Close

Сами срещу депресията

Несъмнено всеки човек е преминал през периоди на тъга, загуба и душевна болка като загуба на любим човек, болезнена раздяла, преживяна изневяра, поява на дете (дори и желано), заболяване, откъсване от средата и други. И не винаги си е давал сметка дали това е или не е депресивно състояние. По-вероятно е споменът за някои от тях да е като за период на голямо изтощение и умора, комбинирано с нежелание за каквото и да е, включително изпълнението на любими преди това дейности.

 

Справянето с тези състояния може да е било придружено с консумация на повече храна, алкохол, цигари и/или други вещества, в това число и медикаменти. Периодът на тъгата може да е различен и справянето с нея зависи не само от причината за настъпването й, но и средата, в която се намира страдащият, както и неговите личностни характеристики и способности за приемане, изразяване и отработване на собствените негативни емоции. Подкрепата от семейството и приятелите също заема важно място в този процес.

 

Къде обаче е границата между нормалната тъга и прекомерната тъга и кога говорим за депресия и депресивни периоди? Няма универсален отговор на този въпрос, но скалата на Аарон Бек може да ви помогне да определите актуалното си състояние, за да знаете пред какво сте изправени. Моля, имайте предвид, че тази скала е ориентировъчна и тя по никакъв начин не замества консултацията с квалифициран професионалист.

 

А сега накъде?


Като цяло в България битува схващането, че периодите на тъга трябва да се приемат със стоицизъм и думите „Стегни се, какво си се размекнал“ или „Нищо ти няма, просто те мързи/лигавиш се/преструваш се“ са често срещани. От друга страна на консултациите, свързани с психичното здраве се гледа подозрително („ да не съм луд!“, „какво ще си помислят останалите“) и с недоверие. Като че ли жените страдат по-често от депресивни състояния, но пак те са тези, които по-често търсят професионална помощ и подкрепа, докато мъжете залитат към по социално приемливи решения като прекаляване с алкохол, социални контакти, работохолизъм.

 

Няма универсален начин за преодоляване на депресията. Някои хора се справят добре просто като разпознаят състоянието и не позволяват на депресивните мисли да ги превземат. Други започват да се движат усилено всеки ден и това ги изправя на крака. За трети спасението е в създаването и придържането към определена ежедневна рутина. Четвърти използват методи от енергийната психология като техниките за емоционална свобода (ТЕС). Пети приемат антидепресанти и това им помага да се изправят на крака.

 

Не може да се посочи едно-единствено средство или комбинация от средства, които да работят за всички. Но какъвто и подход да изберете, дайте му време – седмици или месеци, преди да се откажете от него. Ако използвате няколко подхода едновременно, може да не разберете кой точно е допринесъл най-много за промяната, но не е и необходимо, стига крайните резултати да са добри.

 

Можете ли да си помогнете сами?


Ако страдате от лека и умерена форма на депресия, както и ако страдате от тежка депресия, но успявате да отблъсквате тревожните си мисли и да си създадете рутина за справяне с депресивните, настроения, усещания и поведения, то най-вероятно самостоятелната работа е подходяща за вас. Това разбира се не означава, че не трябва да се обърнете към специалист, ако изпитвате затруднения да започнете или да поддържате режима, който сте си избрали.

 

Как да разберете дали попадате в тази категория хора, които могат да си помогнат сами? Зависи как бихте отговорили на този въпрос: „Ако имате необходимите инструменти, можете ли да правите ежедневни стъпки, за да се справите с депресията?“. Ако отговорът ви е „Да“, то тогава най-вероятно бихте могли да си помогнете и сами чрез когнитивни и поведенчески подходи.

 

При някои силно изявени форми на тежка депресия е необходима и професионална намеса. Ако сте от хората, на които им минават мисли за самоубийство, имат подготвен план и начини за изпълнението му, трябва незабавно да се свържат със специалист и да потърсят помощ.

 

Ако депресията заплашва връзката или работата ви, също потърсете професионална помощ – така ще я преодолеете по-бързо, отколкото сами. При всички случаи не се отказвайте!

 

Колко време ви е необходимо, за да се възстановите?


Какво е разумното време, което можете да отделите да работите сами срещу депресията? Това е лично решение, но е хубаво да определите някаква граница, след която ще потърсите специалист.

 

Няма лесен отговор на този въпрос – хората са различни, случаите са различни, мотивацията и способностите за справяне също. Депресията следва различни пътеки и не може да се състави едно решение, валидно за всички. Ако и преди сте преживявали депресивен период, може да имате известна представа за колко време ще излезете от него. Ако ви е за пръв път, ще отнеме известно време да се ориентирате в това какво работи и какво не за вашата ситуация. 

 

След като изтече периодът, който сте си определили – като това може да бъде както 2 седмици, така и три месеца - и не чувствате подобрение или то е слабо, удачно е да се свържете със специалист, който да ви помогне да продължите нататък. Но ще е погрешно да гледате на това като на изключване на самостоятелната работа, защото колкото повече работите сами, толкова по-бързо и ефективно ще излезете от лошия период.

 

Подкрепата от семейството, най-близките, приятелите, групите за взаимопомощ, груповите практики и тренировки помагат за ускоряване на процесите и не трябва да се омаловажават и избягват.

 

Готови ли сте да започнете?


Най-лесното средство, с което можете да започнете, е ТЕС? . Лесен за приложение метод, който не изисква друго освен няколко минути на ден, но редовно. Подходящ е за преодоляване на физическите, психическите и емоционалните аспекти на депресивния период. Най-важното тук остава постоянството и търпението. ТЕС работи, но иска време и прилагане.

 

ТЕС е максимално ефективен, когато се прилага върху конкретен проблем, но в началото не винаги е лесно да се стигне до този проблем. Можете да започнете с по-общо твърдение като „В депресия съм“ или „Чувствам се зле“ и постепенно да минете към по-конкретни неща. Тази ТЕС рецепта ще ви преведе през първите стъпки.

 

Много хора се обръщат към ТЕС, защото нищо друго до този момент не е проработило. Някои опитват веднъж, не усещат нищо и се отказват. Други упорстват известно време и пак не отчитат значими (според тях) резултати и отново се отказват. Причините за това могат да бъдат различни, но моят апел към вас е да не се отказвате. Опитайте по по-различен начин, потърсете си другарче, с което да потупвате заедно, присъединете се към група със сходни интереси или помолете квалифициран ТЕС практик за помощ. Каквото и изберете, е стъпка напред.

 

А ако се чувствате готови да се изправите срещу страховете си в безопасна и споделена среда, заповядайте на събитието „Разсей тъмнината, победи депресията“ на 26 ноември (неделя) в hOUR SPACE .

 

Пишете ми, ако искате да се запишете. Таксата може да бъде платена и на място. 

 

Гергана Радович

ТЕС практик на майсторско ниво