;
Close

Връщане към корените

zdravei_zdrave

След няколко дни ще участвам в осмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" в Пловдив. Темата, която избрах, насочва вниманието към някои от основните неща в живота - съня и движението. Неслучайно я кръстих "Връщане към корените - мястото на съня и движението в живота ни." По-долу ще споделя някои от нещата, за които ще говорим. 

 

Един от основните проблеми на съвременния човек, е че той все по-малко се движи и все по-малко спи. И колкото по-малко спи, толкова по-малко се движи и обратното. Защо задоволяването на тези основни нужди е толкова трудно?

 

Добрият сън е фундаментална потребност, която изисква ежедневно внимание. Когато сме се наспали, ние функционираме на максимален режим. Когато сме недоспали, всичко останало отива на заден план като дори не си даваме сметка за това. В забързания си график, жонглирайки с дневните задачи и гонейки набелязаните цели, ние обикновено подценяваме тази потребност. Колко от вас са си казвали „Нямам време за сън точно сега“ или „Мога да свикна да не спя“? Вероятно всеки е преминавал през такива етапи от живота си. Лошото е, когато това се превърне в ежедневие.

 

Качественият сън и достатъчното движение са свързани тясно едно с друго и не само това – те са в основата на доброто здраве. Ако не спим достатъчно, мозъкът и тялото ни не функционират пълноценно. Паметта ни предава, енергията ни намалява, когнитивните процеси и времето за реакция се влошават, ставаме раздразнителни и тревожни, лесно се демотивираме, стресът ни оказва все по-голямо влияние, чувството ни за хумор съвсем изчезва. Тялото се опитва да компенсира недоспиването като един от методите за това е чрез постоянната нужда от силно енергийна храна, обикновено високо въглехидратна и мазна храна. От друга страна нормалните възстановяващи процеси се нарушават, имунната система отслабва, възпаленията и инфекциите се увеличават, храносмилателните и други процеси се променят, теглото се покачва. Обичайният ни ежедневен ритъм е нарушен, нямаме време да се храним добре, да спортуваме, дори да дишаме нормално. Сутрин не ни се става, а вечер не можем да си легнем навреме. После се будим през нощта и се чудим защо не можем да заспим отново, след като сме толкова изморени. На сутринта ставаме с мъка от леглото и цикълът се завърта.

 

Ако сме недоспали и уморени, като цяло ограничаваме физическата си активност. Дори да искаме да се движим, сме по-склонни да си намерим причини да не го правим, вместо просто да потренираме малко.

 

Същевременно много изследвания показват, че спортът не само подпомага по-лесното заспиване, но и повишава значително качеството на съня. Той спомага за по-доброто цялостно функциониране на организма, заздравява мускулите и костите, раздвижва лимфата, улеснява изчистването на токсините, грижи се за здравето на сърдечно-съдовата система, регулира хормоналния баланс и нивото на кръвна захар, увеличава производството на ендорфини и ни кара да се чувстваме добре. Спортът е основно средство в борбата със стреса.

 

Високотехнологичното ни ежедневие доведе (като този процес се засилва) до сериозното обездвижване на съвременния човек. Ние сме се отдалечили страшно много от задоволяване на основните си потребности. Необходимо е да спрем и да се замислим кои са корените на здравето и физическото ни благосъстояние и да направим усилия да се върнем към тях.

 

Достъпът и практикуването на различни видове спорт никога не е било по-лесно. Тогава защо не се движим и не спим достатъчно и какво ни спира да променим това?

 

Целта на лекцията е привлече вниманието към базовите неща в живота ни, от гледна точка на здравето и физическото състояние. Да запознае с основните аспекти от физиологията на съня, да покаже, че не е нужно да се движиш много, ако се движиш умно и да помогне на всеки сам да разкрие и пребори собствените си ограничаващи вярвания, които му пречат да върви напред към по-доброто си здраве. 

 

Ако откривате нещо интересно за себе си, заповядайте в неделя, 9ти април, точно на Цветница, от 10:50 до 11:30 в Дом на културата "Борис Христов", Пловдив

 

Доведете и приятели или споделете за събитието във Фейсбук. Благодаря! 

 

Гергана Радович