на колело или разходките в природата. Във все повече паркове се появяват площадки с фитнес уреди, от които всеки може да се възползва. Ако идеята не ви допада и търсите нещо за вкъщи, опитайте безплатните Ти-Тап упражнения. След като се уверите в тяхната ефикасност, ще ви е далеч по-лесно да отделите между 30 и 50 долара, за да се сдобиете с дивиди упражнения.


14. Не съм достатъчно мотивиран/а, за да започна – това лесно може да се промени. Извадете календар пред себе си и намерете 3 дни от седмицата, в които може да включите 20 минути движение. Запишете го върху календара. После просто го следвайте. Това е всичко, от което имате нужда, за да започнете. Хората често смятат, че имат нужда от мотивация, за да започнат, но на практика действията са тези, които ни бутат напред.


15. И преди съм опитвал/а, но не се получи – липсата на резултати може да се дължи на различни причини. Опитайте се да ги анализирате като си зададете няколко въпроса. Кога опитахте? Колко време редовно изпълнявахте упражненията? По-малко от месец, за няколко седмици или за няколко месеца? Как се хранихте през това време? И последно, но не по важност, как разбрахте, че няма резултат – някой ви каза или пък напротив, никой не ви поздрави за успехите, чувствахте се зле или бяхте постоянно изморени? Има много неща, които могат да бъдат причина за липсата на резултати, но това не означава, че трябва да спрете да опитвате. Свържете се с някой, който вече е извървял този път и може да ви помогне да постигнете целите си по-лесно.


Ще се радвам да споделите дали се открихте някъде между тези редове. Очаквайте скоро следващата порция извинения и как да се преборим скоро.

 

Гергана Радович, холистичен терапевт, преподавател по техники за емоцинална свобода и мастер Ти-Тап треньор


 

Източник: Puetz TW, O′Connor PJ, Dishman RK. (2006). Effects of chronic exercise on feelings of energy and fatigue: a quantitative synthesis.  Psychol Bull. 132(6):866-76. PMID: 17073524