;
Close

Струва ли си да смениш конвенционалната козметика с натурална или био такава

cosmetics

 

Когато полагаш грижи за себе си, като спортуваш повече и се храниш по-добре, някак си съвсем естествено е и да внимаваш какво прилагаш върху кожата си. Нашата кожа е не само е връзката ни със света, но е и най-големия орган в тялото ни. Това, което слагаме върху нея, преминава директно в кръвта и се разнася из цялото тяло. Обратният процес също е факт – това, което поглъщаме директно се отразява върху кожата ни и тя се възпалява, зачервява или се появява обрив. При някои хора тази обратна връзка е особено бърза. Обикновено това е свързано с някои храносмилателни проблеми и чувствителност към определени храни, най-често зърнени, млечни, фъстъци, соя и други. За съжаление все повече хора се оплакват от подобни състояния и чувствителност на кожата. Би било много просто да кажа, че ако обръщате внимание какво ядете, това ще се промени, но истината е малко по-сложна. Ние не само трябва да обръщаме внимание на това какво слагаме в устата си, но и на това какви продукти използваме в ежедневието си. При всички случаи трябва да започнем отнякъде. Но откъде?

 

Най-лесният начин е да започнем да обръщаме внимание на етикетите на продуктите, които купуваме и да се насочим към по-натурални и естествени продукти. Не е реалистично да смятаме, че можем да заменим всички конвенционални продукти, които използваме, с натурални или био такива наведнъж. Практически това е възможно, но емоционално и финансово може да бъде много трудно. В крайна сметка тези усилия ще завършат с разочарование и отказване или връщане към старите навици. Това не ни пречи обаче да преценим реалистично какво може да се направи и стъпка по стъпка да започнем да го правим.

 

Забелязала съм, че една от основните спънки, с които се сблъскваме, когато обмисляме подобна промяна е, че не сме сигурни колко ефективни ще са мерките, които вземаме и най-вече – колко бързо ще се появят резултатите. Всички ние обичаме бързите резултати и ако няма такива, лесно се отказваме от промяната. В тази връзка искам да споделя за едно скорошно изследване, което наблюдава промяна на нивата на химикали в тялото след заменянето на конвенционалната козметика с натурална за съвсем кратък период от време. Резултатите са шокиращи.

 

Изследователи от университета в Бъркли и Clinica de Salud del Valle Salinas показват, че дори кратковременна замяна на обикновената козметика като шампоани и други продукти за грижа за лицето и тялото, с продукти, които не съдържат фталати, парабени, триклозан и оксибензон, води до значително намаляване на химикалите, които разстройват хормоналния баланс в тялото.

 

Резултатите от това изследване са публикувани в списание Environmental Health Perspectives. По време на изследването на 100 латиноамерикански момичета в тийнейджърска възраст са раздадени различни козметични продукти, които не съдържат фталати, парабени, триклозан и оксибензон. Тези химикали са най-често използваните в конвенционалната козметика като съставки на кремове, сапуни, слънцезащитни лосиони, шампоани и лосиони за коса и други. Изследванията, проведени върху животни, показват, че те директно влияят върху ендокринната система на тялото. Таргет групата не е избрана случайно, защото жените, и особено младите момичета, използват много по-често подобни продукти, отколкото останалите хора. Това прави тийнейджърките особено уязвими към тях.

 

Резултатите сочат, че само след три-дневно въздържане от конвенционални продукти пробите на урината показват намаляване на съдържанието на химикалите в тялото. Метиловите и пропиловите парабени, често използвани като консерватори в козметиката, намаляват с 44 и 45 процента. Метаболитите на етилен фталата, често използвани в парфюмите, се понижават с 27 процента, а триклосанът и бензофенон-3 - с 36 процента. Забелязва се повишаване в нивата на два по-рядко срещани парабена, но авторите смятат, че това може да се дължи на случайно замърсяване или на субстанции, които не са изписани на етикетите.  Това изследване е важно по няколко причини, като едната от тях е, че повишаването на осъзнатостта у децата в училищна възраст, повишава културата им на употреба на подобни продукти и за нататък. Допълнително, те споделят резултатите с приятелите и семействата си, което води до запознаването на все повече хора с проблемите, свързани с конвенционалната козметика.

 

Ако тази статия ви накара да се замислите поне малко за ползите и вредите от козметичните продукти, които използваме всекидневно, значи сте готови да направите първите крачки към положителна промяна в живота си. В дългосрочен план, замяната на конвенционалните с по-екологични продукти не само носи ползи за здравето, но пести и пари.

 

Ако сте решили да минете на по-щадяща козметика или продукти и препарати за почистване, не е нужно да тичате веднага към биомагазините. Много от нещата може да си направите и сами, стига да имате няколко основни продукти като сода за хляб, оцет, кокосово и/или какаово масло, няколко различни етерични масла. През лятото едни от основните продукти, без които не можем, са маските за лице или сухите дезодоранти. Те се правят изключително лесно и тук споделям две лично изпитаните рецепти. И двете изискват минимално време и средства за приготвяне.

 

home_made_deodorant

 

Първата рецепта е за домашен дезодорант, който изисква съвсем прости съставки и няколко свободни минути. 

 

А втората рецепта е маска за лице с куркума и мед, не само е много лесна, но е и много полезна за кожата. 

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!

 

Гергана Радович, холистичен терапевт