;
Close

Ползите от плетенето

Умението да плетеш е (полу)забравено умение, към което се обръщат все повече съвременни хора, особено като разберат за множеството ползи, които то носи.

 

Нашите баби и прабаби не са имали нужда от научни доказателства, които да ги убеждават, че плетенето е полезно занимание. Те са плели, за да създават дрехи и завивки за семейството си, за да оползотворяват вълната от домашните животни, за да не стоят без работа. Плетенето, наред с другите ръкоделия, е било умение, което всяка жена е трябвало да усвои. Плетяло се е вечер след приключване на полската и къщна работа, през студените месеци, по седенки и комшийски гостувания.

 

Като дете си спомням съседката, която всеки ден се отбиваше вкъщи при баба и винаги си носеше нещо за плетене. Спомням си и баба, която след като свършеше домашната работа, вадеше поредния вълнен чорап от кошницата и започваше да плете, за да не стои без работа. Подозирам, че това е било нейното време за разтоварване от проблемите, време, в което може да пусне мислите си на воля, без да се съобразява с никого. Така научи и нас със сестра ми да плетем – вечер, по време на режима на тока през осемдесетте година на миналия век;), ние заставахме зад гърба й и се мъчехме да й подражаваме. А после плетяхме шалове за куклите.

 

Сега, толкова години по-късно, така и не се научих да плета чорапи, но научих, че плетенето е радост, удоволствие и отмора. То учи на търпение и постоянство. Позволява да изключиш от забързания ден и да се потопиш в момента.

 

Съвременният човек като че ли има нужда от повече научни доказателства, за да се убеди в нещо, което поколения преди него са правили с голям успех. Така науката открива старото изкуство на плетенето и представя все повече доказателства за неговите ползи – за тези, които имат нужда от научни доказателства, преди да хванат иглите.  

 

Ползите от плетенето са различни и многобройни. То помага за намаляване на стреса и редуциране на симптомите на различни умствени и физически състояния. Ако сте съсредоточени да броите бримки и да следите схемата на плетивото, няма да имате сили или умствен капацитет да се занимавате с други проблем.

 

Плетенето помага за справянето с умствени, емоционални и физически проблеми


Плетивото в чантата може да бъде вашия терапевт, леснодостъпен и винаги на една ръка разстояние. Плетенето не изисква нищо друго освен две игли (или обръч) и кълбо прежда. Можете да го правите на спирката, в чакалнята, в почивката, на дивана, че дори и на плажа.

 

Ритмичните, повтарящи се движения помагат за намаляване на сърдечния ритъм, нормализиране на дишането, води до чувство на покой и релаксация, а така и до намаляване на стреса, паниката, депресията и тревожността. Плетенето е много ефективно, ако искате да се освободите от зависимости към храна, цигари или алкохол.

 

Плетенето предлага визуална и тактилна стимулация, което подобрява общото състояние и подсилва чувството на щастие. Ако плетете с прежда, която наистина харесвате и ще се чувствате по-добре. Така малките неща – като времето отделено за избор на красива прежда – носят радост и подобряват живота.

 

Плетенето развива фините моторни движения, подобрява координацията на ръцете и гъвкавостта на ръцете. При хора, преживели травми като счупване или обездвижване на ръцете, плетенето играе важна роля за възвръщане на движенията.  

 

Това не е всичко - при плетенето се отделя серотонин, който е естествен аналгетик и облекчава хроничната болка. Хора, отдадени на плетката си, не обръщат внимание на болката и много страдащи казват, че това ги спасява. Хората, които страдат от безсъние и могат да плетат, преживяват липсата на сън по-лесно – просто прекарват времето си в плетене.

 

За хора с хронични и други заболявания, които са свързани с пребиваване в лечебни заведения, чакане на безкрайни опашки пред лекарски кабинети или консултации, плетенето може да се превърне в чудесен начин за прекарване на времето и намаляване на тревожността и страха от случващото се.

 

Плетенето е активност, която дава бързи и видими резултати. Нищо не може да се сравни с удоволствието да направиш нещо с ръцете си и да кажеш „аз го направих!“. Това подсилва мотивацията, самочувствието и увереността в собствените сили.

 

Последствията от стреса се проявяват като различни физически състояния и заболявания и все повече лекари говорят за това. Сърдечно-съдовите проблеми, високото кръвно, астма, диабет, хронична болка, алергии, главоболие, слаба имунна система, кожни проблеми, фибромиалгия, безсъние и други подобни до много голяма степен са резултат от неефективно справяне със стреса в ежедневието.

 

Ако се освободите от стреса, ще успеете да се справите до голяма степен и с последствията от него. Несериозно е да се смята, че само плетенето ще помогне, но то може да бъде важен инструмент от цялостната ви програма - наред с движението, храненето, балансиране на емоциите (например чрез ТЕС), лекарската намеса и други.  

И не на последно място, плетенето стимулира мозъчната дейност и помага за създаването на нови мозъчни връзки. А това забавя възникването или прогреса на заболявания като Алцхаймер.

 

Социални аспекти на плетенето


По нашите земи от дълбоки времена седенките са били основните социални събития в обществото. На тях са се плели и разплитали съдби и по-маловажни проблеми. По-възрастните са предавали уменията си във везбата, плетенето и шиенето на по-младите. Няма причина това да не се случва и в наши дни.

 

Социалните събития, организирани около плетките, са забавен начин да научите нещо ново и да се сприятелите с хора, които споделят вашите интереси. Популярен лозунг сред плетящите е, че ако научиш дъщеря си да плете, тя никога няма да има пари за наркотици, защото всичко ще отива за прежди. Идея, която си струва да се обмисли.  

 

Плетенето като интелектуално умение


Плетенето не само предоставя възможност за усвояване на нови умения с ръцете, а води със себе си цяла нова система от знания. Научаването на използваните съкращения, за по-лесно разчитане на схемата на плетивото, е само едната част от картината. После идват различните варианти за заплитане и приключване на плетивото, свиване и наддаване на бримки, различните видове плетки и множество други дребни детайли. Плетенето само по себе си е цяла вселена от знания и умения и предлага възможност на всеки да намери себе си. Както и да развива и поддържа мозъка си свеж като създава нови мозъчни връзки.

 

И не на последно място – плетенето позволява да забавите темпото и да се свържете със себе си и света около вас. Плетенето е активна форма на медитация – то позволява на ума да намали скоростта и да се освободи от напрежението. За да медитирате пълноценно, не е необходимо да прекарате часове в поза лотус, можете просто да ги прекарате в плетене. А най-хубавото е, че резултатите от тази дейност ще са пред очите ви под формата на оформящо се изделие (шал, блуза, чанта или каквото ви се плете в момента). Опитайте, лесно е.

 

Ако искате да се научите да плетете или да прекарвате време с други хора с интереси към плетенето, заповядайте на нашите редовни ТЕС плетки.

 

Очаквам ви!

 

Гергана Радович