;
Close

Какво представлява сънят?

sleep

 

Сънят заема важна част от нашия живот. Толкова важна, че ние прекарваме почти 1/3 от времето си в сън. 

 

Противно но очакванията на много хора - сънят е активен процес, по време на който се случват много неща. 

 

Науката все още не е разкрила напълно тайните на съня, но това, което се знае, е че докато сме будни в мозъка се отделят различни химични вещества, които причиняват доспиване и желание за сън. Когато тези вещества достигнат определена концентрация, ние заспиваме. При разсейване на концентрацията на тези вещества, тялото ни постига баланс и ние се събуждаме. 

 

Така процесът се повтаря всеки ден. Сънят е критичен за нашето съществуване и не е случайно, че неговото осигуряване и контролиране са много прецизни. 

 

Така заспиването, времето прекарано в сън и събуждането се обуславят от няколко различни механизма.

 

 

Ползите от съня са много, но тук ще спомена по-важните от тях.

 

Сънят е важен за поддържане на нормалните метаболитни процеси. По време на сън мозъкът и тялото се зареждат, а паметта се консолидира. Докато спим целият ни организъм се променя. Това време е много ефективно и за усвояването на различни вещества, като кремове и мазила. Не е случайно, че се казва „Сън за красота“.

 

Но от колко сън имаме нужда? Това е много личен въпрос. Личен, не защото не трябва да споделяме с другите, а защото всеки един от нас има нужда от различно количество сън. То може да зависи от много неща като възраст, пол, годишен сезон, дори полукълбото, в което живее. Много важно е да споменем, че относно съня всички ние сме различни. Често се смята, че хората имат нужда от 8 часа сън на денонощие, но аз бих ви посъветвала да се вгледате в себе си и сами да решите каква е вашата лична необходимост. Децата и тийнейджърите имат нужда от 10-12 часа сън. Възрастните около 6-8, а хората над 60 години може да се справят и с по-малко от 6. Но това са само цифри, които трябва да преценим през собствената си призма. Познавам много млади хора, които спят много по-малко и доста възрастни, които спят доста повече. Разбира се, количеството часове сън не е достатъчно. Важно е какво е качеството на този сън. Но преди това, да кажа нещо за фазите, през които минава сънят.

 

Сега си представете, че сте си в леглото и се подготвяте за заспиване. Затворете очи и го почувствайте. Какво се случва? Едно от първите неща е преминаването на мозъка алфа ниво или съзнанието отпуска лека-полека своята хватка.

 

Мускулите се отпускат, очните движения се забавят. Скоро след това заспиваме. Така навлизаме в първата голяма фаза на съня, наречена NREM (от английски: няма бързо движение на очите зад клепачите).

 

По време на тази фаза мозъкът изпраща сигнали към тялото да намали мускулната активност, метаболитните процеси, телесната температури и други процеси в тялото. По време на този цикъл очите не се движат зад клепачите, което определя и името на фазата.

 

Първата част от този цикъл е леката фаза на съня, а след известно време настъпват и дълбоките фази на съня. Те са крайно необходими за физическото възстановяване на тялото. Дълбоките фази на съня са по-дълги в началото на нощта и постепенно намаляват към сутринта.

 

Към края на първите 90 минути от съня, настъпва вторият значим етап от съня, наречен REM (от английски: бързо движение на очите) сън. По време на него очните движения се връщат, което определя и името на етапа, но тялото се отпуска напълно. REM сънят се характеризира с активна мозъчна дейност и силна парализа на тялото. Често тази фаза се нарича парадоксален сън.

 

По време на нея паметта се консолидира, невроните връзки се усилват, мозъкът работи на пълен капацитет, за да запомни и подреди новата информация. Пълният цикъл от NREM и REM фази продължават около 90 минути. Този цикъл се повтаря между 4-7 пъти на нощ като в началото на нощта NREM фазата е по-дълга, а REM е доста къса.

 

С течение на нощта NREM намалява, а REM се увеличава. REM е най-дълга непосредствено преди събуждане. Тялото естествено се събужда след приключване на REM фазата и най-вече, ако е получило необходимото му количество сън. За различните хора това количество е различно. 

 

Двете различни фази – NREM и REM, се контролират от различни механизми в тялото. Често тези механизми се противопоставят един на друг. Има определени периоди от денонощието, в които заспиваме по-лесно или спим по-добре. Това са часовете между 3 и 5 през нощта и следобедните часове. Ако искате сънят ви да е качествен и да си починете добре, вижте как може да включите тези периоди в ежедневието си.

 

Има и други периоди, в които независимо колко ни се спи, трудно можем да заспим или да спим дълго. Това са часовете между 10 часа и обяд, както и между 18 и 20 часа. Те са много подходящи за занимания, които изискват физическа или мозъчна активност.

 

На фона на този вече доста сложен механизъм, тялото произвежда и специален хормон - мелатонин, една от функциите на който, е регулиране на съня. Обикновено секрецията на мелатонин започва около 21 часа и спира около 7 сутринта.

 

С възрастта количеството менатонин намалява и това се свързва с проблеми в качеството и количеството на съня. Някои хора приемат допълнително мелатонин и го намират за изключително полезен, докато за други ефектът е обратен. 

 

Повече за проблемите със съня може да намерите в статията "Кое е по-важно - качеството или количеството на съня".

 

 

Гергана Радович

 

Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор, практик по ТЕС на майсторско ниво и Пренареждане на матрицата


 

За коментари или въпроси, присъединете се към нас във Фейсбук.  

 

Ако смятате тази статия за полезна, моля споделете я с приятели!

 

 

Image courtesy of James Barker at FreeDigitalPhotos.net