;
Close

Природни масла за здрава кожа и хубав тен

healthy skin oils

Честито лято!

 

Любимият сезон за повечето от нас вече е тук, но готови ли сме за него? За да се насладим на лятото максимално трябва да обърнем внимание на няколко важни неща – да се храним с повече сурова храна и по-малко захар, да се движим повече и да предпазваме кожата си от вредните лъчи на слънцето. Ако и вие като мен внимавате много какво слагате върху кожата си, днес ще ви покажа няколко здравословни алтернативи, които не само подхранват и овлажняват, но и подпомагат придобиването на красив тен.

 

Слънчевата светлина ни е крайно необходима, за да се чувстваме и изглеждаме добре. Тя доставя витамин Д и подобрява настроението, кара ни да се усмихваме повече и изобщо да обръщаме внимание на хубавата страна на живота. Пък и кой не си мечтае за леко почернява кожа, която всички подсъзнателно свързваме с добро здраве и красота.

 

Слънцето носи живот, така че е хубаво да прекарваме повече време на вън. Това, което трябва да избягваме обаче, е препичането на слънце и сдобиването със силен тен на всяка цена.

 

Спомням си годините, в които беше задължително като отидеш на морето, да издържиш максимално време на плажа. Жените атакуваха пясъка, оборудвани с всевъзможни неща –книги, семки, сандвичи, вода и някоя скрита  бутилка с олио за по-добър тен. Ако с тях имаше и деца, антуражът се увеличаваше значително с кофички, кърпи, пояси, плавници и прочие. Целта на всичко това беше да прекараш възможно най-много време на плажа, без да се налага да се прибираш в хотела, защото времето за придобиване на тен е малко и лети много бързо! Първите дни от почивката се запомняха с жестоко изгаряне, но оттам нататък нямаше проблеми. Важното е, че у дома се демонстрираше тъмно кафяв тен.

 

За щастие времената се промениха и ние започнахме да обръщаме внимание на вредите от слънцето. Открихме, че има и здравословни алтернативи на козметичните продукти.

 

Ето няколко масла, с които можем да се погрижим за кожата си и да изглеждаме добре, независимо дали сме в града или на морето. Те са натурални овлажнители, които не съдържат химични добавки и служат като „храна“ за кожата.

 

Кокосово масло

На първо място е моят фаворит – кокосовото масло.

 

Кокосовото масло е отличен продукт за кожата и за цялото тяло. При стайна температура, под около 25 градуса, е в твърда форма, но веднъж приложено върху кожата лесно се разтопява и разнася. Отлична добавка е към натуралните кремове и лосиони, защото попива бързо и остава лек аромат на кокос.

 

Кокосовото масло е богато на триглицериди със средна дължина на веригата. Това са естествени мазнини, които осигуряват овлажняване в дълбочина и защитават срещу неблагоприятните фактори на околната среда и свободните радикали. Допълнително, кокосовото масло осигурява лека слънчева защита, защото поема около 20% от UV лъчите.

 

Богато е на антиоксиданти и на някои важни киселини като лауринова, каприлова и капринова киселина, които са естествени антимикробни и антибактериални агенти. Това осигурява дългата трайност на кокосовото масло и го прави отличен анти-ейдж овлажнител, като заглажда кожата, докато я подхранва с антиоксиданти.

 

Кокосовото масло съдържа и витамин Е – друг много силен антиоксидант, който повлиява благоприятно бързото възстановяване от охлузване, изгаряне или други наранявания.

 

Освен за мазане, кокосовото масло е отличен продукт и за вътрешна консумация. Няколко лъжици на ден с кафе, чай или плод правят чудеса с храносмилането, благоприятстват чревната флора, подхранват надбъбречните жлези.

 

Масло от макадамия

Вълшебната съставка в маслото от макадамия е палмитолеиновата киселина. Тя е мононенаситена мастна киселина, която е много подобна по структура на натуралния себум, отделян от човешката кожа.

 

Маслото от макадамия има много малка молекулна структура и се абсорбира от кожата без да запушва порите. Така то овлажнява без да ограничава дишането на кожата и да задържа отпадъчни вещества под нея.

 

Маслото има сравнително високо съдържание на витамин Е и е богато на антиоксиданта сквален. Скваленът се произвежда от всички растения и животни, включително и човека. Присъства във всички клетъчни мембрани, но особено важно е наличието му в човешката кожа, защото я защитава от уврежданията на слънцето. Тази естествена антибактериална способност на маслото от макадамия му осигурява дълъг срок на годност.

 

Масло от ший

Маслото от ший придоби значителна популярност като добра превенция срещу възникване на стрии. Препоръчва се честото му прилагане по време на бременността е естествена превенция срещу стриите.

 

Маслото от ший съдържа три важни за кожата витамини. Това са витамините А, Е и F. Витамин А помага срещу изглаждане и скриване на стриите, а витамините Е и F благоприятстват за по-бързото излекуване на охлузванията, изгарянията и раните по кожата.

 

Маслото от ший има гъста и успокояваща възпаленията структура, което му дава силата да поддържа целостта и гъвкавостта на кожата. Това предотвратява разкъсванията, които водят до стрии и бръчки.

 

То има и високо съдържание на канелена киселина, която определя защитните му UV свойства. Най-добре се възприема, когато е разтопено и смесено с други, по-лесно нанасящи се овлажнители.

 

Сега вече сме готови за лятото. 

 

Ако все още не сте убедени, че естествените продукти са по-добра алтернатива на конвенционалните такива, хвърлете поглед на статията за избора между конвенционална и  натуралната козметика

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!

 

Гергана Радович, холистичен терапевт