;
Close

12 месеца промяна

12 месеца, 12 теми за работа и размисъл

 

Веднага след коледно-новогодишните преяждания, почти всеки от нас се зарича да се промени и започва да чертае планове, да поставя цели, да гони нещо в личен или служебен (обикновено и в двата) план. Често този устрем продължава до към края на януари и след това рязко се заменя от февруарската депресия. За много хора  гоненето на целите и подобряването на живота спира дотам. Това звучи ли ви познато?

 

Тази година ви предлагам да не чакате първи януари, а да направите нещо различно. Предлагам ви да изненадате себе си и да започнете да се чувствате по-добре и по-щастливи буквално от този месец.  Първите дни на ноември са чудесно начало на пътя към себе си, а всеки 12 последователни месеца образуват една цяла година. Не е нужно тя да започва от първи януари, за да се брои за такава.

 

Както и не е нужно да я започвате с големи цели, въпросът по-скоро е да си кажете „Искам да живея по-добре и започвам сега“, а след това да направите първата стъпка и да се присъедините към мен и групата ми 21 дни до щастието във Фейсбук, за да станете част от програмата на промяната.

 

При работата си с различни хора установявам, че най-болезнените теми са почти едни и същи. Затова реших да им обърна подходящо внимание на всяка една от тях.

През всеки един от следващите 12 месеца ще се спирам подробно на една голяма и болезнена тема. Тя ще бъде дискутирана, обсъждана и обръщана с хастара навън, докато спре да причинява болка, докато стане ясно и осезаемо, че това е градивна част от пътя напред, няма как да се мине без нея, но е време да й се обърне внимание и се пусне на свобода, за да си отиде.  

 

Всяка тема ще идва с идеи за размисъл, редовни групови Ти-Тап и ТЕС събития за оздравяване на духа и тялото, включвания на живо, интересни гости, информация за нови продукти и други.  

 

За мен годината започва от сега, но вие може да се включите и да продължите с нас напред във всеки един момент.

 

Темите, които предстоят са следните:

 

Ноември, 2017 – Разсей тъмнината, победи депресията

Според някои ноември е най-депресиращият месец в годината – дните са къси, слънчевата светлина е оскъдна, температурите падат, работните и семейни ангажиментите се увеличават, а времето не стига за нищо. Нищо чудно, че се чувстваме зле. От друга страна депресията е все по-често срещано състояние, което свързваме с отпадналост, лошо настроение, раздразнителност, гняв и други негативни емоции, умора и болки в различните части на тялото, разстроен и непълноценен сън, невъзможност да намерим мотивация или смисъл в живота си, безразсъдно поведение и други.

 

Декември, 2017 – Изгони духовете на предишните Коледи, намали стреса по празниците

Декември е прекрасен месец, изпълнен с празници и светлина… Или не точно. За много хора празничният сезон е свързан с много емоции, доста от които негативни. От една страна е физическата умора от преживяването на многото празници, недоспиването и преяждането, а от друга – емоционалния товар, с който посрещаме и/или изпращаме близки, роднини, приятели или познати, с които се срещаме най-вече по това време от годината.

 

Януари, 2018 – Активирай се, бъди здрав и постигни целта си (движение и поставяне на цели)

След празниците е крайно време да изтупате спортните си екипи и да посрещнете януари активно. Движението е едно от най-добрите (и лесни) неща, които можете да направите за себе си, но ако обикновено, по една или друга причина това не случва по начина, по който сте го желали, значи е време да му обърнете по-сериозно внимание.

 

Февруари, 2018 – Любов и самота… или пък не

Сама или самотна - има ли разлика и как да продължите напред? Февруари е месец на толкова други неща – най-краткият месец в годината, месецът с два празника на виното (всъщност един, но по стар и нов стил), последният месец на зимата и все пак повечето хора го свързват с любовта. През този месец ще обърнем внимание на проблемите на любовта, връзката, семейството и отношенията.

 

Март 2018 – Яж, за да живееш

С настъпването на пролетта и събличането на тежките дрехи започва надпреварата с тялото. 90-дневна диета, Аткинс, кетонна, нисковъглехидратна, високопротеинова, Палео и всякакви други форми и начини на хранене си пробиват все по-уверено път към съзнанието. Знаете ли каква е разликата между осъзнатият, балансиран начин на хранене и поредния псевдо-фикс? Знаете ли кой е най-подходящият начин за хранене за вас? Знаете ли какво да търсите в един режим? И най-вече, можете ли да го превърнете в начин на живот? Ако не – кое ви спира да го направите? Точно на тези въпроси ще търсим отговор през март.

 

Април, 2018 – Наспи се, бъди здрав и щастлив

Независимо коя древна или не толкова древна философия следвате, ще установите няколко прости неща – храни се местно и сезонно, слушай тялото си, спи достатъчно и ще бъдеш здрав. Доколко следвате тези основни принципи и успявате да ги прилагате ежедневно, особено когато става дума за съня? През април ще му обърнем сериозно внимание.

 

Май, 2018 – Изяж емоцията, победи емоционалното хранене

Може да успявате да прикриете емоциите си пред хората, но не можете да ги скриете от тялото си. За много хора апетитът е пряко свързан с емоциите, които изпитват. Гняв, тъга, страх, отчаяние, омраза – всичко това минава през стомаха и, нерядко, кожата. През май ще говорим повече за това, какво можете да направите, за да овладеете емоциите си, преди те да овладеят вас.

 

Юни, 2018 – Върни си увереността, победи несигурността

Какво различава уверените хора от несигурните? Симптомите са много – жестове, речник, интонация, позиция на тялото, действия и много други. Дори да се справите с външните признаци, няма да победите неувереността, ако не се справите с вътрешните причини за нея. Вероятно сте изживели много травмиращи събития в живота си. Вероятно много хора са ви показвали, че не сте прави. Както и много други, че сте прави. Защо слушате първите, а не обръщате внимание на вторите? На това ще се спрем през юни – как да върнете увереността си и да се справите със самосаботиращия глас вътре във вас, който казва „Не ставаш“, „Това не се прави така“ или „Няма да успееш“.

 

Юли, 2018 – Болен здрав носи или защо това заболяване засегна мен

Когато си здрав е лесно да не обръщаш внимание на здравето си, но когато се разболееш, нещата се променят. И все пак – има разлика между тези, които търсят причините и начин да се справят със състоянието си, и тези, които смятат, че са жертви на гените си, на обстоятелствата, на средата, на храната и прочие. И едните, и другите имат своето право, но първите живеят по-качествен живот, докато вторите просто съществуват. През юли ще търсим емоционалните и психически причини за възникване на заболяванията.

 

Август, 2018 – Балансът е възможен, определи своя

Състоянието на баланс е различно за хората и за ситуациите. От една страна всяка система е устойчива, когато е в състояние на баланс, но от друга – няма прогрес без излизане от зоната на комфорт. Човекът е една сложна система, която често забравя къде е балансът. Лесно се излиза от него и много трудно се връща обратно.  Дори ходещият по въже поддържа баланс, защото в противен случай ще падне от него, но пътят до земята е много кратък. Август е много подходящ месец, за да обърнем внимание на постигнатото, да си починем и да определим къде са собствените ни граници.

 

Септември, 2018 – Страх ме е, но ще се справя

След почивката, животът се връща на пълни обороти. За много хора това е придружено от страхове дали ще се справят с работата или поддържането на здравословните навици, дали ще успеят да освободят време за себе си или хобито си, дали ще се представят добре, дали ще се преборят със себе си, дали няма да останат сами, дали ще са здрави и много други. Всички тези страхове се усилват от настъпването на есента, с нейните дъждове, ниски температури и по-кратки дни. Септември е месец за преодоляване на страха и ние ще обсъдим всеки един аспект от това.

 

Октомври, 2018 – Благоденствието/Ново начало

След цяла година на работа върху себе си вече е време да погледнете назад и да видите колко много сте постигнали. През октомври ще направим равносметка, ще се фокусираме върху постигнатите резултати, преди да се втурнем напред в тъмното отново. Октомври е месецът на промяната – земята се подготвя за зимата, навлиза в състояние на покой, за да се изправи отново през пролетта. Октомври е времето да се насладите на постигнатото през изминалата година.

 

Това е моето предложение за вас. ако сте готови и искате да се промените, не чакайте януари, а започнете от днес. Очаквам ви в групата 21 дни до щастието, за да вървим заедно по пътя на промяната. Осмелете се сега!

 

 

 

Гергана Радович

 

Холистичен терапевт, Мастер Ти-Тап треньор