;
Close

Яйцата или захарта предизвикват сърдечен удар

sugar

 

Отдавна следя д-р Марк Хайман. Смятам, че това което споделя за захарта е изключително важно и трябва да стигне до повече хора. Захарта води до пристрастяване и за мен лично е по-лесно да се откажа от нея, отколкото да я консумирам умерено.  

 

Край. Дебатът приключи.

 

Захарта, а не мазнината, е тази която предизвиква сърдечни удари.

 

Опа. Петдесет години докторските съвети и правителствените препоръки са били погрешни. Беше ни казано да заменим яйцата за мюсли. Но тази препоръка е ужасно грешна. Всъщност, много е вероятно точно тази препоръка да е убила милиони американци.

 

Едно прецизно ново изследване показва, че хората, които приемат много захар имат четири пъти по-голям риск от сърдечен удар в сравнение, които ядат минимално захар. Това са 400 процента! Само една газирана напитка от 350 мл увеличава риска от сърдечен удар с около 30 процента.

 

Изследването включва над 40 000 души и е публикувано в JAMA Internal Medicine. То отчита всички останали потенциално рискови фактори, включително общо количество калории, общо качество на диетата, пушене, холестерол, високо кръвно налягане, наднормено тегло и алкохол.

 

Резултатите идват след десетилетия проучвания, които основно се игнорират от медицинската и политическата общност. Всъщност, Институтът по медицина препоръчва неповече от 25% от дневната порция калории да е от добавена захар. Наистина ли? Това ново изследване показва, че рискът от сърдечен удар се увеличава двойно, ако захарта съставлява до 20% от калориите.

 

И въпреки това, повече от 70 процента от американците си набавят 10 процента от дневните калории от захар. А за 10 процента от американците една от всеки четири консумирани калории е от захар.

 

Погрешни диетични препоръки

Диетичните препоръки на американското правителство не коментират ограничения за добавената захар и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) все още публикува захарта като „обикновено смятана за безопасна“ (GRAS) субстанция. Тази класификация позволява на хранителната индустрия да добавя неограничено количество захар към храната. Все пак Американската сърдечна асоциация препоръчва дневната порция храна да не съдържа повече от 5 до 7.5 процента добавена захар. Повечето хора обаче консумират много повече от това. Повечето хора не знаят, че една порция доматен сок има повече захар от порция Орео бисквити или че подсладеното кисело мляко има повече захар от кока колата, или че повечето зърнени закуски – дори тези направени от пълнозърнеста пшеница, са 75 процента захар. Това не е закуска, това е десерт!

 

Това именно е голямата промяна на парадигмата. Години наред ние сме убеждавани, че мазнините предизвикват сърдечен удар и повишават холестерола, а че най-голямата опасност от захарта е, че е източник на празни калории. Те не са празни калории. Оказва се, че калориите от захарта са смъртоносни калории. Захарта причинява сърдечен удар, затлъстяване, диабет тип 2, рак и деменция, и е водещата причина за отказ на черния дроб в Америка.

 

Най-големият проблем са подсладените напитки, включително газирани напитки, сокове, спортни напитки, чай и кафе. Те са най-големите източници на калории от захар в диетата ни. Всъщност, повече от 37 процента от захарните калории идват от газираните напитки. Средностатистическият тийнеджър консумира 34 лъжици захар на ден, или около 544 калории от захар. Това не е просто увеличаване на риска от сърдечен удар за децата, това е убиването им преди 20-годишния им рожден ден.

 

Това ново изследване синхронизира десетилетия натрупани данни за това, че захарта предизвиква инсулинова резистентност, високи триглицериди, опасно нисък LDL (лош) холестерол и понижава HDL (добрия) холестерол. Захарта също предизвиква възпаления, които сега вече знаем, че са в основата на сърдечните заболявания.

 

От друга страна мазнините, включително наситените мазнини, са обвинявани несправедливо. С изключение на трансмазнините, останалите мазнини изпълняват защитна функция. Това включва омега-3 мазнините, ядките и зехтина, за който това скорошно голямо рандомизирано изследване показа, че намалява риска от сърдечен удар с повече от 30 процента.

 

Простият факт е, че калориите от захарта са по-лоши от другите калории. Различните видове калории не са еднакви. Скорошно изследване в повече от 175 страни откри, че повишаването на общия брой калории не повишава риска от диабет тип 2, но повишаването на захарните калории го прави – и то драстично.

 

Как да се отърсим от захарната зависимост

Америка се намира далеч зад света в адресирането на този проблем. Например в Мексико установяването на факта, че консумацията на газирани напитки увеличава до 20 процента калориите на средностатистическия човек, а степента му на напълняване и диабет тип 2 скачат до небето, води до търсене и въвеждане на ефективни решения за борба със затлъстяването и диабета от цял свят.

 

Мерките, които се вземат на държавно ниво са приемане на данъци за газираните напитки, забрана на рекламите на нездравословни храни (т. нар. джънк храни), елиминиране на обработените и нездравословните  храни, както и подсладените напитки от училищата. Повече от 15 държави обръщат внимание на подсладените напитки, като ги облагат с данъци – стратегия, която е доказано успешна.

 

Друга мярка е промяна на етикетите на храните, така че да става ясно дали храната е добра, трябва да се консумира с внимание или е опасна за човека. В Щатите дори някой с докторска степен по нутрициология има проблем с разчитането на етикетите. Как може да се очаква от средностатистическия човек да ги разбере?

 

Има скорошни и важни доказателства, че захарта - и брашното, което повишава кръвната захар дори повече от обикновената захар, предизвиква пристрастяване. Всъщност, тя е осем пъти по-пристрастяващо от кокаина.

 

Средният американец консумира около 69 килограма захар и 66 килограма брашно годишно. Изключително важно е да подновим нашите остарели и опасни национални диетични препоръки. И имаме нужда от ясни стратегии и медицински програми, които да помогнат на хората да разберат и адресират здравните рискове и пристрастяващата природа на захарта и рафинираните въглехидрати.  

 

Това е начинът, по който можем да обърнем цунамито на затлъстяването и хроничните заболявания, които ограбват здравето ни и осакатяват икономиката ни.  

 

Желая ви здраве и щастие,

Д-р Марк Хайман

 

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!


 

Гергана Радович, холистичен терапевт

 

 

Оригиналната статия може да прочетете тук