Close

Ноември - месецът на депресията

Случвало ли ви се е да изпаднете в дупка и да не знаете как да се измъкнете от нея? Вероятно да. Случва се на всеки. Всеки човек стига до момент, в който иска да се завие през глава и да се самосъжалява до безкрай, но някои хора прекарват голяма част от живота си, съжалявайки себе си, живота и съдбата си. Затънали в собственото си (често преувеличено) нещастие, обгърнати от негативни мисли и емоции, те забравят да живеят. За щастие има път навън от тъмната бездната на тези самоналожени окови.

 

Познати ли са ви следните емоции и състояния:  

 • Постоянна или често появяваща се депресия
 • Паника
 • Силна тревожност
 • Тревожност при среща с непознати (или повече на брой) хора
 • Постоянно чувство за вина, срам или безсилие
 • Силна склонност към подценяване на собствените умения и способности
 • Необходимост от постоянно поощряване и приемане
 • Силно чувство, че не сте обичани, ценени или приети
 • Липса на ясна цел за бъдещето
 • Липса на желание за живот
 • Мисли за самоубийство

Дори да си мислите, че тези емоции са само ваши, това не е така – те са общи за много хора, осъзнаването на това е първата крачка към успешното им овладяване. Знайте, че не сте сами и мнозина се борят със същите проблеми. С малко помощ, упоритост и постоянство можете да престроите мисленето и емоциите си.

 

Не всички емоции са еднакви. Например срамът, вината и чувството за непълноценност са емоции (или енергии) от много ниско ниво, които не само спъват растежа ви, но ограничават и щастието и свободата ви.

 

Срамът изолира и ви отделя не само от останалите, но и от собствената ви индивидуалност. В основата на много хронични състояния стоят тъкмо срамът и последващата го вина или срамът и вината се появяват в резултат от тези заболявания. Срамът е емоция, която се приема най-трудно. За нея не се говори. Често тя е потискана, отричана и отблъсквана с всички сили, което изразходва много градивна енергия на тялото, енергия, която може да бъде вложена в нещо друго.

 

Затова освобождаването от тези силни емоции ще донесе не само облекчение и изцеление, но и ще проправи пътя за благополучието в живота ви. Всеки човек крие талантлив творец в себе си, който може да се покаже на повърхността, ако се премахнат пречките пред това. Творчеството не се изразява само в създаване на картини и произведения на изкуството – то може да проличи във всеки аспект от живота – намиране на подходящо решение, създаване на уютен дом, приготвяне на вкусна вечеря, създаване на ръчно изделие. Всичко това изисква креативност и творчество и притежава силата да променя реалността на всеки от нас.

 

Много често радостта, любовта към себе си и другите, здравето и благополучието, енергията и страстта са скрити под пластове срам и вина, които могат да бъдат премахнати успешно.

 

А ТЕС ще ви помогне да го постигнете. Ако не знаете какво представлява ТЕС, вижте тази статия.

 

Гергана Радович