Close

Декември - месецът на празниците

Декември може да бъде много повече от месеца преди Коледа. За доста хора той носи стрес, разходи и чувство на безизходица. За други пък е месецът на преяждането, досадните роднини и тъпите партита. Но декември може да бъде много повече от това. Може да се превърне в месец на радостта, семейството и любовта. Каня те да направим това заедно. 

 

За да не пропуснеш нищо от това, което съм ти приготвила за месеца, заповядай в групата 21 дни до щастието. Очакват те ТЕС практики, Ти-Тап тренировки и други забавни неща.

 

Започваме с първата седмица – Подготовка и създаване на план за действие.

 

Основни насоки

Тази седмица се върти около подготовката – изясняване на целите, изяждане на Никулденския шаран и подготовка за посрещането на празниците – едно от най-стресиращите събития през цялата година. А може и не бъде така.

 

Преди да започнеш, определи кое ще бъде най-важното за теб през този месец. Може би да прекарваш повече време със семейството или приятелите си, ако не си семейна. Или може би да печеш най-вкусните сладкиши за любимите си хора всяка събота. Или може би да се забавляваш повече – сега настъпва времето на зимните забавления. Или просто да прекарваш повече време вкъщи с книжка в ръка. Или къщата ти да свети от чистота и да приема гост след гост. Което и да е твоето нещо, определи го сега, за да си знаеш приоритетите, когато настъпи време да избираш. Защото това време ще настъпи, гарантирам ти го.

 

Запиши приоритетите си на лист хартия и ги дръж наблизо.

 

Дай си разрешение да не бъдеш 100% подготвена за всичко, остави си пространство за маневри и непредвидени обстоятелства. А после им се наслади точно така, както и на предвидените.

 

Хранене

Ако спазваш определен начин на хранене, знай, че няма да ти е лесно. Но може и да не ти е трудно, стига да си наясно със следните две неща.

  1. Ще прегрешаваш
  2. Ще ядеш и пиеш повече от обикновено
  3. Ако се укоряваш, ще става само по-зле

Така след като си наясно какво те чака, можеш реалистично да погледнеш на месеца, който те очаква. Зареди хладилника с основните храни, които консумираш и си остави място за малко десерт.

 

Точно така – десерт. Нездравословен, висококалоричен, мазен и сладък десерт. Или пък здравословен и не толкова мазен, но все пак десерт. Онова нещо, което избягваш на всяка цена, независимо по каква причина.

 

Какъв по-подходящ момент за това от декември. От опит ще ви кажа, че няма по-гладна и сърдита Снежанка, от Снежанка на декемврийска диета, а това не е образ, който си пожелавам за Коледа;) Най-близките ти ще се радват повече, ако си усмихната и опитваш от нещата, които са приготвили за теб, отколкото ако само се цупиш и повтаряш, че си на диета, за да отслабнеш за Коледа. А по-късно през месеца, ще ви покажа как да се справите с най-лошите изкушения или как да се раздвижите, така че да изгорите калориите от тях.

 

Не забравяй, декември е!

 

Движение

От една страна повечето ядене през декември изисква повече движение, но рядко става така. Обикновено се стига да точно обратното – само ядене и никакво движение. Бързай за работа, бързай след работа. Денят се изнизва бързо, а задълженията, включително и приятните, се увеличават. Какво можеш да направиш? Лесно е, отдели 12 минути сутрин и направи " target="_blank">тази тренировка. Четири пъти седмично са достатъчни, за да те заредят с енергия и да те държат активна - или с други думи над водата - докато празниците отминат;)

 

Не се чувствай виновна, през януари ще наваксаш. Декември е за това – да си починеш не само физически, но и психически.

 

Подаръци

През декември най-масовият спорт се оказва купуването на подаръци. Нямам против подаръците, напротив – смятам, че поднасянето им може да бъде терапевтичен акт и за даващия, и за получаващия. Но не смятам обикалянето по моловете за нещо особено стойностно. Да не говорим за шума, блъсканицата и изкуственото осветление.

 

Избери да подариш нещо, което наистина ще донесе радост. Материалистичната култура ни тласка към купуване на още и още. Преди Коледа е много лесно да изсипеш купища пари за неща, които всъщност не ти трябват. Направи списък – за кого трябва да купуваш подаръци, колко и до каква сума. Ако купиш подаръците в първите десет дни, ще си далеч по-спокойна през останалото време.

 

От личен опит мога да споделя, че най-много съм се радвала на подаръци с идея – пътуване, шевна машина, уроци по езда. Или нещо направено с много любов и грижа. Както и на един топъл халат и чорапи за пред камината. Изобщо като се замисля, вариантите са много, стига да започнеш от рано.

 

Партита

Ох! Ако обикновено не излизаш много, декември може да те хване неподготвена. Всеки ден някъде се случва нещо и някой те кани на парти. Отрано прецени кога и къде искаш да отидеш, на кого можеш и на кого не можеш да откажеш. На някои места няма да е учтиво да откажеш, но няма да се случи нищо, ако го направиш. На други ще е направо обидно – обикновено у роднини. А на трети дори няма да разберат, че не си отишла – фирменото парти в големите фирми. Просто си разреши да пропуснеш нещо и си остани вкъщи. Няма да свърши светът, колкото и да изглежда така.

 

Преди години се случи така, че в продължение на две седмици почти всяка вечер трябваше да бъда някъде. Изморих се до смърт, да не говорим колко се отегчих. Оттогава избирам и се уча да казвам „Не, благодаря много за поканата, но вече съм заета.“ Работи, опитай и ти.

 

И накрая – гледай по-леко на грешките си или на липсата на достатъчното подготовка. Хора сме, стават различни неща, допускаме грешки, поправяме ги с по-големи, после се извиняваме. Какво да го правиш – живот. Минава едно, друго идва.

 

Ще ви разкажа една история от миналата година. По семейна традиция прекарваме Бъдни вечер и Коледа заедно с моето семейство и това на съпруга ми. Така направихме и този път – всички дойдоха вкъщи. Майка ми и сестра ми готвят фантастично, там даже не си предлагам и услугите, но този път надминах себе си. Те дойдоха с купища вкусни ястия, а се окажа, че нямам никаква салата, туршия или даже един портокал, който да сложа поне за декорация на масата. Неудобна ситуация. Но я преживяхме. Намерих един забутан буркан туршия, две поизсъхнали ябълки, няколко ореха и една глава чесън. Спасихме положението. Не беше приятно, но не беше и кой знае каква драма. От нея остана история за разказване. А тази година в списъка за празниците най-отгоре ще напиша – „Осигури салата и плодове“.  

 

Защо се стигна до тази ситуация? Трите месеца, които предшестваха този празник бяха едни от най-тежките за нас – загубихме близки хора. Не ни беше до празнуване особено, но се събрахме, за да си дадем сили и кураж. За мен това са празниците. Да бъдеш с близките си, дори да ти се иска да си сам или другаде, защото ако не ти, те може да имат нужда от теб в този момент. Даже и без салата. Важното е да сте заедно, да се обичате и да си прощавате.

 

Честит декември! 

 

Гергана Радович

 

 

Повече по темата за коледния стрес

Планирай с Тес