;
Close

7 скрити симптома на недоспиването

sheeps

 

Спите ли достатъчно? Да? А напълно сигурни ли сте в това?


Почти всеки възрастен смята, че е наясно със симптомите на недоспиването и може да контролира количеството сън, от което има нужда. За съжаление това е един от най-разпространените митове за съня, които съществуват в нашето съвременно общество. Всеки родител се е сблъсквал със ситуацията преди лягане, в която децата яростно бранят правото си да останат будни, дори когато едва държат очите си отворени. Те упорито отричат да им се спи и демонстрират това с изблици на енергия, която може да подлуди дори и най-търпеливия възрастен. В определени моменти това поведение стига до границата на психозата.

Възрастните не сме много по-различни. От една страна знаем, че набавянето на достатъчно сън е много важно, а от друга отделяме все по-малко време на това. Вечер не си обръщаме достатъчно внимание и постоянно отлагаме лягането за по-късно. На сутринта цикълът умора-липса на мотивация-лошо хранене-липса на енергия-късно лягане се повтаря.

В същото време е нужно съвсем малко, за да си върнем контрола върху съня. Просто трябва да обърнем внимание на тези скрити симптоми, които ясно показват, че не си доспиваме и да вземем мерки да променим това.

 

  • Изпитвате непрекъснат глад

Един от често срещаните последствия (и добри индикатори за липсата на достатъчно сън) е постоянният глад за нещо сладко или прекалено солено, но по възможност калорично и доста мазно. Например шоколадова торта. Или чипс. Или тестени изделия. През целия ден. Ако имате чувството, че ядете непрекъснато и все сте гладни, замислете се дали спите достатъчно.

 

Ако тялото не получава достатъчно сън, метаболизмът се забавя. В същото време, за да се поддържа нивото на енергия, мозъкът намалява секрецията на лептин (хормонът на ситостта) и увеличава отделянето на грелина (хормонът на глада). По този начин тялото ни се опитва да запази равновесието си, като се стреми непрекъснато да си набавя храна.  

  • Натрупвате излишни сантиметри в обиколките си

Последствията от недоспиването са особено неприятни за талията, особено при хората, които по-принцип лесно качват килограми. Жените над 30 годишна възраст започват да стават все по-уязвими към този проблем. Едно изследване показва, че 4 дни с по 4.5 часа сън на нощ водят до понижена реакция на инсулина. Това е пряко свързано с регулирането на кръвната захар и натрупването на излишно тегло, особено в областта на талията и корема.

  • Чувствате се особено енергични към 9:30 вечерта

Почти е време за лягане, но нещо не ви се спи. Обикновено след 8 часа вечерта тялото забавя своя ритъм и започва да се подготвя за сън, но до лягане остават още почти два часа. Този енергиен наплив има за задача да ви помогне да се справите със задачите, които ви остават дотогава. В пристъп на енергия започвате да вършите нещо, излизате с приятели или се заглеждате в интересен филм и предвиденото по-ранно време за лягане отминава. Това отново води до по-малко сън от необходимото.

  • Променяте настроенията си много бързо

В един момент сте прекалено ентусиазирани от дребни неща като „Ау, виж какво сладко коте! Как само си е сложило лапичките върху муцунката и спи!“, а в другия се ядосвате прекалено силно за дребни неща, като например, че някой ви е застанал на пътя в магазина. Тук фокусът не е в това, че дребните неща не са важни, напротив! Рязката смяна на емоциите е това, което издава нуждата от повече сън. Различни изследвания показват, че при недоспиване ние обръщаме внимание на повече негативни, отколкото положителни неща.

  • Координацията ви се влошава

Времето ни за реакция се увеличава. От друга страна обмислянето на решенията намалява. Редица изследвания показват че, реакциите на хора, които са прекарали повече от 19 часа в будно състояние съвпадат с реакциите на хора, които имат 0.8 - 1 промил алкохол в кръвта.

  • Кожата ви изглежда зле

Един от най-ясните симптоми на недоспиването се изписва върху кожата ви и особено върху лицето ви. Изглеждате изморени, подпухнали или ви се появява акне. Недостатъчното сън е пряко свързан с отделянето на повече кортизол (както и при стресът), който разкъсва колагенът в клетките на кожата и води до появата на бръчки. Приказката „сън за красота“ не е случайна.

  • Настивате непрекъснато

Повечето хора са наясно, че недостатъчното сън има пряко връзка с появата на сериозни сърдечно-съдови проблеми и проблеми с теглото. Малко хора обаче си дават сметка, че липсата на достатъчно сън прави тялото по-уязвимо на настинката. Едно изследване показва, че за тези, които спят по-малко от 7 часа на нощ има три пъти по-голяма вероятност да прихванат настинка, както и се възстановяват по-бавно, отколкото хората, които спят поне 8 часа. Причината за това отчасти се дължи на понижените функции на имунната система. При появата на възпаление в тялото трябва да се повиши концентрацията на определени белтъчни молекули, наречени цитокини, които изпълняват защитна функция. Недоспиването е свързано с намаляването на тяхната концентрация и така намалява способността на тялото да се възстанови бързо. От друга страна, недоспиването води до понижаване на концентрацията на антителата и клетките на имунната система, които се борят с вирусите.

 

Открихте ли някои от тези симптоми в себе си? Какво ще направите, за да се справите с тях? Ако имате нужда от помощ, пишете ми!

 

Ако смятате тази статия за полезна, присъединете се към нас във Фейсбук, където споделяме и друга интересни неща!

 

 

Гергана Радович

Специалист по човешки фактор, Мастер Ти-Тап треньор, практик по ТЕС на майсторско ниво и Пренареждане на матрицата

 

Снимка: Designed by Freepik