Close

Намалете стреса през декември

Какво може да направите през месеца, за да се чувствате добре въпреки стреса наоколо.


Честит Никулден! Декември набира сили, а с него се засилва и стреса от идващите почивни дни в края на месеца.

 

Едно скорошно проучване на стреса в американското общество показва, че съвременният американец намира семейните ангажименти за по-стресови от преди. Не съм запозната с подобно проучване за България, но предполагам, че резултатите и у нас не са много по-различни. Натискът върху нас, че трябва непременно да бъдем - изберете вашето -  щастливи, успешни, доволни от живота си, развиващи се, оглеждащи добри и умни деца, отговорни, помагащи, състрадателни, да прекарваме достатъчно време със семейството си, но да бъдем добри професионалисти, да поддържаме добро и подредено домакинство (особено изявено при жените), да отделяме време за най-близките си, но да бъдем социално активни (най-вече на живо, а не в социалните мрежи), да се справяме със стреса, да спим достатъчно, да не се гневим, да контролираме и управляваме емоциите си, особено негативните и  най-вече – да купуваме, купуваме, купуваме, особено по празниците, дори, ако не ни трябва, дори, ако не разполагаме с достатъчно средства, дори, ако въпросният продукт е най-големият боклук на света…

 

Нищо чудно, че често декември носи повече стрес, отколкото радост. Всички ние се опитваме да направим повече за по-малко време, докато балансираме с обичайните си задължения, ядем по-лошо, спим по-малко и спортуваме дори още по-малко. Това ми прилича на поддържане на баланс върху топка, която всеки момент може да се подхлъзне нанякъде. Или на ходене по въже на голяма височина. Секунда невнимание и си долу.

 

Естествена човешка склонност в тези моменти е намирането на стратегия, която да ни защити до известна степен е преяждането, препиването, затрупването с повече работа и ангажименти, недоспиването и други. Не е нужно това да е така. Вижте как може да се справите по-лесно.

 

1. Свържете се с хората, които са ценни за вас – стари приятели, познати или роднини. С възникването на социалните мрежи забравихме какво означава наистина да се видиш с някого, да изпиете по нещо и да си побъбрите без да гледате в телефона си непрекъснато. Признайте си, откога не ви се е случвало? Поддържането на приятелство изисква усилия и от двете страни, а празниците са добър повод да прекарате малко време с хората, близки до сърцето ви.

 

Можете заедно да отидете на нещо, което обичате да правите – работилница за коледни играчки, кино, спорт. Разчупете малко рутината и погледнете на живота с нови очи.

 

2. Ако имате деца, може да използвате времето, за да им разкажете повече за традициите около Коледа. Не говоря за традициите, при които децата, милите, пишат писма, пълни със желания за подаръци, на фона на горяща камина, подаръци, които дядото носи заедно с тир бутилки кока-кола, а за нашите, български традиции. Традициите, които включват събиране със семейството за честване на Бъдни вечер и Коледа, месенето и наричането на обредните хлябове, правенето на сурвачка, посрещането на коледарите, ходенето на църква в петък вечер (това са едни от най-хубавите ми спомени с баба като дете – ходенето в селската църква преди Коледа и Великден). Сигурна съм, че всеки един от нас има какво да разкаже и научи повече. Можете да четете заедно с детето и да ограмотявате и себе си. А след като разкажете всичко за православната Коледа, може да споменете и какво правят другите народи по това време.

 

За последните няколко дни чух повече от достатъчно истории как родителите не смогват да угодят на желанията на децата си за подаръци. Разбира се, че няма да смогнат – рекламите текат от всички страни, масовата култура цели да продава повече, за да произвежда повече, за да има, уж, повече работни места и да се поддържа заетост. Отгоре на всичко децата имат задължения в детската градина или в училища да пишат писма до дядо Коледа, все едно детските градини са на издръжка към магазините за играчки. Омагьосан кръг, от който като че ли няма излизане, и води до презадоволени деца, които нямат интерес към нищо, а искат повече и повече.

Но нека не забравяме важната роля на родителите. Те са тези, които трябва да наложат ограничения, за да може детето им да израсне като отговорен, състрадателен и съобразителен човек.

 

Затова вместо да се чудите коя важна кукла, играчка, робот или телефон да купите на детето си, помислете как можете да му помогнете да разбере света по-добре от личния си опит, а куклата да бъде между другото.

 

3. Използвате момента, за да поставите граници и бюджет на харчовете си. Разумно ли е да купувате неща, които не може да си позволите, само за да ги имате? Това важи с особена сила за скъпите подаръци за деца и близки. Част от ролята на банките и другите финансови институции е да дават кредити, но не е нужно вашата роля да е да ги теглите, за да купувате безсмислено скъпи подаръци. Прави ми впечатление, че рекламите по телевизията за теглени на лесни кредити стават все по-яростни около празниците, а дребният шрифт отдолу все по-дребен. Ако използвате времето си да научите децата да ценят парите и да боравят по-добре с тях, това е най-добрият подарък, който ще им поднесете в дългосрочен план. Разбира се, книга как да спестяват по-добре през следващата година едва ли ще е най-желания подарък за под елхата, но поведението „Ще му купя всичко, което иска, защото все пак е Коледа“ също не е най-разумното.

 

4. Този декември изберете да помогнете на някого – може да е приятел, близък, познат или непознат. Преди това обаче се уверете, че те искат вашата помощ. Често хората, които обичат да помагат на другите и раздават времето, парите или енергията си,  пропускат първата и най-важна стъпка – да попитат другия дали има нужда от тази помощ. Само тогава помощта е оценена и приета с радост.

 

5. Мислете в перспектива – празниците са само кратка част от годината, дори да забавите някои неща, след Нова година ще наваксате. Преценете кое е наистина важно и кое може да чака – вкъщи, в работата, в другите ангажименти. Запитайте се кое е най-лошото, което може да ви се случи. Обикновено хората се тревожат излишно за неща, които не могат да контролират и не обръщат внимание на тези, които са изцяло в техен контрол.

 

6. Грижете се за себе си. Само когато вие сте добре и във форма, тези, които зависят от вас, също ще са добре. За жените и майките е много лесно да забравят себе си, но здравословната доза егоизъм е от първостепенно значение за здравето и щастието на семейството. На всяко семейство. Не се оставяйте да ви убедят в друго и не се чувствайте виновна, когато отделяте време за себе си и нещата, които са важни за вас. В здравословни граници, разбира се. Но пак вие сте тази, която трябва да постави границите. Възползвайте се и ги отстоявайте.

 

Не забравяйте да се движите, може да го направите и като семейна разходка – не в мола, а в парка, в гората или в планината. Където и да е, но да включва чист въздух и да изключва разговори по телефона и пазаруване;) Това не се брои за физическа активност. Разхождайте се и дишайте с пълни гърди.

 

Добрата физическа кондиция подпомага добрия сън и психическата устойчивост на стрес. Така, ако изникне нещо неочаквано, ще можете да мислите адекватно, да решавате умно и да действате активно.

 

Весел декември!

 

Гергана Радович