;
Close

Нагласата определя резултатите

спорт и убеждения

 

Знаете ли, че много хора не спортуват, защото вярват, това движението е трудно и изисква много усилия? Психологът Хендрик Мотес от Департамента по спортни науки в Университета на Фрейбърг и неговите колеги откриват, че предварителните нагласи и очаквания оказват сериозно влияние върху това доколко индивидът намира упражненията за трудоемки. Допълнително, изследователите споделят, че това как човек се възприема, играе значима роля в усещането за натоварване. В тази връзка, използването на спортни продукти може да донесе допълнителен полезен ефект – особено ако вярвате в тях.

 

Резултатите от това изследване са публикувани в PLOS ONE.

 

В изследването участват 78 жени и мъже, на възраст между 18 и 32 години. Самото изследване се провежда в лаборатория, където в продължение на 30 минути участниците въртят педалите на велоергометър. Преди изследването участниците определят колко атлетични се чувстват и обличат стягащи спортни тениски на добре известен производител на спортни стоки. На всеки пет минути по време на упражнението, участниците определят нивото на натоварване, което изпитват.  

 

Точно преди началото на упражнението, участниците са разделени на групи и всяка група гледа един от няколко кратки клипа, които или наблягат на позитивните последствия от карането на колело, или смекчават очакванията. В клиповете се споменават и тениските. В някои от тях тениските са описани като оказващи допълнителна помощ при карането, докато при други се казва, че правят измеримо потенето на участниците. Всъщност изследователите използват клиповете, за да повлияят върху очакванията от предстоящата активност.

 

Резултатите потвърждават очакванията, че тренировката е по-лесна за тези хора, които я започват с позитивна нагласа. Колкото по-атлетични се самоопределят участниците, толкова по-силен е този ефект.

 

При участниците, които не се смятат за особено атлетични, позитивната нагласа не върши особена работа и те намират тренировката за изморителна. Интересна е ролята и на стягащата тениска. Тя не оказва ефект при хората, които се смятат за атлетични, но при останалите ефектът е значим. Излиза, че вярването, че тениската върши работа, помага до значителна степен на „неатлетичните“ участници да намалят възприеманото ниво на изтощение.

 

Това изследване подкрепя тезата, че плацебо ефектът оказва влияние при спортуването. И това, че има значение какво е отношението ви към спорта и ползите от него. А ако не се смятате за особено атлетични, не се предавайте – изберете си продукт, на който вярвате (това се оказва задължително условие) – маратонки или специално облекло, и го обличайте по време на спорт. Това ще направи спортуването ви по-приятно и така ще искате да го правите по-често.

 

Гергана Радович, холистичен терапевт

 

 

Източник: Mothes, H., Leukel, C., Seelig, H., Fuchs. R. Do placebo expectations influence perceived exertion during physical exercise? PLOS ONE, 2017; 12 (6): e0180434 DOI: 10.1371/journal.pone.0180434