Close

Домашни занимания за празниците

Декември е месец за срещи, трапези и социални събития. Но от събитие на събитие и от маса на маса, несъмнено стигате до момента, в който искате да си останете вкъщи, да си обуете пантофите и да се завиете на дивана с книга или приятно занимание в ръка. Няма значение дали сте сама, във връзка и/или с деца. Всеки има вътрешна потребност да остане сам със себе си или с най-близките си.

 

Точно това е моментът за любимото хоби. Ако нямате хоби или любимо занимание, горещо препоръчвам да си намерите. Упражняването на любимото хоби ще ви позволи да насочите вниманието си навън и да се откъснете от личните си проблеми. Времето, отделено за хоби, не е загубено време, както смятат повечето хора. То е време, отделено за себе си. Потребност, която има всеки, но малцина са тези, които й обръщат съзнателно внимание.

 

Наскоро при мен дойде клиент, който ми сподели, че не може да спи, защото мисли за работа до късно. Попитах го с какво се разтоварва от работата си, а той много изненадано ми каза, че няма любимо занимание, защото работата му е много интересна и винаги има какво да се прави. Не се съмнявам, че е така, но целта на любимото занимание е в това да ви даде възможност да се освободите от работата си, колкото и приятна да е тя. Това ще ви помогне да се върнете към нея с нови сили и фокус, ще ви даде нова гледна точка и ще ви направи по-пълноценни.

 

И като говорим за хоби, едно народно поверие гласи, че по празниците не се върши домакинска работа като плетене и шиене, а се почива. Като - обърнете внимание - под почивка се допуска готвене и миене на чинии от тъмно до тъмно. Аз лично имам проблем с тази тема – за мен плетенето и шиенето са приятен начин за прекарване на свободното време, докато готвенето е по-скоро работа. При всички случаи ръкоделието е по-приятен и ползотворен от гледането на телевизия или ровенето из интернет.  

Ако идеите ви какво да правите докато почивате, се изчерпват с гледането на телевизия и четенето на книга, по-долу ви предлагам няколко различни варианта.

Опитайте ги и намерете вашия. Може да се изненадате от крайните резултати.

  • Оплетете шал. Ето една подходяща идея. Плетенето, включително и на една кука, е много терапевтично занимание, което помага за постигането на физически и психически баланс подобно на медитация или йога.  След като премине първоначалния период на научаване (като всяко друго умение и това изисква проявата на малко упорство и постоянство), плетенето е лесно и приятно занимание с множество ползи. То забавя пулса, намалява кръвното налягане и нивата на кортизола – хормонът на стреса.
  • Ушийте нещо дребно, например тематична подложка за чаша. Виж как тук.
  • Направете и подарете сладкиш. Домашно приготвените лакомства отново набират популярност и радвам малки и големи. Така че изненадайте приятелите си с нещо, приготвено с много любов и грижа. Например този маслен коледен сладкиш. А ако не можете без шоколад, опитайте тази рецепта на ябълков сладкиш с шоколадова гарнитура.  
  • Наредете пъзел. Ако не сте се заглеждали по пъзели от дете, сега е моментът да промените това. Красив пъзел може да купите от всяка по-голяма книжарница, но ако нямате време да търсите, ето само една от възможните онлайн опции. Аз лично много обичам да пазарувам онлайн – избирам, поръчвам и получавам. Не мога да кажа, че пестя време и пари, но със сигурност не се блъскам в навалицата;)
  • Бродирайте. Ако отдавна не сте се сещала за онзи недовършен гоблен в долното чекмедже, сега е подходящ момент да го довършите. А ако нямате гоблен, може да изберете своя от фирма Аксиома. Хубавото на бродирането е, че всеки може да го усвои. Много е лесно, не изисква никаква предварителна подготовка и инструментите, от които се нуждаеш, са много малко – игла с голямо ухо и ножичка за рязане на конците. Толкова. По-напредналите в занаята или тези, които държат да са напълно подготвени, могат да си купят и гергеф. Наскоро се сетих за един стар гоблен, който отдавна чака да го довърша. Един час работа по него ми припомни колко обичах да бродирам преди и колко лесно занимание е това.
  • Прочетете някоя книга. Новата книга на Дан Браун „Произход“ обещава да е интересна. Или отворете някой пътеводител за далечна дестинация. Или любовен роман. Или дори книга с приказки за деца и възрастни. Или използвайте свободното време, за да научите повече за себе си и собственото си тяло. Издателство "Вдъхновения" предлага интересни заглавия. Така хем ще прекарате приятно, хем ще научите нещо ново и полезно.
  • Опитайте настолна игра. Dixit е интересна и забавна игра, която става за малки и големи. Най-силното ви оръжие в нея е въображението. Дори да не си падате много по настолните игри, хвърлете й и едно око, особено ако сте в голяма компания. В този случай твърдението, че апетитът идва с яденето, важи с пълна сила. 

А ако се чудите какво да подарите на приятелите си за Коледа, от всяко от горното предложение става чудесен подарък.

 

Това бяха моите седем начина да се насладите по-пълноценно на почивните дни. Опитайте ги и ще се радвам да споделите във Фейсбук групата 21 дни до щастието кои са вашите фаворити.

 

Весели празници!

 

Гергана Радович