;
Close

Опасно ли е хъркането

Да си поговорим за хъркането. Много хора, особено мъжете, го приемат като неизбежна част от живота и се опитват да го игнорират напълно. Много често то е повод да закачки от страна на роднини и приятели, които също го приемат като неизбежното зло.

 

Хъркането не засяга само страдащия от него, а и всички спящи в същата стая. Така то освен физическа има и социална последица, защото може да се окаже в основата на много семейни раздори.

 

Хъркането е често срещан проблем, дори сред децата. Основната причина за хъркането е блокиране или стесняване на дихателните пътища. По време на сън мускулите на устата, носа и гърлото се отпускат и дихателните пътища се стесняват. Преминаването на въздуха през тях предизвиква вибрации на меките тъкани, а оттук и хъркащи звуци.

 

Вероятно няма човек, който да не е хъркал през живота си. Хъркането е чест спътник на запушения нос, подутите сливици или дори силната преумора, но когато стане редовно може да представлява сериозен проблем. Дори тогава, повечето хора не са наясно, че хъркат нощем. Обикновено това се забелязва от техните партньори или членове на семейството, особено ако хъркането е силно. Обаче, ако човек живее сам, е много трудно да прецени дали хърка или не, затова трябва да обърне внимание на съпътстващите симптоми на състоянието като:

 • Изключителна дневна сънливост и умора
 • Промени в настроението, депресия или тревожност
 • Сутрешно главоболие
 • Честа нужда да посещава тоалетната през нощта
 • Проблеми с паметта

Кого засяга хъркането?

 

Когато става дума за хъркане, повечето хора си представят мъж над 50-те, с наднормено тегло, но всъщност всеки може да попадне в тази група. Сред определящите фактори спадат:

 • Пол – мъжете хъркат по-често от жените
 • Възрастта – увеличава се с възрастта и при двата пола
 • Семейната обусловеност – фамилна история с хъркане или други проблеми с дишането по време на сън
 • Бременност – при бременността е възможно да се появи дори при жени, които не хъркат
 • Наднормено тегло
 • Пушене
 • Консумация на алкохол

При някои случаи формата и особеностите на носната кухина, небцето, главата или дори врата могат да доведат до хъркане, дори при отсъствие на други рискови фактори.

 

Хъркането като симптом на сънната апнея

 

Обструктивната сънна апнея е сериозно заболяване, свързано със съня, което изисква медицинска помощ. Милиони мъже и жени по света страдат от това заболяване, без да си дават сметка за това. Хъркането е симптом на апнеята, но самото то не е еквивалент на заболяването. Хъркането при апнеята е накъсано, редуващо се с поредица от спиране на дишането и силни изхъркващи звуци. Това прекъсване на дишането води до събуждане, често до няколкостотин пъти на нощ.

 

Състоянието изисква правилна диагностика и медицинска намеса, защото в противен случай води до недостатъчно оросяване на тялото и мозъка с кислород и последващи проблеми, включително по-сериозни разстройства на съня, сърдечно-съдови проблеми и диабет от втори тип.

 

Най-засегнатите групи от населението са мъжете над 50-60 години, пушачи, с наднормено тегло, но в действителност никой не е застрахован срещу апнеята.

Въпреки че сънната апнея изисква медицинска намеса, има доста какво друго да се направи, за да се подобри състоянието на хъркащите.

 

Мерки, които можете да предприемете веднага

 

Хъркането може да се намали и с избирането на подходяща възглавница и качествен матрак, както и с промяна на позицията по време на сън. Спането по гръб може да усили хъркането, затова е по-добре да се спи на една страна, с възглавница, която поддържа врата и главата.

 

Заменянето на матрака с нов може да бъде голяма инвестиция, но избирането на подходяща по височина възглавница е много важно. Съобразявайте се със собственото си тяло и комфорт и имайте предвид, че възглавниците за спане на една страна са по-големи от тези за спане по гръб или по корем. Качествените анатомични възглавници също могат да бъдат много полезни.

 

Освен промяната на условията на сън, трябва да обърнете внимание и на начина си на живот. Подобряване на навиците ви може да окаже силно влияние върху качеството ви на сън и да намали хъркането. Не забравяйте, че двете са свързани.  

 

Редовното спортуване помага за намаляване на килограмите и повишаване на тонуса на мускулите в горната част на тялото.

 

Отказването на цигари е друга важна мярка, защото цигареният дим влошава тъканите на горните дихателни пътища и способства за поява или усилване на хъркането.

Намаляването на алкохола като цяло и особено преди сън подобрява цялостното качество на съня.

 

Съществуват и допълнителни приспособления, които се използват за поддържане на отворени двигателни пътища по време на сън, както и специални маски за осигуряване на сгъстен въздух.

 

И не на последно място, ако вие или вашият партньор хъркате, осигурете си тапи за уши или дори помислете за отделни спални. Може да прозвучи шокиращо за някои, но добрият сън поотделно е много по-добър за връзката, отколкото лошият сън заедно.

 

Ако имате нужда от помощ за проблеми със съня, можете да се свържете с мен и да търсим решението заедно. 

 

Гергана Радович

 

 

Ако тази статия може да бъде полезна и на вашите приятели, моля споделете я с тях. Благодаря!

 

Повече по темата

Основни причини за безсънието

ТЕС за добър сън