;
Close

Трите опори на автоимунните заболявания

 

Автоимунните заболявания, и в частност възпалителния артрит, се превръщат в епидемията на 21 век, а така необходимостта да се разберат по-добре и да се третират тези заболявания нараства все повече.

 

12 октомври е определен за Международния ден за борба с артрита. За успешно справяне и ограничаване на заболяването е необходимо да се знае повече за механизма, който провокира това заболяване на първо място.

 

Според д-р Дейвид Брейди, вицепрезидент на Heath Science, директор на Human Nutrition Institute, професор по Клинична наука в Университета на Бриджпорт, Кънектикът и автор на книгата The Fibro-FixВсе, възникването и развитието на автоимунните заболявания се крепи на три основни фактора.

 

На първо място това са фактори от околната среда – елементи, които са чужди за тялото. Това могат да са тежки метали като живак и олово, но по-често са протеини или пептиди, присъстващи в храната. Повечето хора не осъзнават, че храносмилателният тракт, практически една тръба от устата до ануса, е изложен на условията на външната среда. Условията на тази среда са изключително сложни – тя е пълна с микроби, бактерии, гъбички, плесен и други. Броят на микробите в тънките черва надхвърля броя на клетки в тялото. И броят гени, които носи надхвърлят броят на вашите гени.

 

Така техният метаболизъм и физиология се изправят срещу човешкия метаболизъм и физиология. И при наличието на заболяване не е достатъчно да се обръща внимание само на тялото с неговата физиология, биохимия и как то реагира на околната среда, а да се види цялата картина – целият комплекс – човешкото тяло, заедно с неговата вътрешната флора.

 

Така първият компонент са външните фактори – микроби, бактерии, вируси, храна, химикали.

 

Вторият компонент е генетичната обусловеност на организма да реагира прекалено силно на външните влияния. А третият компонент е дисфункция на гастроинтестиналната среда, която ни предпазва от паразитите, които живеят в нея. Или с други думи, това е познато като синдром на пропускливите черва. Неслучайно проучванията в областта на микрофлората са една от горещите теми в науката в момента.

 

Пропускливостта на червата позволява на всякакъв генетичен материал да навлиза в организма и да взаимодейства с неговата имунна система, което създава имунен дисбаланс и тялото започва да атакува само себе си. В зависимост от това коя тъкан атакува, се поставя и името на автоимунното заболяване.

 

Но третирането само на съответния орган или тъкан не позволява прекъсване на порочния кръг и спиране на възпаленията. Необходимо е да се предприемат цялостни мерки, които да се насочат към овладяване на трите основни стълба на заболяванията.

Една такава мярка е намаляване на възпаленията и борба с паразитите. Освен с медикаменти, това може да бъде направено и с естествени антибиотици, каквато е куркумата.

 

В тази статия може да прочетете повече за вълшебните свойства на куркумата.

 

Следва продължение.

 

Гергана Радович

Холистичен терапевт