;
Close

Как да изберете възглавница

Наскоро чух един коментар, че човек трябва да инвестира в две неща – качествен матрак и качествени обувки, защото и в двете прекарва огромна част от времето си. Всичко останало е без особено значение. Склонна съм да се съглася с това твърдение, а днешната статия ще ви помогне да изберете подходяща възглавница, с която да спите добре.

 

Ако имате проблеми със съня, дори и временни, вероятно вече сте опитали много неща – движение, пълноценно хранене, подходяща за вас температура в стаята и други, но замислихте ли се за възглавницата, на която спите?

 

Често хората обръщат внимание на матрака на леглото, на което се спи, но малко от тях отделят време, за да изберат подходящата възглавница.

 

Спомняте ли си кога за последен път сменихте вашата? Ако отговорът ви е не, вероятно е време за промяна. Дори да е нова, пак може да не е най-подходящата за вас. Когато става дума за възглавници, няма идеалната такава, всеки човек се нуждае от различна, но може да намерите идеалната за вас.

 

Основното изискване към възглавницата е да осигурява достатъчно опора за врата, раменете и главата, като поддържа подходяща позиция на гръбнака, врата и главата. За живот без болка, правилната стойка е важна не само докато седите или стоите прави, но и докато спите. Ако раменете и вратът не са правилно укрепени, главата може да стои под неподходящ ъгъл по време на сън и това да доведе до усукване, болка и дискомфорт, както по време на сън, така и през деня. Лошата позиция на главата може да възпрепятства нормалното дишане и да усили хъркането.

 

Каквато и възглавница да купите, трябва да я сменявате на всеки 18 месеца. Анатомичните могат да издържат и до 3 години. Ако старата ви възглавница мирише, има петна от пот по калъфката, пълнежът се е събрал на буци, формата й е изчезнала, не се колебайте, а я сменете бързо. Добър тест е да сгънете възглавницата на две и след като я пуснете, вижте дали връща формата си веднага. Ако не, насочете я към боклука.

 

Качествената възглавница винаги е за предпочитане пред некачествената, но как да изберете правилно.

  • Според начина, по който спите.

Ако спите по гръб, изберете по-твърда и сравнително тънка възглавница. Поставете и друга под коленете, за да облекчите долната част на гърба.

 

Ако спите по корем, изберете още мека и по-тънка възглавница или спете направо без възглавница. Спането по корем натоварва долната част на гърба и за да го облекчите, може да поставите друга възглавница под корема си.

 

Ако спите на една страна, изберете по-плътна възглавница, която да поддържа главата в неутрална позиция. Може да поставите тънка възглавница между коленете си, която да поддържа тазовите кости и бедрата в нормално положение.

  • Според матрака, на който спите.

Ако матракът ви е твърд, изберете по-мека възглавница, която да компенсира твърдостта.

 

Ако матракът ви е по-мек, изберете по-твърда и плътна възглавница.

  • Според състава на пълнежа.

Възглавниците от естествени материали като патешки пух и пера или вълна са по-скъпи от тези със силиконовия пух или дунапренен пълнеж, но са по-удобни, по-трайни и по-подходящи за осигуряване на качествен сън. Пухените възглавници са вероятно най-меките от всички.

 

Добре обработените естествени възглавници задържат по-малко мъртви клетки, мухъл, акари, паразити и други вредители в себе си.

 

Ако имате алергия към естествения пух, тя вероятно е породена или се активира от лошо качество на пуха. Недостатъчно добре обработените пух и пера задържат в себе си мръсотия и други алергени. Може те да изберете хипоалергенна естествена възглавница или синтетична такава, но избягвайте дунапренените. Синтетичните възглавници са по-евтини, но и трябва да се подменят по-често.

  • Анатомична или не

Анатомичните възглавници си имат своите ревностни последователи. Като цяло качествената анатомична възглавница е по-издръжлива от обикновената (подменя се на около 3 години). По-качествените материали не губят формата си лесно, за разлика от другите. Тя трябва да подкрепя врата и раменете и да разпределя равномерно тежестта им. Някои хора предпочитат по-меките варианти, други по-твърдите. Анатомичните възглавници задържат влагата и потта от главата.

 

Още нещо свързано с анатомичните възглавници – те са резултат на значително количество химични процеси. Ако избягвате химикалите в ежедневието си (и не само), имайте това предвид и изберете качествена анатомична възглавница или се спрете на такава от естествени материали.

  • Форма на възглавницата

Малка, средна или голяма – всеки сам определя размера и формата й, но пак водещото е тя да поддържа естественото позиция на тялото. Декоративните възглавници не са подходящи за сън, махнете ги от леглото си преди лягане.

  • Плат, от който е ушита възглавницата

Естествените платове са за предпочитане – те са по-комфортни и лесни за поддържане, отвеждат потта и поддържат нормалната температура. Изберете и подходящата калъфка за възглавницата си. Така тя запазва формата си и ви служи по-добре дълго време.

Ако все още се чудите струва ли си да инвестирате време, пари и усилия в нова възглавница на всяка година и половина, помислете и за това – вероятно на своята възглавница прекарвате повече време, отколкото на работния си стол – средно между 3500 и 4000 часа, прекарани в сън за това време.

 

Не игнорирайте важността на възглавница си, така ще спите по-добре и ще се будите по-отпочинали. 

 

Гергана Радович