;
Close

За по-здрави кости

Възможно ли е да постигнете по-добро тяло и по-здрави кости?


„Да, можете да го направите!“ казва Тереза Тап, създателката на Ти-Тап – метод за мускулна активация, който възстановява тялото отвътре навън.


Свикнали сме да вярваме, че остаряването е неизбежна и много тъжна част от живота. Като цяло го свързваме със загуба на мобилност, обездвижване и редица „сигурни“ заболявания. Ако и вашето убеждение е такова, следващата история ще ви докаже противното.

 

С Бери Бранденщайн се запознах първо виртуално преди десетина години. Тя беше чаровната червенокоса дама от първите Ти-Тап видеа на Тереза Тап. Няколко години по-късно се запознах с Бери и на живо, а оттогава се виждаме всяка година по време на годишния Ти-Тап ритрийт във Флорида.

 

Оттогава досега Бери не спира да ме изненадва – с всяка следваща година изглежда все по-жизнена, елегантна и красива!

 

Тази история може да бъде началото на всяка женска история, нали? С тази разлика, че говорим за жена, която през миналата година (2017) навърши 90 години! И знам това, защото присъствах лично на това събитие.

 

КОЯ Е БЕРИ БРАНДЕНЩАЙН?


Тези от вас, които тренират вкъщи с упражненията на Тереза Тап, са я виждали в първите комплекси Instructional Workouts 1 + 2 и Total Workout, както в по-новите Senior Fit и в последните, наречени First Step Fascia Fitness.


В момента Бери е на 90 години, което я прави най-възрастната дама в света на фитнеса на фасцията (това е най-актуалното течение в момента и нещо, дълбоко залегнало във всяко Ти-Тап упражнение от самото възникване на гимнастиката през 90-те).

 

Бери открива Ти-Тап на 73-годишна възраст. Вероятно повечето от вас, са свикнали да вярват, че човек мине ли 70-те вече не става за нищо. За съжаление действителността показва и такива примери, но да се върнем на Бери.

 

След като се запознава с Тереза Тап и започва да практикува Ти-Тап редовно, в рамките на следващите 90 дни Бери сваля почти 53 см от обиколките на тялото си и „пораства“ с 2.5 см. Оттогава насам тя прави само Ти-Тап и изглежда, и се чувства все по-добре.

 

За някои хора животът на тази възраст върви към приключване (така поне смятат те), но не и за Бери – тя е по-активна и заета от всякога – прави редовни тренировки с Тереза, заснема нови комплекси упражнения, има дори телевизионни участия и демонстрации на упражненията, които я поддържат във физическа и умствена кондиция.

 

Ето трите от най-скорошните й появи по телевизията:

 

Интервю за WTSP

 

 

">Упражнение за заздравяване на мускулите на торса

 

 

Упражнение за ръце

 

 

Както е и при повечето жени, костната плътност е едно от нещата, което винаги е притеснявало Бери. На 73-годишна възраст, тя има вече 25-годишна история с прием на медикаменти против остеопороза, както и такива против холестерол и високо кръвно. Когато с Тереза започват да работят по подготовката за заснемането на комплекса Senior Fit, Бери е на 85 години и вече няма необходимост да приема лекарствата за кръвно или холестерол. Нейният лекар д-р Брент Агин, смята, че пълната мускулна активация при всяко Ти-Тап упражнение може да й помогне да подобри състоянието на костите си от остеопороза до остеопения. И това се случва!

 

Между 86 и 88-годишна възраст Бери изпълнява 3-4 пъти седмично комплекса Senior Fit, приема лекарство за остеопороза, наречено „Форлео“, както течен магнезий (ReMag) и течни минерали (ReMyte) на д-р Каролийн Дийн. На 88-годишна възраст скенер на костната плътност показва повишаването на плътността от 18.1% на прешлените в долната част на гърба (L1-L4) и 1% на шийката на лявата тазобедрена става.

 

От 88 до 90-годишна възраст Бери продължава да изпълнява упражненията 3-4 пъти седмично, като използва различните разновидности на комплексите First Step  (First Step 1+2, First Step 3+4, First Step 5+6 и First Step Fascia Fitness). По същото време Бери повече не може да приема лекарствата за остеопороза, както и ReMag, и нейният лекар д-р Агин е загрижен, че тя ще загуби част от натрупаната костна плътност в долната част на гръбнака.

 

В действителност това, което се случва, е, че Бери не само запазва предишните 18.1%, но и допълнително повишава плътността на гръбнака и лявата тазобедрена става с още 2.7%.


Това позволява на д-р Агин да заключи, че Бери вече няма остеопороза, а състоянието на лявата тазобедрена става/фемур е намалено на остеопения.

 

КОЕ ПРАВИ ВСИЧКО ТОВА ВЪЗМОЖНО?


Според Тереза Тап, фокусът върху активиране на мускулите и фасията във всяко едно Ти-Тап упражнение от комплексите Senior Fit и First Step значително стимулира костите да произвеждат нови костни клетки. ВСИЧКИ Ти-Тап упражнения активират целия сноп мускулни влакна по време на движението и това, заедно с линейно подравняване на тялото, стимулират нов растеж. Докато се стремите да достигате собствения си максимум, вие ЩЕ ПОЛУЧАВАТЕ резултати.

 

Какво означава да достигате собствения си максимум? На първо място да се съобразявате със собствените си възможности в момента, но и постоянно да се стремите да ги надхвърлите. Целта не е да се състезавате с другите или да подражавате на Тереза или някой от треньорите, а да се следвате собствения си ритъм на максимум.

 

С практиката ще установите, че всеки един Ти-Тап комплекс става все по-труден, защото вие самите ставате по-силни и можете да поддържате пълната мускулна активация за по-дълго по време на движението, обхватът ви на движение нараства, а сърдечното ви здраве ви позволява повече издръжливост.

 

ЗА И ПРОТИВ МЕДИКАМЕНТИТЕ?


Тереза Тап набляга на факта, че е важно състоянието ви да се наблюдава от лекар, точно както прави Бери. Поради лични причини Бери не може да приема повече Форлео, нито някоя от другите налични алтернативи. Затова тя не приема никакви. След кръвни изследвания на 89-годишна възраст д-р Агин й назначава прием на 30 мг Армор за щитовидната жлеза и 10 мг Лизиноприл за кръвното й, което отново започва да се покачва. Но обърнете внимание на възрастта й и на броя лекарства, които приема – само две. Според статистиката в Съединените щати, средностатистическият човек над 50-годишна възраст приема по пет лекарства дневно.

 

НЕОБХОДИМ ЛИ Е ПРИЕМЪТ НА ХРАНИТЕЛНИ И ДРУГИ ДОБАВКИ?


Според Тереза Тап това зависи от много неща: какво е качеството на приеманата храна – натурална или изкуствена, какво е физическото състояние, дали стресът е съществена част от живота ви, наличието на алергии, приема на допълнително лекарства, наличието на наднормено тегло, възраст и много други.

 

Между 86 и 88-годишна възраст Бери приема много добавки и шейкове. След това до 90-тата си година ги намалява с 60% (спира приема на ReMag поради чувствителност към магнезий), но състоянието на костите й се подобрява.

 

Самата Тереза от години приема значително количество добавки, но въпреки това остава дълбоко убедена, че движението е това, което позволява на много хора да бъдат здрави и да се чувстват чудесно!


Историята на Бери е само една от много истории на хора, които са подобрили здравето и състоянието на костите си значително с Ти-Тап. Ако искате това да бъде и вашата история, свържете се с мен или се запишете направо за новите онлайн тренировки, които започват от 18 април, 2018 г.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ


В това видео можете да видите Тереза Тап и Бери с част от упражненията във First Step Fascia Fitness.

 

 

">Това упражнение е специално насочено към повишаване на костната плътност и подобряване на сърдечното здраве.

 

 

Различните комплекси упражнения можете да поръчате директно от онлайн магазина на Ти-Тап (някои са налични и при мен). Моля, обърнете внимание, че всички комплекси упражнения на Тереза Тап са на английски език. Ако предпочитате тренировки на български, заповядайте в моите онлайн тренировките или на тренировките ми на живо в София. Повече информация за тях ще намерите тук.

 

Ето споменатите в статията комплекси упражнения на физически носител (дивиди):

Basic Workout 

Total workout 

Senior Fit 

 

Следващите комплекси упражнения са дигитални (нямат физически носител).

Basic Plus Super Set 

First Step Workouts 1&2 

First Step Workouts 3&4 

First Step Fascia Fitness 

 

В заключение ще кажа, че независимо къде се намирате физически и психически в момента, ако изберете да включите поне три Ти-Тап упражнения в ежедневието си (може да използвате тези в статията или да намерите няколко на български в канала ми в YouTube), бързо ще забележите подобрение в състоянието и енергията си. 

 

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт, Мастер Ти-Тап треньор