;
Close

Победи фибромиалгията

Превенция срещу фибромиалгията с Ти-Тап


Като Ти-Тап треньор знам, че Ти-Тап има силната способност да помогне на тялото да се възстанови отвътре-навън. Но също така знам и че не всеки е готов да поеме този ангажимент към себе си и да започне да се движи.

 

Затова с огромна радост споделям тази истинска история, която получих наскоро. Болката е най-силният мотиватор. Тя е и симптом, който ни показва, че нещо не е наред и трябва да се погрижим за себе си.

 

Моля, обърнете внимание в историята, че Слави е открила Ти-Тап, когато лекарите са й казали, че не могат да направят нищо повече и я оставят сама на себе си. Тя се поема в ръце и доказва на себе си и на всички, че оздравяването е възможно! Щом тя може, можете и вие!

 

Поздравявам Слави за нейната упоритост, желание да успее да се справи с болката и най-вече продължителна работа! Благодаря ти, че сподели своята история с нас!

 

„Преди две години получих силна болка в целия нерв на десния крак и лека пареза, движех се трудно и бавно - от бедрото до стъпалото. Тръгнах по лекари, по кинезитерапевти и т. н. След около два месеца се оправих, но краката ми започнаха да изтръпват, а по-късно се появи и болка в стъпалата в спокойно състояние, не при ходене.

 

Тръгнах отново по лекари, правиха ми изследвания. Откриха ми Лаймска болест и ме приеха в болница, за да изследват дали този неврологичен проблем е от нея. Оказа се, че изтръпването и болките не са причинени от Лаймската болест, която аз лекувах един месец с доксициклин по предписание на добър специалист. В момента изследванията ми са добри. От Неврологичното отделение на Медицинския Университет ме изписаха с диагноза “Лумбо-сакрална полиневропатия”, причинена от дископатия. Лекуваха ме с нивалин, всички възможни добавки от групата В и т. н. в продължение на половин година. Изтръпването и болката обаче продължиха. Ходих при различни лекари, все специалисти. Когато ми казаха, че повече от това не могат да направят за мене, реших, че трябва да се справя сама.

 

Първоначално открих във фейсбук един новозеландски лекар, специалист по лекуване на хронични болки (изтръпването, което имам, е вид болка). Казва се Jonathan Kuttner (Life After Pain) На сайта му има много статии и видео как да си помогнеш сам. Прочетох и книгата му. Основната идея е, че хроничната болка означава, че тялото ти е здраво /злекувано от контузия например/, но има проблем в сетивната система на пациента. Получава се нещо като зацикляне и се предават преувеличени сигнали към мозъка за проблем и съответно те боли. (Може да не съм много точна в обясненията, но книгата е на английски език). Авторът предлага 6 начина как да си помогнеш.

 

Пак на неговия сайт открих материали за фибромиалгията, а отдавна вече имах съмнения, че това е моят истински проблем. Джонатан препоръчва книгата “FibroWHYalgia” от Susan E. Ingebretson. Прочетох я и открих, че нейната история поразително прилича на моята. Тя препоръчва няколко неща за справяне с този синдром - техники ум-тяло, правилен режим на хранене, Meridian Tapping Technique, ТЕС и най-много....Ти-Тап!

 

Така стигнах до системата с упражнения на Тереза Тап. Още с първите хоу-даунс усетих облекчение на болките и изтръпването в краката ми. Нейната система от упражнения има много предимства пред други системи. Първо, Тереза е дипломиран специалист и рехабилитатор, тоест тя има нужната квалификация и гради системата си повече от 20 години. На второ място - упражненията работят за много неща - стягане и оформяне на мускулите, сваляне на сантиметри от обиколките, нормализиране на кръвното налягане, детокс на тялото и помагат за различни други проблеми - диабет, автоимунни заболявания, остеопороза и др. Но най-интересната част е времетраенето на програмата. Аз тренирам Basic Workout Plus*, която е само 15 минути или Step Away The Inches*, която е 20 минути.

 

От 30 години пробвам различни системи. Играла съм аеробика, степаеробика и поне 10 години каланетика. Какво беше обаче изумлението ми, когато с 15 минутния Ти-Тап постигнах същите резултати, както при едночасова каланетика. Причината според мене е, че и при двете системи тялото задължително трябва да се задържи в определена поза. Но при Каланетиката е много трудно и досадно да я поддържаш при 100 повторения на различни упражнения за един час. А при Ти-Тап - същият резултат, че и по-добър се постига, само с 8 повторения. Просто системата на Тереза е много добре обмислена и усъвършенствана години. А самата тя е изключително лъчезарна и вдъхновяваща инструкторка. Обожавам мантрата й Yes, you can!, която често повтаря. Прочетох нейната книга, в която е описала правилното изпълняване на упражненията. В началото упражненията изглеждат много лесни, но с течение на времето стават по-натоварващи, защото работиш с мускулите в дълбочина. След около половин година Ти-Тап болката и изтръпването в краката ми почти отшумяха!

 

Още по-изумително откритие за мене беше, че у нас има вече Мастер Ти-Тап треньор, в лицето на Гергана Радович!

 

Ето линкове към трите книги, които ми помогнаха (купих си електронните книги).“

 

Fit and Fabulous in 15 minutes, Teresa Tapp

FibroWHYalgia: Why Rebuilding the Ten Root Causes of Chronic Illness Restores Chronic Wellness, Susan E. Ingebretson

Life After Pain: Break Free of Chronic Pain and Get Your Life Back, Dr. Jonathan Kuttner

 

Слави

 

 

*Допълнителни забележки от Гергана Радович

 

Ти-Тап тренировки


Не е нужно да правите Ти-Тап сами, присъединете се към нашите онлайн и групови тренировки в зала. Повече информация ще намерите тук.

 

Споменати упражнения


Моля, обърнете внимание, че при напреднала възраст, по-сериозна степен на обездвижване, автоимунни проблеми и/или хронична умора и двата споменати по-горе комплекса упражнения може да не са най-подходящите за вас. Има други, които биха били по-подходящи. Свържете се с мен, ако имате нужда от съвет, насока или диск с упражнения.


 

Хоу Даунс - упражнение, което може да правите ежедневно, по няколко пъти дневно. Особено подходящо за хора в преддиабетно и диабетно състояние, защото помага за сваляне на нивото на кръвната захар, буквално за минути.


 

Комплект Basic Plus и Step Away The Inches (SATI) 

 

Basic Plus

 

Step Away The Inches (SATI)

 

Healthy Hormones for Menopause Management (HHMM)подходящи при хронична умора, при автоимунни и други хронични заболявания с намалена подвижност и обездвижване.

 

More Workout 1&2 - тези комплекси са подходящи при значително наднормено тегло и/или напреднала възраст.

 

Senior Fit - подходящ за оптимална активация на мускулите и възстановяване на връзката между мозъка и тялото, независимо от възрастта.

 

Всички тези комплекси с упражнения са на английски език. Ако предпочитате тренировки на български, заповядайте в нашите редовни тренировки - онлайн или на живо. Повече информация ще намерите тук.

 

За по-повече информация откъде да започнете с Ти-Тап, вижте тази статия

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт

Мастер Ти-Тап треньор