;
Close

Ходенето - най-добрият спорт

ползи от ходенето

Обикновено най-добрите решения са и най-прости. Това важи за всички сфери на живота, в това число и за спортуването. Алберт Айнщайн е казал, че нещата трябва да са прости, но не по-прости от това. Едно от най-простите физически упражнения е ходенето. Да се научиш да ходиш е едно от първите важни неща, които малкият човек прави. Не е случайно, че прохождането и първите стъпки носят огромна радост за родителите. Оттук нататък човек става самостоятелен и (почти) независим от другите. И въпреки че внимателно наблюдават ходенето на децата, възрастните определено подценяват ползите от това просто движение.

 

А ходенето е отлично средство за раздвижване, което не изисква специални условия или екипировка. Ходенето е естествено за тялото движение, което може да бъде изпълнявано навсякъде и по всяко време. Когато се изпълнява правилно, ходенето активира повече мускули, отколкото бягането, но е по-щадящо за коленете и тялото изобщо. Има редица изследвания за ползите от ходенето и резултатите от тях са впечатляващи.

 

Намалява болката и физическите ограничения  

Ходенето има терапевтични ефекти и заздравява и повишава издръжливостта на тялото. При хора с артритни колене ходенето три часа седмично намалява болките и физическите ограничения наполовина. Ходенето само четири часа седмично намалява риска от фрактура на бедрото при жени жени след менопаузата с над 40 процента.

 

Ходене и психично здраве

Въпреки че физическата активност и умственото здраве невинаги се поставят в едно изречение, ходенето значително повлиява върху нивата на щастие. В едно изследване, почти една трета от пациентите с депресия докладват, че се чувстват добре след като походят малко. Когато продължителността на ходенето се увеличи, броят на пациентите с депресия, които се чувстват по-добре също се увеличава наполовина. По сходен начин, ходенето намалява тревожността у почти половината пациенти, които го въвеждат в ежедневието си.

 

Намаляване на заболяванията и болестите

Редовното ходене в ежедневието значително намалява риска от заболявания. Едно изследване показва, че ходенето намалява риска от коронарни заболявания с 50 процента. У възрастни пациенти, които включват редовно разходки в ежедневието си, намаляват прогресирането на деменция и заболяване на Алцхаймер намаляват наполовина. В едно изследване на пациенти с висок риск от диабет, ходенето е комбинирано с други промени в начина на живот. Резултатите показват, че за около 60 процента от пациентите рискът от възникване на диабет силно се занижава.

 

Ходенето и по-ниската смъртност  

В крайна сметка, всички тези ползи намаляват нивото на смъртност. Изследване на Харвард проследява завършилите в продължение на десетилетие и открива, че хората, които са ходили редовно имат средно около 23 процента по-ниска смъртност от тези, които не са ходили редовно. Ходенето влияе благоприятно на кардио-респираторната дейност, което е сочено за най-подходящия индикатор за смъртността. 

Накратко, ползите от ходенето са значителни. Ако някога се създаде лекарство, което да може да достави всички гореспоменати ползи, това ще е най-продаваното хапче в света. А дотогава - да вървим напред, стъпка по стъпка.

 

Гергана Радович, холистичен терапевт

 

По Ben Hirshberg

 

Източници

 
http://www.c3health.org

http://www.dailyrecord.co.uk

http://www.post-gazette.com

http://www.10000stepsusa.com/Why-get-involved/Walking-Research