;
Close

Човешкият фактор при екстремните спортове

екстремни спортове

 

Питали ли сте се защо някои хора се справят много по-добре от други в екстремни условия? Привидно те не са по-подготвени или по-устойчиви от останалите, но изглежда сякаш късметът винаги е с тях. 

 
Но за да си успешен, се иска повече от чист късмет. Това, което отличава тези хора от останалите е, че освен че са добре подготвени, те отлично познават възможностите и ограниченията на собственото си тяло, както и факторите на околната среда. 

 
Напълно възможно и вие да бъдете като тях – ако опознаете слабите места на човешкото тяло и психика, вие ще имате реална оценка за това, което ви очаква, независимо дали е във въздуха или водата, при изкачването на високи планини или при лежерната разходка сред природата. Човешкото тяло е невероятна машина, но само ако знаеш как да я използваш правилно. 


През последната седмица от август бях поканена да изнеса лекция пред нова за мен аудитория - тази на хората, които обичат екстремните спортове. Целта на лекцията беше да ги запозная с опасностите, които дебнат всеки, който се осмели да излезе встрани от обичайните си условия на живот. 

 
Ето и темите, които обсъждахме на лекцията:  

 
• Какво се случва при изкачване във височина и защо познаването на атмосферните и физиологични процеси може да спаси живота ви; 


• Коя е невидимата опасност, която дебне в дълбочините на морето и как да се предпазите от нея;


• Какво представлява стресът и как той влияе върху процеса на вземане на решения; 


• Неочакваната страна на стреса и как да го използвате по-ефективно;


• Как техниките за емоционална свобода или ТЕС помагат за успокояване на духа и тялото при неочаквани условия. 

 

Събитието предизвика огромен интерес и залата се оказа тясна за всички желаещи да научат повече.

 

Благодаря на магазини BASECAMP за поканата и че правят всичко възможно важната информация да достига до тези, които наистина имат нужда от нея!

 

Благодаря и на всички, които дойдоха да чуят лекцията. Отдолу можете да намерите презентацията от лекцията.

 

ИЗТЕГЛЕТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

 

Сигурна съм, че тази среща не е последна. До скоро! 

 

Гергана Радович

 

човешки фактор

 

човешки фактор