;
Close

Правила за по-добър сън

woman sleeping

 

Недостатъчното сън или некачественият сън води до умора на следващия ден, която често е пренебрегвана. Много хора смятат, че човек може да свикне да спи по-малко, отколкото има нужда, но това не е вярно. Ние просто свикваме да сме по-малко ефективни, отколкото обикновено. И по-лошото е, че не си даваме сметка за това. Често срещано, но погрешно, е схващането, че ние сами можем да определим адекватно нивата си на умора и съответно на работоспособност. За съжаление това е сериозна заблуда. Точно както децата, които буквално заспиват прави, но упорито повтарят, че не им се спи, така и ние, възрастните, не се предаваме лесно на съня. Особено, ако правим нещо интересно като гледане на филм, четене на интересна книга, вечеря с приятели или просто сме на ново място. Първата стъпка към подобряване на качеството на съня е осъзнаването, че сънят е нещото, което ни прави здрави и щастливи и е в основата на балансирания живот. Втората стъпка е да отделим време, за да анализираме качеството и количеството сън, което получаваме в момента. Изглежда сложно, но в действителност е съвсем просто. Ето няколко основни правила, които помагат за по-добър сън.  

 1. Разберете от колко часа сън имате нужда и ценете това време. Опитвайте се да спите по толкова всеки ден.
 2. Лягайте си по едно и също време всеки ден, дори и през уикендите.  Допуска се най-много половин час разлика.
 3. Ставайте по едно и също време всеки ден, дори и през уикендите. Допуска се най-много половин час разлика.
 4. Избягвайте алкохола 2-3 часа преди сън. Алкохолът влияе негативно върху REM съня.
 5. Избягвайте кофеина 4-6 часа преди сън. Това е много персонално и може да се промени с възрастта. Съобразете се с тялото си.
 6. Пийте повече билков чай. Чайовете от лайка и маточина действат релаксиращо и водят по по-добър сън. Чаша топло мляко с малко мен преди заспиване също отпуска (избягвайте, ако сте алергични към някоя от съставките!).
 7. Избягвайте пикантна, мазна, сладка или силно калорична храна преди сън. Не си лягайте и напълно гладни.
 8. Спете в ТЪМНА, удобна за вас като температура и условия, стая.
 9. Изключете електронните си устройства поне 30 минути преди сън и ги оставете в другата стая. Изнесете телевизора от спалнята.
 10. Не превръщайте спалнята си в работна стая, нека бъде само за сън.
 11. Създайте си рутина за преди сън. За мен това е обличането на пижамата и измиването на зъбите. Само това ми е достатъчно, за да съм полу-заспала.
 12. Успокойте съзнанието си преди да заспите. Опитайте да медитирате. Ако не искате или не можете, опитайте с ТЕС. Ще спите като бебе след това.
 13. Добрият сън зависи и от двигателната активност през деня. Редовното спортуване е предпоставка за добра почивка през нощта. Само обърнете внимание как времето, по който правите упражнения, влияе върху съня ви. Когато заспиваме и кръвното налягане, и температурата на тялото се понижават. Ако спортуваме непосредствено преди лягане, ефектът е обратен. Това може да ви попречи да заспите до 2-3 часа след това. Ако забележите подобна зависимост, променете времето на тренировките за по-рано през деня. Ти-Тап е чудесен метод на движение, който има подходящи за преди сън комплекси упражнения. Но отново, слушайте тялото си, то ще ви каже най-добре от какво има нужда.

Каквото и да правите, не забравяйте, че най-добрият начин е да се вслушате в собственото си тяло. То най-добре знае, но вие трябва да се научите да го слушате.

Вече сте подготвени да вземете съня си в ръце. Но ако имате нужда от повече насоки, програмата “Да се наспим“ е точно за вас. В рамките на няколко седмици ще ви помогна да определите кои са основните неща, които пречат на добрия ви сън, как да елиминирате  някои от тях и как да се справите с другите, така че да спите по-добре и да сте по-щастливи. 

 

Повече за съня може да намерите в статиите "Какво представлява сънят?" и "Кое е по-важно - количеството или качеството на съня?"

 

 

Гергана Радович

Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор и практик по ТЕС на майсторско ниво

 

 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!

 

 

Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net